Pracovná skupina pre ovocie a zeleninu, 4. apríl 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Klimatické zmeny – pozícia  Copa a Cogeca
 
Tento bod prezentoval Rauli Albert (FI). Klimatické zmeny menia poľnohospodárstvo –  dlhodobé suchá a veľké rozdiely v zrážkach aj v rámci jednej krajiny a súčasne  poľnohospodárstvo samo prispieva k zmene klímy emisiou skleníkových plynov. Vo februári Copa a Cogeca prijali všeobecnú pozíciu ku klimatickej zmene, sekretariát  teraz pracuje na konkrétnejšej podobe, návrh by mal byť hotový do júna 2019.
 
Poľnohospodárstvo – okrúhly stôl  o situácii na trhu
IT kritizuje Komisiu pre neochotu prijať mimoriadne opatrenia (napr. povolenie na distribúciu zdarma v prípade vlaňajšej nadúrody ovocia), podľa DE a BE situácia na trhu nie je pozitívna – ceny jabĺk a hrušiek sú nižšie ako náklady,  IT pridáva aj problém s dovozom produktov, ktoré nespĺňajú štandardy EÚ. Veľké straty má na svedomí aj ruské embargo, trh sa nedarí nahrádzať.
 
Zjednodušenie SPP – vykonávanie nariadenia Omnibus, reforma riadenia systému tarifných kvót
 
O SPP sa do eurovolieb hlasovať nestihne, proces reformy SPP sa očividne zdrží. Nariadenie Omnibus bolo publikované na konci augusta 2018, väčšina pravidiel začala platiť začiatkom roka 2019. V roku 2018 bola zriadená expertná skupina pre spoločnú organizáciu trhov (CMO), jej cieľom je analyzovať možné preventívne opatrenia, opatrenia pre krízové prípady a nástroje na ich riadenie vrátane vzájomných fondov. Veľa členských štátov dokonca ešte nemá dostatočné právne predpisy týkajúce sa výrobných organizácií.
 
Nový systém tarifných kvót pre sektor ovocia a zeleniny bol schválený 14. marca 2019, no veľa členov vyjadrilo pripomienky k podobe nejasných kapitol.
   
SPP po roku 2020
 
Celkovú podobu budúcej SPP ovplyvní  skutočná výška alokovaného rozpočtu, ale už teraz je jasné, že napr. vnútorná konvergencia úrovne priamych platieb by mala byť dosiahnutá najneskôr do roku 2027. V tomto bode sa veľmi zložito hľadá kompromis medzi jednotlivými členskými štátmi (odpor zo strany IT a BE).
 
Sekretariát informoval o hlasovaní vo výbore AGRI o správe k spoločnej organizácii trhu dňa 1. apríla 2019, Copa a Cogeca by uvítali posilnenie roly výrobných organizácií v oblasti rozvoja a výskumu a poznamenali, že veľká časť navrhovaných intervencií sa viaže na environmentálne ciele, ostatné nie sú zmieňované. Na záver sekretariát informoval o znížení rozpočtu pre školské schémy ovocia a zeleniny zo 150 mil. na 130 mil. eur. 
 
Potravinový reťazec – nekalé obchodné praktiky, transparentnosť trhu
 
Sekretariát informoval o prijatí smernice o nekalých obchodných praktikách v Parlamente dňa 12. marca 2019, členské štáty ich musia zapracovať do svojich národných predpisov.  
 
Čo sa týka transparentnosti trhu, zatiaľ nedošlo k žiadnemu posunu v rokovaniach s distribúciou ani spracovateľmi, jediný pozitívny ohlas je z UK, kde už 3 roky funguje dohľad nad dodávateľským reťazcom.
 
Sekretariát informoval o zriadení observatória Európskej komisie pre sektor ovocia a zeleniny.
 
Obchod – brexit, dohody o voľnom obchode
 
Britský parlament opakovanie odmietol vyrokovanú dohodu o vystúpení z EÚ, väčšine štátov EÚ 27 pôsobia problémy neistota z budúcich colných kontrol v doprave a uplatňovanie fytosanitárnych otázok na oboch stranách. Britský reprezentant informoval, že i po vystúpení bude nejakú dobu pokračovať vzájomné uznávanie dokumentov, naviac na oboch stranách chýbajú ľudské zdroje na vykonávanie kontrol.
 
Na rokovaniach v Austrálii a Novom Zélande sa za Copa a Cogeca zúčastnili generálny sekretár Pekka Pesonen a Joe Healy (IE). Diskusie sa týkali predovšetkým vína, sektor ovocia a zeleniny má iba malý podiel v celkovom zvažovanom vzájomnom obchode.
 
Zdravie
 
Obmedzenie importu z Južnej Afriky je predĺžené do konca roka 2022.
 
Nariadenie 2016/2031 o ochranných opatreniach proti škodcom rastlín vstúpi do platnosti 14. decembra 2019, Komisia je zmocnená k prijímaniu aktov týkajúcich sa stanovenia zoznamu prioritných škodlivých organizmov, rokovania budú pokračovať v priebehu apríla.
 
Ďalej sa rokovalo o platforme EÚ pre menšinové použitie pesticídov (MUCF), ktorú Komisia naďalej odmieta financovať. Podľa Copa a Cogeca je však dôležitá, rokovať o nej sa bude znova počas  skupiny POCC.
 
Európska komisia navrhuje regulovať povolené množstvo chlorečnanu v určitých výrobkoch, podľa sekretariátu sú navrhované maximálne limity ťažko dosiahnuteľné a  nemali by byť rovnaké vo všetkých fázach procesu výroby a spracovania.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce