Prípady salmonelóz u ľudí: hodnotenie súčasných cieľov EÚ pre ich redukciu

Tlačová správa EFSA
 
Po niekoľkých rokoch poklesu sa počet prípadov salmonelóz v EÚ vyrovnal. Vedci Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) tvrdia, že k zníženiu počtov salmonelóz by mohlo pomôcť stanovenie prísnejších cieľov pre Salmonella u nosníc na úrovni farmy.
 
 
Ciele EÚ
 
Krajiny EÚ sú v súčasnosti povinné znížiť podiel kŕdľov nosníc, ktoré sú infikované určitými druhmi salmonely, na 2 %. EFSA odhaduje, že ak by bol tento cieľ znížený na 1 %, počet prípadov salmonelóz u ľudí, ktoré sú prenášané prostredníctvom nosníc, by klesol o 50%. Cieľ 1 % je v súčasnosti ustanovený u chovných sliepok (sú na začiatku „výrobného reťazca“ hydiny), a to pre 5 druhov salmonel, ktoré majú význam pre ľudské zdravie. EFSA odporúča zachovať cieľ 1 % pre 3 druhy salmonel, ale ostatné 2 druhy by bolo vhodné nahradiť takými, ktoré sú pre verejné zdravie dôležitejšie.
 
Systém chovu nosníc a počet salmonelóz
 
V publikovanom vedeckom stanovisku EFSA tiež odborníci posudzujú úlohu, ktorú zohrávajú pri salmonelózach systémy chovu nosníc. Od roku 2012 je z dôvodu welfare v EÚ zakázaný chov nosníc v tzv. batériových klietkach. Môžu sa používať iba „obohatené“ klietky (rozmermi väčšie ako batériové klietky, musia mať hniezdo a podstielku) a alternatívny chov nosníc mimo klietok (halový chov, voľný chov a ekologický voľný chov). Odborníci dospeli k záveru, že výskyt salmonel je nižší u sliepok, ktoré sú chované v alternatívnych chovoch. Nakoľko chýba dostatok vedeckých dôkazov, nie je možné úplne vysvetliť, prečo je to tak.
 
Salmonella v EÚ
 
Salmonelóza je v EÚ druhou najbežnejšou alimentárnou nákazou (nákazou z potravín) hneď po kampylobakterióze. Salmonella je významným pôvodcom alimentárnych epidémií. V roku 2017 nahlásili členské štáty EÚ až 91 662 prípadov salmonelóz u ľudí.
 
Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce