Odpovede SPPK na otázky v Zelenej knihe o nekalých obchodných praktikách
Otázka č.1/. Súhlasíte s vyššie uvedeným vymedzením nekalých obchodných praktík? EHSV súhlasí s uvedenou definíciou NOP, pretože vystihuje nielen to, v čom nekalé praktiky spočívajú, ale i ich príčinu a dôvody prečo ich nie je možné ľahko eliminovať;
Podpora predaja slovenských potravín zo strany SPPK
Pri spresnení toho, čo vlastne Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora podporuje na trhu, je potrebné si najprv ujasniť niekoľko základných termínov.
Čína začína byť opatrnejšia voči poľnohospodárskym GMO
Napriek dlhodobej nepriechodnosti významnejšieho rozšírenia pestovania geneticky modifikovaných plodín (GMP) na území EÚ, plochy vysadené GMP vo svete sa neustále zväčšujú a tento rok sa pestujú na približne 200 miliónov ha. Ďalšou perspektívou rastu odbytu pre výrobcov GM sadív na čele s Monsantom predstavuje Čína a to nielen v oblasti zvyšovania vývozov produktov určených na priamu spotrebu, ale i sadív. Objektívny problém tejto krajiny je enormný: nachádza sa tu iba 7% ornej pôdy plané
Dohoda EÚ – USA, napriek ubezpečovaniu kompetentných obavy pretrvávajú
V máji 2014 sa skončilo piate kolo rokovaní medzi predstaviteľmi USA a Európskej komisie o budúcej bilaterálnej dohode nazvanej „Transatlantické partnerstvo v oblasti obchodu a investícií“ s ktorej zmyslom a zámerom je spojených mnoho otázok na ktoré zatiaľ neexistujú uspokojivé odpovede. Otázky sú pritom nanajvýš oprávnené,
Šľachtenie a genetická manipulácia
Sú plodiny získané genetickou manipuláciou rizikovejšie ako plodiny, ktoré sú výsledkom tradičného šľachtenia?
Patentovanie živých organizmov - Trójsky kôň nadnárodných spoločností
V súvislosti s GMO je patentovanie živých organizmov uvádzané ako jeden z najkontroverznejších aspektov šírenia pestovania geneticky modifikovaných plodín vo svete. Pre širokú verejnosť je to trochu prekvapujúce, ale je to z dôvodu, že podstata a dôsledky patentovania sú väčšinou známe iba úzkemu okruhu odborníkov a podnikateľských kruhov. Ak niekto nezainteresovaný sleduje diskusiu o GMO,
Biotechnologickej loby sa podarilo stiahnuť Séraliniho článok
Napokon sa stalo to, čo sa čakalo už dávnejšie: redakčná rada vedeckého časopisu Food and Chemical Toxicology nakonec neodolala enormnému tlaku biotechnologickej loby a Monsanta a v posledný novembrový týždeň oznámila, že dôjde k stiahnutiu široko medializovaného vedeckého článku prof. Gilles-Eric Séraliniho, ktorého výsledky naznačili existenciu veľkých rizík spojených s konzumáciou potravín na báze geneticky modifikovaných plodín (GMP) [1]
GMO: existuje vedecký konsenzus ohľadom neškodnosti?
Boj o verejnú mienku ohľadom rôznych kontroverzných technológií neprebieha iba v oblasti samotného vedeckého výskumu, ale podstatne viac formou „Public Relation“, ktorá je silnou stránkou práve výrobcov týchto technológií, mocných nadnárodných korporácií. A tak sa i v prípade GMO zo železnou pravidelnosťou objavujú uisťujúce a upokojujúce bohorovné vyhlásenia zo strany „autorít“ doprevádzané inými formálnymi gestami.
Obchodné reťazce a Európska komisia - medzi nádejou a dezilúziou
V júli 2014 vydala Európska komisia dlho očakávané Oznámenie[1] k potieraniu nekalých obchodných praktík, ktorého hlavným návrhom je voľba samoregulácie ako nástroja na riešenia zadefinovaného problému. Oznámenie by malo byť záverom verejnej konzultácie vo forme Zelenej knihy o nekalých obchodných praktikách[2], ktorá prebehla na jar 2013 a treba povedať, že jeho obsah je najmä pre potravinárov a poľnohospodárov, ktorá sú obeťami uplatňovania nekalých obchodných praktík, hlbokým sklamaním. A nielen to. Na základe skutočností, ktoré budem analyzovať nižšie, je navrhnuté riešenie tak absurdné, že sa možno legitímne pýtať, kde berie EK bohorovnosť a aroganciu s takýmto niečím vôbec prísť.

Codex Alimentarius
CODEX ALIMENTARIUS Codex Alimentarius (CA) znamená v preklade z latinčiny "potravinársky zákonník". Je to zbierka medzinárodne schválených potravinových noriem, ktoré majú chrániť...
Do pozornosti
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v období január - september 2018
V období január – september 2018 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 937 EUR. Oproti rovnakému obdobiu roka 2017 to predstavuje nárast o 5,9 %.
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v období január – september 2018
Od januára do konca septembra 2018 pracovalo v potravinárskom priemysle 32 099 zamestnancov. Oproti rovnakému obdobiu roku 2017 sa stav zvýšil o 963 zamestnancov, čo predstavuje 3,1 %.
Pracovná skupina pre ekologické poľnohospodárstvo
Vo väčšine krajín ekologická výroba narastá (IT, SE, AT, FI, UK, BE), v niektorých musia riešiť klimatické podmienky (sucho v NL, FR) a nedostatok ekologických krmív napr. v DE.
Aktívne v COPA COGECA
Zástupca SPPK sa 25. októbra 2018 zúčastnil zasadnutia pracovnej skupiny pre rozvoj vidieka pri COPA COGECA a nasledujúci deň skupiny pre občiansky dialóg na rovnakú tému.
Dovoz a vývoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov za mesiace január až august
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január až august 2018 bolo pasívne v objeme – 1 146,4 mil. EUR. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa zvýšilo o 281,6 mil. EUR /32,6 %/.