Liptovskí agropotravinári: O chlebové odvetvie nie je záujem
Delegáti 35. VZ LPPK volili členov do predstavenstva a dozornej rady. Predsedom regionálnej komory bude aj ďalšie tri roky aktuálny podpredseda SPPK Miroslav Štefček.
Z Liptova Matej Korpáš, Tlačový odbor SPPK
Online dotazník RIS3
V súčasnosti prebieha príprava novej RIS3 (Stratégia inteligentnej špecializácie) pre programové obdobie 2021- 2027. Súčasťou procesu je dotazník, ktorého cieľom je overiť správnosť návrhu výberu domén inteligentnej špecializácie RIS3 SK pre programové obdobie 2021- 2027 a prioritných oblastí.
MIRRI
Pýtame sa za Vás
Aj tentokrát sme adresovali Vaše otázky k zelenej nafte Pôdohospodárskej platobnej agentúre. Tu sú jej odpovede.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
Česko pribudne na zoznam takzvaných červených krajín
Česko má na zoznam takzvaných červených krajín pribudnúť od piatka 18. septembra. Dôvodom je podľa Martina Klusa veľký denný nárast nakazených na ochorenie COVID-19.
Ministerstvo vnútra
Deň poľa kukurice v Seliciach
Pozývame Vás na prvé tohtoročné stretnutie poľnohospodárov na poli.
združenie AGRION
Štartujeme súťažno-vzdelávacie aktivity pre základné a stredné školy na Slovensku
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora spúšťa registráciu pre stredné odborné školy a základné školy do VIII. ročníka súťažno-vzdelávacej aktivity HOVORME O JEDLE a II. ročníka súťaže PODPOR SVOJ ODBOR.
Tlačový odbor
Stanovisko SPPK k plánovaným zmenám financovania triedeného zberu na Slovensku
MŽP SR predložilo 3. septembra 2020 do predbežného pripomienkového konania novelu zákona o odpadoch, v ktorej sú navrhované zmeny systému nastavenia štandardov zberu, zahrnutie odpadov z podnikateľskej činnosti do triedeného zberu, doplnenie podmienok primeranej donáškovej vzdialenosti a posun účinnosti zákona č. 302/2019 Z.z. o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje z 1.1.2023 na 1.1.2022.
SPPK
Čaká nás harmonizované európske označovanie potravín, tento trend je zbytočné predbiehať národnou schémou
Návrh Potravinového semaforu, ktorý bol predložený do Národnej rady Slovenskej republiky, znamená snahu o vytvorenie národnej schémy označovania potravín, ktorá si bude o pár rokov konkurovať s európskou.
SPPK, PKS
Dosiahli sme totálne dno
Nezvyknem často zverejňovať svoje osobné statusy a názory, ale dnes chcem a ako predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a slovenský poľnohospodár aj musím.
Emil Macho, predseda SPPK
Povinnosti pre zamestnávateľov v súvislosti s novými nariadeniami
Od 1. septembra 2020 až do odvolania sú zamestnávatelia, resp. prevádzkovatelia prevádzky zariadení, v ktorých dochádza k zhromažďovaniu osôb, povinní pri vstupe na pracovisko alebo do priestorov prevádzky od pracovníkov prichádzajúcich z rizikových krajín požadovať preukázanie splnenia povinnosti absolvovať izoláciu v domácom prostredí.
Miroslava Kosibová, Legislatívny odbor
Do pozornosti
Rokovala Únia potravinárov Slovenska
Slovenskí producenti potravín združení v Únii potravinárov Slovenska rokovali na konci septembra o aktuálnych témach v agropotravinárskom sektore.
Výsledky žatvy 2021
Žatva 2021 je definitívne minulosťou. Skončila sa s prívlastkami priemerná a mokrá. Hoci poľnohospodári už majú svoje obilie a repku v sýpkach, práce na poliach sa im ani zďaleka nekončia. Pestovatelia začínajú zbierať jesenné plodiny – kukuricu, slnečnicu a cukrovú repu.
Žatva roku 2021 - zhrnutie
Z hľadiska úrodnosti je možné tohtoročné úrody obilnín a repky považovať za priemerné. Z hľadiska počasia a dĺžky žatvy hodnotíme tohtoročnú žatvu za „mokrú“, teda v každom týždni bola žatva spomaľovaná atmosferickými zrážkami, vysokou vlhkosťou pôdy a obilia.
Pozývame na Deň poľa kukurice v Čaklove
AGRION – Združenie dodávateľov pôdohospodárskej techniky v SR usporiada 7. októbra 2021 v Čaklove (okr. Vranov nad Topľou) 13. celoslovenský DEŇ POĽA zameraný na spracovanie pôdy, zber a pozberovú úpravu kukurice na zrno spojený s odborným výkladom a ukážkou 138 hybridov kukurice.
Agrofilm 2021
Organizátori z Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra v Lužiankach už tradične prvý októbrový týždeň pripravili pre laické aj odborné publikum filmové menu plné chutí, emócií, faktov aj zábavy.