Poľnohospodári začali zisťovať všetky tohtoročné škody na úrode
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora spúšťa od dnešného dňa 25. mája veľký monitoring škôd, ktoré na plodinách spôsobilo tohtoročné počasie a zver.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Online B2B rokovanie s partnermi na Ukrajine a v Ruskej federácii
Dávame do pozornosti možnosť prihlásiť sa na online B2B rokovanie, ktoré v blízkej dobe plánuje organizovať Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) s partnermi v Ruskej federácii a na Ukrajine.
SARIO
Jarné práce - 20. týždeň
K záveru 20. týždňa je výsev jarín ukončený vo väčšine regiónov, s výnimkou kukurice na siláž a zemiakov v niektorých oblastiach. V niektorých regiónoch poľnohospodári naďalej hlásia extrémne sucho.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Možnosti opravy nesprávne vykonanej aktualizácie LPIS
Na základe hlásení zástupcov niektorých RPPK o nesprávne vykonanej tohtoročnej aktualizácii LPIS zo strany MPRV SR, predovšetkým na Východnom Slovensku, Úrad SPPK písomne požiadal sekciu kontroly a identifikácie poľnohospodárskych pozemkov MPRV SR o návrh riešenia tejto situácie.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Ochrana zdravia ľudí a zvierat „Jedno zdravie“ – musí byť ústredným bodom politického programu EÚ
Prečítajte si list viacerých organizácií (vrátane COPA COGECA) komisárovi pre životné prostredie ohľadom chovu hospodárskych zvierat. Predmetom listu sú dezinformácie ohľadom prenosu COVID-19 a ataky na živočíšnu výrobu ako takú.
Dopad COVID-19 na sektory poľnohospodárstva a rybného hospodárstva
Prečítajte si hodnotenie COPA-COGECA o dopadoch pandémie na poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo (29. apríl - 12. máj 2020)
Copa-Cogeca
Slovenské poľnohospodárstvo a potravinová bezpečnosť štátu
Prečítajte si názor bývalého ministra pôdohospodárstva Pavla Koncoša o vývoji nášho agropotravinárskeho priemyslu.
Pavel Koncoš
Je repka olejná skutočne žlté zlo?
Repka olejná sa pre mnohých laikov stala symbolom žltého zla. Aj preto sa Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora rozhodla tlačovou besedou priamo na poli vyvrátiť mýty o tejto plodine.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Zrušenie hraničných kontrol v Rakúsku
Od nedele 17. mája 2020 ruší Rakúsko systematické kontroly zo svojej strany na vnútorných hraniciach so Švajčiarskom, Lichtenštajnskom, Nemeckom, ČR, Slovenskom a Maďarskom. Kontroly s Talianskom a Slovinskom zostávajú zachované.
Miroslava Kosibová, Legislatívny odbor
Predseda SPPK E. Macho o pestovaní repky olejnej
V uplynulých dňoch sa začalo intenzívnejšie diskutovať o repke olejnej. Aktivisti aj nové vedenie agrorezortu hovoria, že by mala ustúpiť iným plodinám. Pestovatelia ale tvrdia, že o repke vznikli nepravdivé mýty. Viac o tejto téme povedal predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho v TA3.
TA3
Do pozornosti
Pracovná skupina pre osivá, 14. júna 2021
Výmena názorov na odhady produkcie, situáciu na trhu, dopad pandémie a brexit, Nové genomické techniky (NGTs), Prieskum smerníc EÚ o osive a rozmnožovacom materiále rastlín a iné
Na pravý slovenský burčiak si ešte chvíľu počkáme
Slovenskí vinohradníci a vinári upozorňujú, že burčiak, ktorý si od 15. augusta budú môcť spotrebitelia kúpiť, ešte určite nebude zo zrelého slovenského hrozna.
Schvaľovanie žiadostí o doplnkovú vnútroštátnu platbu na dobytčie jednotky pre rok 2021
Pôdohospodárska platobná agentúra dňa 30.07.2021 zahájila schvaľovanie žiadostí o doplnkovú vnútroštátnu platbu na dobytčie jednotky pre rok 2021. Predmetom týchto žiadostí je platba na dojčiace kravy nad 24 mesiacov, ovce a kozy nad 12 mesiacov.
Výzva na zelenú naftu 2021
Pôdohospodárska platobná agentúra oznamuje žiadateľom, že zverejnila Výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie štátnej pomoci vo forme úľav na environmentálnych daniach v zmysle Schémy štátnej pomoci č. SA.62978. Výzva je otvorená od 16. augusta 2021 do 17. septembra 2021.
Ako zvýšiť odolnosť potravinových systémov
Koncom júna vedci z Wageningenskej univerzity a výskumného centra na základe doterajšieho výskumu odolnosti potravinových systémov identifikovali štyri prevládajúce faktory odolnosti voči budúcim šokom.