RPPS u predsedu vlády

Členovia Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv dnes (15. máj 2018) rokovali s predsedom vlády SR Petrom Pellegrinym a ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabrielou Matečnou.
 
 
Aktéri sa na rokovaní dohodli na vypracovaní strategického dokumentu o tom, akým spôsobom sa má vyvíjať slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo do roku 2030. Na koncepčnom dokumente bude pracovať MPRV SR, Inštitút pôdohospodárskej politiky a relevantné agropotravinárske inštitúcie.
 
Predstavitelia diskutovali o Spoločnej poľnohospodárskej politike po roku 2020 a o tom, čo prinesie pre slovenských poľnohospodárov a potravinárov. Počas stretnutia predseda vlády P. Pellegrini telefonoval s podpredsedom Európskej komisie pre Energetickú úniu Marošom Šefčovičom, aby presadzoval naše záujmy pri tvorbe SPP. Ide najmä o dorovnanie priamych platieb. P. Pellegrini požiadal podpredsedu EK, aby podporil myšlienku stropovania na báze dobrovoľnosti každej členskej krajiny EÚ. Je to veľmi horúca téma, keďže komisár EK pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan sa má k návrhu novej SPP vyjadriť už 1. júna 2018.
 
Predseda SPPK Emil Macho bude o tejto téme rokovať budúci týždeň s členmi konzorcia v Českej republike. 
 
Obsahom debaty bola aj problematika sucha, nutnosť budovanie závlah a dlhoočakávaná relevantná štátna pomoc. „Rešpektujem požiadavku našich farmárov, že aj pomoc zo strany štátu by mala byť výraznejšia. Pre rok 2019 by mala byť vyčlenená aj časť na priamu pomoc zo štátneho rozpočtu. Chcem sa opäť venovať potravinárskemu priemyslu na Slovensku. Darmo budeme produkovať naše kvalitné suroviny, keď sa budú vyvážať a k nám dovezieme hotové zahraničné potraviny,“ povedal P. Pellegrini. Predseda vlády prisľúbil aj efektívne prerozdelenie sľúbených 30 mil. eur zo štátneho rozpočtu ešte v roku 2018.
 
 
„Som veľmi rád, že vznikla Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv, ktorú iniciovala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora ako najväčšia agropotravinárska samosprávna organizácia. Dnes sme dosiahli to, čo dlhodobo v rámci rady riešime. Od jesene minulého roku požadujeme národnú pozíciu k SPP po roku 2020 a dlhodobý a reálny strategický dokument, akým smerom má slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo smerovať,“ vyhlásil po stretnutí predseda SPPK Emil Macho.
 
 
 
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce