Diskusia na tému Potraviny v čase pandémie

Témou včerajšej relácie Téma dňa na TA3 boli Potraviny v čase pandémie. V štúdiu diskutoval predseda SPPK Emil Macho, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš a prezident Zväzu obchodu SR Martin Katriak. Do besedy sa telefonicky pripojil aj budúci minister pôdohospodárstva Ján Mičovský.
 
 
Všetci prítomní vyslovili veľkú podporu slovenským potravinárom poľnohospodárom, ale aj predavačom, predavačkám a ďalším zamestnancom, ktorí sa podieľajú na dodávaní potravín na pulty obchodov. Téma potravinovej sebestačnosti je dôležitejšia, ako kedykoľvek predtým a všetci sa zhodujú, že sa na Slovensku musí jednoznačne zvýšiť. „Hrdinami dnešných dní sú určite zdravotníci, policajti či silové zložky, klobúk dolu. V týchto dňoch však treba poďakovať aj každému jednému predsedovi družstva a keďže žijeme v roku 2020 aj manažérovi poľnohospodárskeho podniku, každému jednému agronómovi, mechanizátorovi, každému jednému živočichárovi, ošetrovateľovi zvierat, ľuďom, čo pestujú a produkujú. Tým patrí vďaka, lebo to sú tí ľudia, ktorí v tak ťažkých časoch, kde zdravie a výživa ľudstva začína naberať úplne iný rozmer, toto prinášajú,“ povedal v relácii predseda SPPK Emil Macho.
 
Designovaný minister pôdohospodárstva Ján Mičovský naznačil, že chce podporovať najmä poľnohospodárov, ktorí dokážu vytvárať pridanú hodnotu. „Myslím si, že nám treba začať uvažovať veľmi vážne nad tým, aby sme dotácie presmerovali z ich naviazanosti na výmeru, na konkrétnu reálnu produkciu. O toto sa budem určite zasadzovať. Bude ma zaujímať, kto tu dokáže vyrobiť tonu petržlenu alebo tonu hovädzieho mäsa. A rád by som bol, keby sme dotovali práve túto skutočnosť a nie to, že tu niekto vie pomulčovať niekoľko hektárov pôdy,“ vyjadril sa budúci minister pôdohospodárstva.  
 
Diskutujúci sa okrem podpore potravinovej sebestačnosti venovali aj bezpečnostipotravín, zvýšenej kontrole potravín, ale aj konkrétnejším možnostiam podpory priemyslu, stropovaniu priamych platieb a iným témam. „Myslím si, že budeme mať dostatok času, keď prekonáme túto krízu, otvoriť celospoločenskú diskusiu, ako ďalej s pôdohospodárstvom. Ja urobím maximum preto, aby sa na Slovensku pôdohospodárstvo a potravinárstvo dostalo na to miesto, ktoré si právom zaslúži,“ povedal E. Macho.
 
Pozrite si celú diskusiu, ktorá začína v čase 28:06
 

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce