Pracovná skupina pre hovädzie a teľacie mäso, 14. októbra 2021

Predsedal Jean Pierre Fleury (FR).

 

Okrúhly stôl o situácii na trhu

Predseda na úvod referoval o všeobecnom trende v EÚ – ceny hovädzieho mäsa vykazujú rastúci trend, priemerná cena (mladého dobytka) je 396,1 €/100 kg, čo je 2 %-ný nárast oproti predchádzajúcemu mesiacu a 12,7 %-ný nárast oproti vlaňajšiemu roku. Hoci sa trh zotavuje po pandémii, rizikom sú rastúce náklady na suroviny, krmivá, energiu a stavebný materiál.

ES reprezentant referoval o poklese porážok o 4 %, u mladých zvierat dokonca o 30 %. Ceny teľacieho mäsa vykazujú pozitívny trend, ale problémom sú vysoké náklady na energie. Priemerná výkupná cena je 3,50 €/kg jatočnej hmotnosti, pričom len náklady na krmivá a energie predstavujú viac ako 4 €/kg. Aktuálne sa zotavuje turizmus aj HORECA sektor, ale kvôli nákladom zaslali list ES ministerstvu s požiadavkou na prijatie opatrenia. ES vláda okrem toho pripravuje zákon, ktorý má zaviazať veľké farmy k vyvinutiu úsilia na zníženie emisií.

IT reprezentantka uviedla, že trh na národnej úrovni je stabilný, ale výrobné ceny nepokryjú vysoké náklady, ktoré rastú raketovou rýchlosťou.

AT reprezentant tiež referoval o vysokých nákladoch, ďalším problémom je nedostatok dusíkatých hnojív v AT, lebo hlavný výrobca zásadne obmedzil výrobu kvôli vysokej cene zemného plynu. Všeobecne je vývoj na trhu pozitívny vďaka zotaveniu po pandémii a útlmu dovozu z Južnej Ameriky. Proces na jatkách je relatívne pomalý, domáca spotreba stabilná.

IE reprezentant referoval o náraste produkčných nákladov, znížil sa počet porazených zvierat, ceny sú oproti vlaňajšku pozitívne.

DE reprezentant informoval o rastúcom dopyte po ukončení pandémie, ale súčasne rastú aj ceny krmív a energií a požiadavky na dobré životné podmienky zvierat.

FI reprezentantka tiež referovala o rastúcich nákladoch, pozitívny bol dostatok závlahy počas roku a dostatok trávy. Bielkovinové plodiny sú tento rok veľmi drahé, výrobné ceny mladých zvierat klesajú.

PL reprezentant referoval o významnom náraste cien hovädzieho mäsa vo všetkých kategóriách, aktuálne sú ceny v PL najvyššie v EÚ (dôvod nepoznajú). Produkcia a spotreba sú stabilné, ale tiež vzrástli náklady.

UK reprezentant referoval o pozitívnych cenách, problémom sú vysoké náklady energií a hnojív a nedostatok pracovníkov najmä na jatkách. Ďalej v súvislosti s konferenciou COP26, ktorá bude 31. 10. -  12. 11. v Glasgowe, je takmer denne v médiách článok, ktorý vyzýva k nižšej konzumácii mäsa a upozorňuje na emisie zo živočíšnej výroby.

HU reprezentant referoval o predpokladanom návrate produkcie na úroveň pred pandémiou.

DK reprezentantka informovala o náraste cien počas posledných mesiacov, veľká pozornosť sa venuje zmene klímy a nutnosti znížiť emisie metánu zo živočíšnej výroby.

FR reprezentantka tiež referovala o vysokých nákladoch a cenách krmív bez GMO.

PT reprezentant referoval o náraste nákladov za energie o 62 %,  krmivá o 20 % a hnojivá o 40 %. Situácia na trhu je podobná ako v PT, veľký vplyv má činnosť neziskových organizácií.

BE reprezentant referoval o pokračujúcom trende poklesu produkcie, najväčším problémom sú vysoké výrobné náklady, tiež sa vedú zložité diskusie o dopadoch živočíšnej produkcie na klímu a životné prostredie.

Predseda na záver vyzval členské organizácie na zaslanie konkrétnej čiastky, o koľko vzrástli produkčné náklady.

Aktuálne situácie o obchodných vzťahoch medzi EÚ a UK

UK vláda oznámila, že chce docieliť významné zmeny v Protokole o Írsku a Severnom Írsku, ktorý bol dojednaný v snahe zachovať otvorenú hranicu medzi UK regiónom a IE. Protokol zavádza kontroly tovaru z Anglicka, Walesu a Škótska do Severného Írska, podľa UK ovšem narúša obchod so zvyškom UK, a preto zavedenie kontrol odložilo. Komisia v reakcii na nespokojnosť UK predložila balíček návrhov, ktorý počíta s voľnejším priechodom niektorých potravín alebo liekov a s uľahčením colných postupov. UK vláda sa k návrhu Bruselu zatiaľ nevyjadrila.

Informácie o revízii právnych predpisov, označovanie dobrých životných podmienok zvierat

Sekretariát informoval o správe výboru AGRI o dobrých životných podmienkach na farme, ktorej spravodajcom je Jérémy Decerle (FR, Renew). Hlasovanie o správe je predbežne naplánované na 25. – 26. 10. 2021, v tejto súvislosti sekretariát upozornil na značné množstvo pozmeňovacích návrhov predložených frakciou Zelených, o odmietnutie ktorých sa bude usilovať. Plenárne zasadnutie by malo o správe hlasovať v polovici decembra.

Druhou iniciatívou Parlamentu je správa a návrh uznesenia výboru ANIT o dobrých životných podmienkach zvierat počas prepravy. Mandát výboru bol predĺžený do decembra 2021, hlasovanie pravdepodobne prebehne na začiatku decembra. Sekretariát teraz analyzuje uniknutý návrh správy a uznesenia, v ktorom je viditeľný veľký vplyv Zelených a neziskových organizácií a podľa sekretariátu ide o politické, a nie o vedecky podložené argumenty.

V diskusii ES reprezentant upozornil na zásadný význam možnosti prepravy živých zvierat aj do tretích krajín (do arabských), lebo ide o najväčšie odbytisko ES produkcie. Vyzval C-C, aby bránila tento typ prepravy.

Sekretariát informoval, že na poslednom stretnutí pracovnej skupiny pre dobré životné podmienky zvierat sa o pozícii k preprave zvierat rokovalo a tá požaduje zachovanie prepravy živých zvierat a odmieta návrhy Zelených.

Medzinárodný obchod a koncept zrkadlových opatrení

Sekretariát informoval o vyhlásenej verejnej konzultácii Komisie k prieskumu 15-bodového akčného plánu, ktorým sa riadi vykonávanie a presadzovanie kapitol o obchode a udržateľnom rozvoji v dohodách o voľnom obchode EÚ. Konzultácia je otvorená do konca októbra 2021, sekretariát do nej už prispel.

Mexiko: Komisia plánuje urýchliť proces prijatia obchodnej dohody, sekretariát dohodu podporuje, ale je kritický k zmene procedúry.

Mercosur: Obe strany sa dohodli, že budú riešiť  problémy týkajúce sa udržateľnosti a Parížskej dohody prostredníctvom dodatočných prehlásení a bez znovuotvorenia rokovania o vlastnej dohode. Sekretariát C-C dlhodobo vystupuje proti dohode s Mercosurom.

Austrália: Minulé rokovanie sa z hľadiska agropotravinárskej agendy EÚ týkalo iba fytosanitárnej a sanitárnej otázky, zemepisných označení a dobrých životných podmienok zvierat. Ďalšie kolo rokovaní prebehne v polovici novembra.

Nový Zéland: Ďalšie kolo rokovaní prebehne v polovici novembra. Finálna pozícia sekretariátu C-C k obchodnej dohode bude závisieť od jej obsahu.

Koncept zrkadlových opatrení prezentovali zástupcovia FR nadácie Nicolasa Hulota, organizácie INTERBEV a inštitútu Veblen. Prezentácia sa týkala možností ako zastaviť dovoz potravín vyrobených spôsobmi, ktoré sú v EÚ zakázané. Tieto 3 organizácie v apríli 2021 zverejnili svoju správu, v ktorej zdôraznili naliehavú potrebu reformovať obchodnú politiku EÚ, ktorá nielenže neplní svoje záväzky v oblasti životného prostredia  a verejného zdravia, ale aj narúša budúcnosť vlastných poľnohospodárov narušovaním hospodárskej súťaže. Preto spoločne navrhujú prijať v rámci reformy obchodnej politiky EÚ, ktorá má byť vykonaná v roku 2022 počas FR predsedníctva, nové európske nariadenie o dovoze, založené na princípe zrkadlových opatrení. Tie by sa týkali aj živočíšnej výroby a ich cieľom je, že by mali chrániť EÚ výrobcov, ktorí musia plniť vysoké výrobné štandardy EÚ.

Aktuálne informácie o SPP, Zelenej dohode a stratégii F2F

Dňa 29. 6. 2021 bola dosiahnutá politická dohoda o novej SPP. O nariadeniach SPP bude hlasovať plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu pravdepodobne v týždni od 22. 11. 2021. Európska komisia už zahájila prípravu sekundárnej legislatívy, ktorá sa však formálne nedá prijať pred oficiálnym zverejnením základného legislatívneho aktu v Úradnom vestníku. Sekretariát už obdržal 4 balíčky s návrhmi delegovaných a vykonávacích aktov, k prvému už Komisii zaslal pripomienky. Aktuálne finalizuje list Komisii a všetkým členským štátom k návrhu vykonávacieho nariadenia, ktoré sa týka obsahu národných strategických plánov SPP. Návrh presadzuje zahrnutie kvantifikovaných cieľov stratégie F2F do obsahu strategických plánov (Komisia sa ich tak snaží zahrnúť do legislatívy, čím by sa stali právne záväznými bez toho, aby bolo vykonané riadne posúdenie ich dopadov, Komisia teda obchádza riadny legislatívny proces.) Sekretariát postup Komisie označuje za neakceptovateľnný.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce