Pracovná skupina pre ovce, 15. júna 2021

Voľba predsedníctva pracovnej skupiny

Za predsedníčku bola aklamačne zvolená Michèle Boudoinová (FR), za podpredsedov boli zvolení Sean Dennehy (IE) a Raúl Muñiz Cimas (ES).

 

Okrúhly stôl o situácii na trhu

IE reprezentant informoval o poklese produkcie oproti 2020, veľkou výzvou sú vzťahy s UK.

ES reprezentant informoval o poklese cien počas lockdownu, problémom sú vysoké ceny krmív, počet porážok a spotreba baranieho mäsa poklesli, vývoz a dovoz tiež.

GR reprezentant informoval o náraste cien krmív, spotreba je malá.

PT reprezentant vyjadril obavy z tlaku mimovládnych organizácií ohľadom prepravy živých zvierat, pre chov kôz a oviec je totiž zásadný vývoz živých zvierat.

IT reprezentant referoval o poklese cien kvôli zavretiu HORECA sektoru, výrobné náklady tiež rastú, v súčasnosti exportujú iba do HU a RO. Od Veľkej noci trh mierne ožíva.

UK reprezentant informoval o stabilne vysokých cenách (6,70£ /kg), brexit spôsobil  pokles   vývozu a porážky poklesli o 8-10 %. Najväčšia výzva je administratíva pri vývoze do EÚ.

FI reprezentant referoval o očakávanom poklese produkcie, ceny sú pozitívnejšie (5-5,50 eur/kg) jatočnej váhy.

AT reprezentant referoval o zlepšujúcej sa situácii na trhu, AT je v produkcii sebestačné na 75 %, aktuálna cena 6,18 eur/kg.

SE reprezentant informoval o aktuálnych cenách baranieho (7,20 eur/kg), oproti 2019 došlo k poklesu porážok, ale pravdepodobne ide iba o rekonštrukciu stád.

LT reprezentant informoval o pozitívnej situácii na trhu, problémom sú podmáčané pastviny, aktuálne ceny sú 2,40-2,70 eur/kg živej váhy.

DE reprezentant referoval o zložitej situácii. Prijaté opatrenie súkromného skladovania  nemalo prakticky žiadny účinok, paradoxne pomohli reštrikcie v cestovaní – nemeckí Turci sa nevrátili na sviatky do Turecka a konzumovali baranie a kozie mäso v DE.  Za veľké problémy označil politické diskusie o vývoze živých zvierat a útoky vlkov na stáda, čo spôsobuje zánik mnohých malých fariem.

NL reprezentantka referovala o negatívnych dopadoch pandémie a zavretí HORECA sektoru v roku 2020. Podmienky na jar boli zložité, kvôli brexitu došlo k zníženiu vývozu baranieho z UK do NL. Za veľký problém takisto označila útoky vlkov – kompenzácie sú iba za usmrtené zvieratá, nie za poranené.

FR reprezentantka referovala o aktuálnych cenách (7,26 eur/kg jatočnej váhy), ceny krmív sú vysoké, spôsobujú nárast výrobných nákladov. Aktuálne majú veľké zásoby baranieho mäsa, je problém umiestniť ho na trhu. Prepravu živých zvierat označila za dôležitú tému a podporila vyjadrenie zástupcov NL a DE o útokoch vlkov.

 

Aktuálne informácie o medzinárodnom obchode

USA: EÚ a USA sa 15. 6. 2021 dohodli na 5-ročnom zmrazení všetkých ciel v súvislosti so sporom ohľadom subvencovania výrobcov lietadiel.

Mercosur: Obe strany stále rokujú o dodatku k dohode, ktorý by obsahoval záväzky krajín Mercosuru ohľadom ochrany životného prostredia a klímy.

Nový Zéland: Ďalšie kolo rokovaní prebehne v júni.

Austrália: Budúce rokovanie bude zamerané na ochranu EÚ zemepisných označení a uznanie sanitárnej regionalizácie v EÚ, pohodu zvierat a pravidiel pôvodu.

Mechanizmus kompenzácie uhlíka na hraniciach: Európska komisia by mala predstaviť návrh mechanizmu v júni 2021, poľnohospodárstvo je zatiaľ vylúčené.

                        

   Aktuálne informácie o obchodných rokovaniach EÚ – UK

EÚ a UK dosiahli 24. 12. 2020 dohodu o podmienkach budúcej vzájomnej spolupráce, do platnosti vstúpila oficiálne 1. 5. 2021. Dňa 11. 3.2021 UK vláda upravila harmonogram postupného zavádzania opatrení:

  • Od 1. 10. 2021 sa budú vyžadovať predbežné oznámenia pri dovoze výrobkov živočíšneho pôvodu, niektorých vedľajších produktov živočíšneho pôvodu a vysokorizikových potravín iného než živočíšneho pôvodu. Do platnosti vstúpi aj nutnosť zdravotných certifikátov pri tovare živočíšneho pôvodu.
  • Od 1. 1. 2022 sa budú vyžadovať prehlásenia o bezpečnosti  a zabezpečení dovážaného tovaru. Zároveň budú zahájené fyzické sanitárne a fytosanitárne kontroly (SPS) pri dovoze výrobkov živočíšneho pôvodu, niektorých vedľajších produktov živočíšneho pôvodu a vysokorizikových potravín iného než živočíšneho pôvodu a fyzické SPS kontroly pri vysokorizikových rastlinách na hraničných kontrolných stanoviskách (nie na mieste určenia). Ďalej budú zahájené kontroly rastlín a rastlinných výrobkov s nízkym rizikom a budú sa vyžadovať predbežné oznámenia.
  • Od marca 2022 budú zavedené kontroly živých zvierat a nízkorizikových rastlín a rastlinných výrobkov na hraničných kontrolných stanoviskách.

    

V diskusii IE reprezentant uviedol, že pre celú EÚ je dôležité, aby trh s UK pokračoval aj  naďalej. Upozornil aj na veľmi dôležitý vzťah IE so Severným Írskom.

UK reprezentant referoval o extrémne zložitom procese pri vývoze do EÚ, preto sa usilujú o prijatie efektívnejšieho digitálneho modelu namiesto papierového.

Sekretariát informoval o rozdelení colných kvót, dohody sa dosiahli s väčšinou partnerov, len rokovania s Čínou, Indiou, Brazíliou, Uruguajom a Chile budú ešte vyžadovať čas.

 

Aktuálne informácie o SPP

Trialógy prebiehajú od 10. 11. 2020, posledný supertrialóg prebehol koncom mája, ale dohoda sa nedosiahla. Najdiskutovanejšou témou bola definícia aktívneho poľnohospodára – odsúhlasilo sa, že definícia bude povinná, ale negatívny zoznam navrhnutý Parlamentom bude dobrovoľný, rovnako by sa nemali posudzovať ani ďalšie ekonomické aktivity poľnohospodára. Ďalej sa dosiahla provizórna dohoda ohľadom vyčlenenia 3 % oboch pilierov na podporu mladých poľnohospodárov. Zásadné zmeny sa neočakávajú pri definícii stálych pastvín. Ďalšie debaty prebiehajú. Čo sa týka podpory viazanej na produkciu, zatiaľ  sa nedosiahla dohoda o percentuálnom vyčlenení rozpočtu I. piliera, ale baranie a kozie mäso by malo byť zaradené medzi spôsobilé odvetvia.

Ďalší trialóg prebehne koncom júna.

Sekretariát očakáva, že ak by sa dosiahla dohoda do konca júna, nová politika by mohla vstúpiť do platnosti 1. 1. 2023. Pri ekoschémach bude možná podpora živočíšnej výroby formou kompenzačných nákladov za vykonávanie špecifického prínosu pre pohodu zvierat alebo riešenie antimikrobiálnej rezistencie (v prípade, ak si členský štát takúto ekoschému zvolí).

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce