Pracovná skupina pre FARM EUROPE – Green Energy Platform (GEP), 7. októbra 2020

Zhrnutie správy zo zasadnutia:

     Predseda Stefan Schreiber (DE) rezignoval a na jeho post bol navrhnutý Benjamin Lammert.

    

Posledná verzia pozičného dokumentu GEP

Predsedajúci stručne predstavil  pozičný dokument Green Deal v doprave – výzvy na ambiciózne a realistické ciele a na zvýšenie príspevku európskych biopalív. (Priložený k zápisu v českom jazyku.) Dokument bol prijatý a bude sa využívať pri ďalšej činnosti platformy. Poukazuje na nízky pokrok v dekarbonizácii dopravy EÚ v uplynulom desaťročí, Komisia preto navrhuje navýšiť súčasný cieľ RED II OZE v doprave zo 14% na 24%, aby sa mohla dosiahnuť nová úroveň zníženia emisií skleníkových plynov do roku 2030 o 55%. Platforma GEP požaduje, aby cieľ 24% OZE dopravy bol skutočným cieľom očisteným od  rôznych súčasných multiplikačných koeficientov, ktoré nepredstavujú skutočné zlepšenie v znižovaní emisií, ale vytvárajú nesúlad medzi rôznymi typmi obnoviteľných energií. Biopalivá vyrobené z európskych surovín sú podľa GEP udržateľné a nepostrádateľné, nespôsobujú obmedzenia výroby krmív a potravín a nespôsobujú zmenu vo využívaní pôdy. Prispievajú k rozvoju vidieckych ekonomík a k znižovaniu závislosti EÚ na dovoze proteínových krmív pre hospodárske zvieratá. Biopalivá nahrádzajú fosílne palivá.  

 

Cieľový plán v oblasti klímy do roku 2030 – posúdenie dopadov  

Bod prezentoval James Cogan (Ethanol Europe).  Komisia v polovici septembra predstavila svoj plán na zníženie skleníkových plynov v EÚ do roku 2030 najmenej o 55 % v porovnaní s rokom 1990. Spolu s plánom zverejnila i sprievodné posúdenie dopadov. Podľa Cogana však posúdenie nie je správne, obsahuje mnoho slabých miest a nezrovnalostí. Pritom plán Komisie na toto posúdenie často odkazuje (a iste z neho budú vychádzať aj legislatívne návrhy), preto treba upozorniť na konkrétne nezrovnalost a otvoriť diskusiu.

Joao Pacheco  (Farm Europe) vyjadril svoj súhlas s navrhovaným postupom, kľúčové je poukázať na udržateľnosť výroby biopalív v EÚ a ochotu plniť Komisiou stanovené ambiciózne ciele, ale nie navrhovanými spôsobmi.

Predsedajúci Stefan Schreiber na záver uviedol, že treba prejsť a identifikovať oblasti v posúdení dopadov, pri ktorých treba Komisiu upozorniť  na nezrovnalosti a poskytnúť jej „informácie z reálneho sveta”.

 

Ďalšie iniciatívy: tlačové prehlásenia, schôdzky, akcie k odlesňovaniu…

Sekretariát informoval o hlavných lobbistických akciách, ktoré súviseli  s vývojom v Európskom parlamente, najmä v kontexte požiadaviek na obmedzenie dovozu surovín na výrobu biopalív, ktorých výroba spôsobuje v tretích krajinách odlesňovanie. Sekretariát plánuje na túto tému seminár na prelome roka, pravdepodobne online formou.

Sekretariát sa usiluje o naviazanie kontaktu s kabinetom F. Timmermansa, zatiaľ bezúspešne.

Dňa 27. 10. 2020 prebehne webinár k transatlantickému dialógu, pozvánky sa budú posielať.

V diskusii DE predsedajúci informoval o transpozícii smernice RED II do DE legislatívy, pričom kritizoval postup ministerstva životného prostredia, ktoré svoj postup vôbec nekonzultovalo so zástupcami priemyslu. Zverejnený zákon označil za demotivujúci.

 

Odlesňovanie – vývoj v Parlamente

 Európsky parlament prijal rezolúciu „Úloha EÚ pri ochrane a obnove svetových lesov ” (2019/2156(INI)) 16. 9. 2020.

Dňa 1. 10. 2020 prijal výbor ENVI správu europoslankyne Delary Burkhardtovej (S&D, DE) „Právny rámec EÚ na zastavenie a nápravu globálneho odlesňovania spôsobovaného EÚ” (2020/2006(INL)).  Plénum by malo hlasovať okolo 20. 10. 2020.

Pre platformu GEP je podstatné, aby sa zastavil  dovoz tovaru, ktorý súvisí s odlesňovaním v tretích krajinách a aby biopalivá, vyrábané udržateľným spôsobom, mohli prispieť k riešeniu problému dekarbonizácie a zmeny klímy.

 

Štúdia o povinnostiach riaditeľov a udržateľnej správe a riadenia spoločností

Sekretariát stručne predstavil štúdiu, ktorú iniciovalo DG JUST s cieľom posúdiť základné príčiny „krátkodobého pôsobenia” v správe a riadení spoločností, prediskutovať ich vzťah so súčasnými trhovými postupmi. Štúdia naznačuje, že prípadné budúce opatrenia EÚ v oblasti práva, správy a riadenia spoločností by mali sledovať všeobecný cieľ podpory udržateľného riadenia spoločností a prispievania k väčšej zodpovednosti za udržateľné vytváranie hodnôt spoločnosti.

Sekretariát varoval pred scenárom, kedy by sa  na úrovni EÚ regulovalo riadenie spoločností a doporučil tému štúdie ďalej sledovať.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce