Pracovná skupina pre bioenergiu, 5. októbra 2020

Zhrnutie správy zo zasadnutia:

    Predsedá Alexander Bachler (AT).

 

Diskusia o smernici (EÚ) 2018/2001 o podpore využívania energie z obnoviteľných zdrojov (RED II): nové kritériá udržateľnosti (RED II BIO), doplnenie surovín do prílohy IX, prenesenie právomoci, overovania kritérií udržateľnosti, dobrovoľné režimy

Smernica RED II vstupuje do platnosti 1. 7. 2021  a zavádza nové kritériá udržateľnosti pre biopalivá, biokvapaliny  a palivá z biomasy na báze lesnej biomasy, odpadov a zvyškov z poľnohospodárskej pôdy a na báze poľnohospodárskej biomasy (nové kritérium – biomasa nemôže byť vyrobená zo surovín z pôdy, ktorá mala v januári 2008 alebo neskôr status vysoko biologicky rozmanitého lesa a iných zalesnených, druhovo bohatých plôch).

Čl. 29 ods. 2: Biopalivá, biokvapaliny a palivá z biomasy vyrábané z odpadu a zo zvyškov, ktoré nepochádzajú z lesnej, ale z poľnohospodárskej pôdy, sa zohľadňujú na účely uvedené v odseku 1 prvom pododseku písm. a), b) a c), len ak prevádzkovatelia alebo vnútroštátne orgány zaviedli monitorovacie alebo riadiace plány na riešenie vplyvov na kvalitu pôdy a uhlík v pôde. Informácie o tom, ako sa uvedené vplyvy monitorujú a riadia, sa nahlasujú podľa článku 30 ods. 3. 

Na overenie súladu s kritériami pre udržateľnosť môžu členské štáty zaviesť vnútroštátne režimy, veľkú rolu zohrávajú aj dobrovoľné medzinárodné certifikačné režimy. Komisia uznala už 13 dobrovoľných režimov, smernica RED II rozšírila právomoc Komisie uznávať systémy, aby sa vzťahovali aj na palivá s nízkym rizikom nepriamej zmeny využívania pôdy.

Smernica RED II oprávňuje Komisiu na predloženie vykonávacích nariadení v termínoch:

do 31. 1. 2021 – operatívne pokyny  na preukázanie súladu s kritériami pre biopalivá z biomasy na báze lesnej biomasy, do 30. 6. 2021 – vykonávacie pravidlá dobrovoľných režimov certifikácií, do 1. 7. 2021 – rozhodnutie o spôsobilosti nepovinných vnútroštátnych alebo medzinárodných režimov.

 

Projekt RED II BIO:

Cieľom projektu je poskytnúť technickú pomoc Komisii pri harmonizovanom a správnom vykonávaní nových kritérií udržateľnosti EÚ pre lesnú a poľnohospodársku biomasu používanú na výrobu energie (ako je stanovené v čl. 29 RED II). Poskytuje  podporu Komisii v dialógu so zúčastnenými stranami zhromaždiť spätnú väzbu k navrhovaným postupom. Prvý dialóg sa konal 11. 10. 2019, druhý 25. 6. 2020. Sekretariát zaslal svoju spätnú väzbu, kritizuje v nej snahu o navýšenie požiadaviek na udržateľnosť biomasy na báze odpadov a zvyškov z poľnohospodárskej pôdy tým, že  sa navrhujú zbytočne vysoké úrovne plnenia čl. 29 ods. 2 RED II. Je nutné zaručiť rovnaké podmienky – tie isté požiadavky  by mali byť plnené aj v tretích krajinách a tiež overované certifikačnými schémami.

Sekretariát ďalej informoval, že podľa čl. 28 ods. 6 je Komisii zverená právomoc prijímať prenesené právomoci, ktorými  môže doplniť zoznam surovín v prílohe IX častí A a B, ale nemôže ich odstrániť. Suroviny, ktoré sa môžu spracovať iba pokročilými technológiami, sa doplnia do časti A. Suroviny, ktoré môžu byť spracované na biopalivá alebo bioplyn na dopravu vyspelými technológiami, sa doplnia do časti B. Copa a Cogeca požadujú, aby boli živočíšne tuky kategórie 1 a 2 podľa nariadenia (ES) č. 1069/2009 zahrnuté do časti A a odstránené z časti B prílohy IX.  Ďalej by do časti A mali byť zahrnuté rezíduá z extrakcie olivového oleja a odstránené odpadové vody z lisovne palmového oleja a trsy prázdnych palmových plodov a bagasa (písmeno j). Tiež žiadajú doplniť do časti B melasu a škrob, inak sa budú ďalšie biopalivá vyrábať iba z odpadového rastlinného oleja. Komisia zadala konzorciu E4tech, Cerulogy, ICCT, Navigant, SCS Global Services a Wageningen University & Research projekt, ktorého cieľom je pomôcť s hodnotením vstupných surovín pre biopalivá, ktoré by bolo možné pridať do prílohy IX. Prvá správa bola publikovaná 3. 8. 2020, v apríli 2021 by mala byť publikovaná druhá správa a záverečná v auguste 2021.

V diskusii predsedajúci upozornil na hlasovanie vo výbore ENVI o správe k odlesňovaniu, podľa ktorej má EÚ na svedomí 10 % globálneho odlesňovania. Takisto zdôraznil, že treba podporiť EÚ výrobu biopalív prvej generácie. Viaceré krajiny upozorňujú na problematiku dovozu a žiadajú viac informácií o zaradení napr. buničiny alebo medziplodín do prílohy IX.

 

Prijatie návrhu príspevku Copa a Cogeca do verejnej konzultácie o prieskume smernice o zdanení energie (Energy Tax Directive)

Verejná konzultácia je otvorená do 14. 10. Sekretariát pripravil návrh, o ktorom sa bude rokovať na POCC/CCC dňa 8. 10. 2020.

 

Prijatie návrhu príspevku Copa a Cogeca do verejnej konzultácie o udržateľnom leteckom palive

Konzultácia je otvorená do 28. 10. 2020, podľa návrhu Copa a Cogeca môžu hrať biopalivá dôležitú úlohu v dekarbonizácii letectva. Sekretariát vyzval na rýchlu reakciu expertov na problematiku a príspevok do konzultácie.

DE reprezentant informoval o transpozícii RED II do DE legislatívy, biokerozín je už na trhu, ale kvôli pandémii došlo k útlmu.

 

Diskusia o vykonávaní smerníc o kvalite palív (EÚ) 2009/30 a 2015/652 v členských štátoch (čl. 7a a normy pre obnoviteľné palivá)

Článok 7a smernice 2009/30/ES sa týka zníženia emisií skleníkových plynov na jednotku energie získanej z palív. Sekretariát informoval, že od minulého zasadnutia nemá dodatočné informácie zo strany Komisie. DE zástupca informoval, že článok 7a sa bude zohľadňovať pri transpozícii RED II do DE legislatívy, minister životného prostredia zverejnil návrh legislatívy, podľa ktorej má dôjsť k ďalšiemu obmedzeniu konvenčných biopalív. DE organizácia zaslala ministerstvu odmietavú reakciu, o zákone sa rokuje.

 

Diskusia o začlenení odvetvia cestnej dopravy do ETS

Sekretariát informoval o návrhu Komisie zahrnúť odvetvie cestnej dopravy do systému EÚ pre obchodovanie s emisiami (ETS).  Sekretariát vyzval na poskytnutie argumentov, ktoré by mohli podporiť pozíciu Copa a Cogeca – odmietnutie začlenenia cestnej dopravy do ETS.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce