Pracovná skupina pre potraviny (označovanie krajiny pôvodu), 26. apríla 2021

Predsedala Annette Toftová (DK).
 
Okrúhly stôl  o označovaní krajiny pôvodu
Predsedajúca na úvod informovala o dôvode mimoriadneho zasadnutia: súčasťou stratégie F2F je návrh na revíziu pravidiel EÚ, ktoré sa týkajú informácií poskytovaných spotrebiteľom:
 
„...Komisia navrhne zaviesť harmonizované povinné vyznačovanie nutričných údajov na prednej strane balenia a zváži, či navrhne rozšíriť povinné označenie pôvodu alebo proveniencie niektorých výrobkov, pričom plne zohľadní dopady na jednotný trh.“
 
Tento návrh na povinné označenie pôvodu pri niektorých výrobkoch (mlieko a mlieko použité ako zložka v mliečnych výrobkoch, mäso použité ako zložka, králičie a zverinové mäso, ryža, tvrdá pšenica použitá v cestovinách, zemiaky a paradajky použité v paradajkových výrobkoch) by mala Komisia predložiť v roku 2022. Komisia zverejnila 23. 12. 2020 plán, Copa a Cogeca ale nemajú oficiálnu pozíciu vzhľadom na citlivosť témy. Komisia aktuálne pripravuje posúdenie dopadov, v ktorom individuálne posúdi dopad rozšírenia povinného označovania pôvodu na uvedené potraviny pre rôzne možnosti:
  • zachovanie súčasného právneho rámca, t. j. poskytovanie informácií dobrovoľne alebo prostredníctvom národnej legislatívy
  • povinné označovanie na úrovni EÚ/mimo EÚ
  • povinné označovanie na národnej úrovni
  • povinné označovanie na regionálnej úrovni
  • kombinácia predchádzajúcich možností
 
V 4. štvrťroku 2021 bude zahájená verejná konzultácia, preto sekretariát začal s diskusiou o prijatí oficiálnej pozície. Upozornil na zrejmý tlak Komisie na zavedenie povinného označenia pôvodu a na mnoho existujúcich národných legislatív, napr. v IT a FR. Aktuálna pozícia Copa a Cogeca spočíva v ponechaní rozhodnutia na každom sektore, spoločná pozícia teda neexistuje. Takýto prístup je rizikom, pretože ak Komisia predloží návrh, Copa a Cogeca nevedia bez oficiálnej pozície reagovať. Cieľom mimoriadneho zasadnutia je prejednať možnú horizontálnu úroveň (platnú pre všetky odvetvia) a otvoriť diskusiu pre špecifické výrobky.
 
Diskusia:
 IT (Coldiretti) reprezentant vyzval najprv na rozhodnutie, či má byť označovanie povinné či nie.
IE reprezentantka podporila zachovanie súčasného prístupu, pokiaľ by šlo o diskusiu k horizontálnej pozícii na úrovni EÚ/mimo EÚ, radi by ju rozšírili na EÚ jednotný trh/mimo EÚ jednotný trh (vzhľadom na špecifickú situáciu Severného Írska).
DE (DRV) reprezentant sa vyjadril proti povinnému značeniu, predstavuje podľa neho významnú administratívnu prekážku a dodatočné náklady. Podporil IE reprezentantku a zachovanie súčasného systému.
DK reprezentant sa vyjadril proti horizontálnemu prístupu v podobe povinného označenia, ale v niektorých odvetviach by spoločnú pozíciu podporil.
DE (DBV) reprezentant podporil horizontálny prístup v podobe zavedenia povinného označovania s tým, že spotrebitelia tieto informácie žiadajú.
FR (FNSEA a Coop de France) podporujú povinné označovanie na horizontálnej úrovni, tým sa podporí pridaná hodnota EÚ výroby oproti dovozom z 3. krajín.
AT reprezentant uviedol, že podporujú transparentnejší prístup, podporil povinný horizontálny prístup. Označovanie by malo byť jednoduché a kontrolovateľné relevantnými autoritami. Cieľom vlády v AT je zaviesť povinné označenie krajiny pôvodu mäsa a mlieka, vrátane zložky.
ES (Cooperativas Agro-Alimentarias) reprezentant podporil skôr sektorálny prístup.
HR reprezentantka podporila povinné označenie pre väčšiu transparentnosť pre spotrebiteľa, najmä v citlivých sektoroch (mlieko, hovädzie a teľacie mäso).
IT (CIA) reprezentantka podporila vyjadrenie AT.
NL reprezentant sa vyjadril proti povinnému zavedeniu označenia, upozornil na neochotu spotrebiteľov priplatiť vyššiu cenu. Pokiaľ však Copa a Cogeca žiadajú dosiahnutie kompromisu, tak iba na úrovni EÚ/mimo EÚ ako ochranu výroby proti dovozom z tretích krajín.
FI reprezentantka podporila povinné označenie ako prínosné pre poľnohospodárov aj spotrebiteľov. V FI je povinné uvádzanie pôvodu mäsa aj v reštauráciách.
SK reprezentant podporil prvú možnosť, teda zachovanie súčasného dobrovoľného režimu, ale harmonizáciu pravidiel na úrovni EÚ podporujú.
CZ reprezentantka  podporila povinné označenie krajiny, CZ organizácie podporujú aj označenie na národnej úrovni tam, kde je to možné, a kde to možné nie je, tam EÚ/mimo EÚ.
PT reprezentantka podporila prijatie horizontálnej pozície, mali by však o tom konzultovať všetky dotknuté pracovné skupiny.
BE reprezentant uviedol, že sú ochotní viesť diskusiu o značení EÚ/mimo EÚ, ale inak sú za zachovanie súčasného stavu.
ES (UPA) reprezentant vyzval na zmenu súčasnej pozície Copa a Cogeca zavedením povinného označenia, ktoré by mohlo pomôcť k férovejším cenám pre poľnohospodárov.
IT (Confagricoltura) reprezentant poznamenal, že pravidlá v celej EÚ by mali byť jednotné, označenie EÚ/mimo EÚ nevníma ako dostatočné.
ES (ASAJA) zatiaľ súhlasí s povinným označovaním EÚ/mimo EÚ a je pripravený diskutovať o akejkoľvek pozícii.
Sekretariát  vzhľadom na väčšinovú podporu zavedenia povinného značenia (aspoň na úrovni EÚ/mimo EÚ) navrhol, aby bola téma predstavená relevantným pracovným skupinám na zistenie ich pripomienok a až potom predložená na prezídiách.
IT (Confagricoltura, CIA) nesúhlasia s týmto postupom, úroveň EÚ/mimo EÚ im nestačí.
IT (Coldiretti) a PT chcú iba dohodu o povinnosti, odmietajú riešiť úroveň označovania.
AT reprezentant  s návrhom sekretariátu súhlasil, prístup podporil aj zástupca DE (DBV).
FR reprezentantka návrh sekretariátu odmietla, upozornila, že mimoriadne zasadnutie nemá mandát na hlasovanie.
DK reprezentant vyjadril pochybnosti, či sa naozaj väčšina zhodne na povinnom označovaní pôvodu.
Sekretariát na záver uviedol, že sa nepodarilo dospieť k záveru, diskusie budú pokračovať.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce