Pracovná skupina pre bravčové mäso, 8. októbra 2021

Predsedal António Tavares (PT).

Analýza trhu a prejednanie možných riešení

Predsedajúci informoval o katastrofálnej situácii na trhu s bravčovým mäsom v EÚ. Cieľom mimoriadneho zasadnutia je prejednať pozíciu a predložiť požiadavky sektoru.

Diskusia:

DK reprezentant uviedol, že do jari nepredpokladá zlepšenie problematickej situácie na trhu. Rovnako prípadný nárast dopytu Číny očakávať najskôr na jar. Situácia si vyžaduje zavedenie režimu skladovania, no nie teraz, ale až v decembri.

DE reprezentant odporučil upozorniť Komisiu a Radu na dramatickú situáciu na EÚ trhu a  že prípadné prijaté nariadenie musí byť skutočne funkčné. Režim súkromného skladovania DE producenti odmietajú a žiadajú nájdenie iných možností.

AT reprezentant tiež referoval o zložitej situácii, upozornil na zdvojnásobenie cien krmív a podporil požiadavku na podporu odvetvia. Zmienil sa aj o obavách z vývoja na čínskom trhu.

CZ reprezentant podporil vyjadrenie AT, Komisia musí nájsť dlhodobé riešenie.

Podľa FR reprezentanta je nutné žiadať režim súkromného skladovania a súčasne navrhnúť novú stratégiu na podporu odvetvia.

RO reprezentant vyjadril názor, že Komisia čaká na riešenie, ktoré navrhne odvetvie a upozornil, že politici sa o poľnohospodárov nezaujímajú a očakávajú, že si organizácie poradia samy. Čo sa týka AMO, vyjadril znechutenie, že Komisia iba vydáva odporúčania bez toho, aby skutočne reagovala a snažila sa o eradikáciu AMO.

IT reprezentanti informovali o rastúcej cene krmív, zemného plynu, energií a tiež vyjadrili obavy z vývoja v Číne a zo šírenia AMO. Režim súkromného skladovania môže byť krátkodobým riešením, ale uskladnené mäso bude musieť byť v určitom termíne uvedené na trh, situácia sa teda iba oddiali.

HU reprezentant tiež vyjadril názor, že režim súkromného skladovania problém len oddiali. Upozornil na novú kampaň EFSA týkajúcu sa informácií o šírení AMO – nie s cieľom zastaviť šírenie, ale iba poskytovať informácie poľnohospodárom v zasiahnutých štátoch, čo označil za smiešne.

Podľa FI reprezentantky nie sú riešením rôzne podpory de minimis a iné trhové opatrenia, ale lepšie ceny na trhu – ten však nefunguje, ako by mal. Podľa reprezentantky treba zmeniť legislatívu. Z ďalších riešení sa treba zamerať na zníženie produkcie a zvýšenie pridanej hodnoty EÚ produkcie na globálnych trhoch  zdôrazňovaním dodržiavania prísnych klimatických štandardov a štandardov dobrých životných podmienok zvierat.

NL reprezentantka odporučila žiadať celoeurópske riešenie, ktoré však treba Komisii navrhnúť. Režim súkromného skladovania nepredstavuje dlhodobé riešenie, preto žiadajú, aby teraz uložené bravčové mäso bolo predané na trhoch mimo EÚ. Problém je aj nedostatok pracovníkov na jatkách v NL a šírenie AMO v EÚ.

SI reprezentantka referovala o obrovskom tlaku na vnútornom trhu, pričom súkromné skladovanie predstavuje krátkodobé riešenie.

SE reprezentant upozornil, že sa situácia môže skomplikovať na konci roka, odbytísk je málo, náklady a ceny krmív vysoké.

MT reprezentant vyslovil názor, že treba znížiť produkciu v EÚ, režim skladovania problém iba oneskorí o 3 mesiace, naviac s nevyhnutnými nákladmi na skladovanie. Tiež si myslí, že EÚ by mala na trhoch ťažiť zo svojich štandardov.

LV reprezentantka referovala o podobných problémoch s nízkymi cenami a vysokými nákladmi, je potrebné prijať dlhodobú stratégiu.

PL reprezentantka informovala o výskyte AMO v chovoch, problém sa týka najmä malých producentov a producentov z červených zón.

IE reprezentant informoval o IE ako o čistom vývozcovi bravčového mäsa, ktorý sa aktuálne potýka s dopadmi brexitu a s nedostatkom pracovníkov. Problém je aj nerovnováha ponuky a dopytu na trhu, preto je potrebné hľadať odbyt mimo EÚ.

BE reprezentant informoval o ťažkostiach kvôli výskytu AMO, ceny v BE sú od r. 2018 najnižšie v celej EÚ. Kombinácia nízkych cien, pandémie, vysokých cien krmív, zníženého vývozu spôsobuje závažnú krízu. Režim súkromného skladovania nie je ideálny, krízu iba predĺži.

LT reprezentant potvrdil, že je nevyhnutné zaviesť trhové opatrenia v dlhodobom výhľade a začať diskusie o kvótach na produkciu bravčového mäsa.

UK reprezentantka referovala o nedostatku pracovných síl, ceny bravčového sú veľmi nízke a vykazujú klesajúci trend, kým náklady narastajú.

Predsedajúci zhrnul diskusiu, že vo väčšine štátov EÚ je veľká kríza a výhľady nie sú minimálne do jari optimistické, preto je potrebné od Komisie žiadať podporu odvetvia. Keďže  väčšina nepodporila požiadavku na zavedenie režimu súkromného skladovania, tá nebude v žiadosti Komisii špecificky zmienená. Ďalej je nutné vykonať vlastnú reflexiu produkcie v EÚ na nájdenie vhodnej stratégie. Budúce rokovanie skupiny túto reflexiu prejedná, vrátane možných opatrení na stabilizáciu trhu, ktorá bude následne Komisii navrhnutá.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce