HOVORME O JEDLE očami médií
O tom čo sa v obchode predáva, kde to vyrastie či odkiaľ sa to dovezie, rozhoduje len spotrebiteľ. Ak bude preferovať kvalitné domáce produkty, prispôsobí sa tomu predaj aj výroba.
Jozef Sedlák, denník Pravda
Pozvánka na seminár Poľnohospodárstvo a rozvoj najmenej rozvinutých okresov SR
Seminár sa bude konať 28. novembra 2016 o 13.00 v reštaurácii Šport, Námestie osloboditeľov 1, Prešov – Solivar. Viac informácií nájdete v článku.
SPPK
Veľtrh potravín, nápojov a pohostinnosti v Šanghaji aj s účasťou Slovenska
V dňoch 7. - 9. novembra sa v šanghajskom SNIEC v mestskej časti Pudong uskutočnil jeden z dvoch najväčších rivalizujúcich veľtrhov potravín, nápojov a pohostinnosti. Historicky prvú účasť zaznamenalo aj Slovensko.
Generálny konzulát SR v Šanghaji
Jesenné práce a činnosti poľnohospodárov v 45. týždni
Jesenné práce v 45. týždni boli ovplyvnené počasím, ale v prípade väčších subjektov aj podávaním žiadostí a nahrávaním údajov do systému, ktorý je náročný na čas a úpravy.
Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
Poznáme víťazov 4. ročníka týždňa Hovorme o jedle
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora v spolupráci s Centrom rozvoja znalostí o potravinách vyhlásili 16. novembra víťazov 4. ročníka súťaže Hovorme o jedle.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Z porady v Liptovskej Tepličke
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora uskutočnila 10. a 11. novembra 2016 v Liptovskej Tepličke poradu riaditeľov regionálnych komôr a regionálnych komôr so štatútom.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Pozvánka na konferenciu na tému Bioenergia
Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora organizuje slovensko-nemeckú konferenciu na tému „Bioenergia“. Konferencia sa uskutoční 29. novembra 2016 v Bratislave.
SNOPK
Dovoz a vývoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov za mesiace január až august 2016 a 2015 /v mil. EUR/
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január až august 2016 bolo pasívne v objeme – 882,6 mil. EUR. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa zvýšilo o 236,3 mil. EUR /36,6 %/.
Mgr. Tatiana Belová, odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Pozor! PPA urobí konečný výpočet zaťaženia v 47. týždni 2016
Pôdohospodárska platobná agentúra zverejnila zoznam žiadateľov, ktorí pravdepodobne nemajú splnenú podmienku zaťaženia. Podľa predbežných údajov až 548 žiadateľov pre ANC, 12 žiadateľov pre AEKO a 8 žiadateľov pre EKO.
Jarmila Dubravská, odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
Jesenné práce k 7. novembru 2016
Jesenné práce v 44. týždni v regiónoch Slovenska pokračovali najmä zberom kukurice a vyorávkou zemiakov. V niektorých regiónoch boli z dôvodu počasia pozastavené osevy ozimín, ale aj zber plodín.
Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
Do pozornosti
Pozvánka na seminár Aká bude budúcnosť slovenského zeleninárstva?
Zväz zeleninárov a zemiakarov Slovenska, Ovocinárska únia SR a Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska Vás pozývajú na seminár Aká bude budúcnosť slovenského zeleninárstva? Aká bude budúcnosť špeciálnej rastlinnej výroby na Slovensku?, ktorý sa uskutoční 28. -29. novembra 2019 v Mojmírovciach.
Poďakovanie za dary Zeme v Starej Ľubovni
Predseda RPPK Stará Ľubovňa a člen Predstavenstva SPPK Milan Semančík v príhovore okrem vyjadrenia vďaky za úrodu bilancoval aj posledný rok v odvetví agropotravinárstva v okrese a vyzval prítomných, aby nakupovali slovenské potraviny, čím podporia nielen poľnohospodárov a potravinárov, ale aj domácu ekonomiku.
Monitoring jesenných prác k 30. októbru
K záveru 43. týždňa bolo pozberaných už 59 % výmery kukurice, čo je veľký posun zberových prác za uplynulé dva týždne. Cukrová repa je pozberaná na 44 % výmery. Zber slnečnice je ukončený na 99 % výmery, zber zemiakov na 93 % výmery.
Na návšteve v RPPK Košice
Peter Vilinský, predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Košiciach: "Budovať sa dá len odspodu."
Spotreba mäsa na Slovensku stúpa
Spomedzi krajín EÚ patríme medzi mierne podpriemerných jedákov mäsa. Naša spotreba na hlavu je však asi dvakrát vyššia, než celosvetový priemer.