Cukru bude dostatok pre všetkých, jeho dovoz je zbytočný

Hoci bola cukrovarnícka kampaň v sezóne 2021/2022 obzvlášť náročná, Slovensko ostane naďalej krajinou sebestačnou v produkcii cukru. Akékoľvek dovozy cukru zo zahraničia sú z hľadiska zásobovania obyvateľstva úplne zbytočné.

Slovenskí pestovatelia cukrovej repy a producenti cukru majú za sebou náročnú cukrovarnícku kampaň. Minuloročné aprílové mrazy poškodili viac ako 5000 ha, čo predstavuje vyše 20 % osiatej výmery. Cukrovú repu preto museli viacerí pestovatelia najmä v okresoch Levice, Šaľa, Topoľčany a Trnava siať nanovo. Dokopy siali nanovo až 18% pestovanej výmery. Poľnohospodári však aj vďaka svojim skúsenostiam a kvalitným osivám dokázali zabezpečiť výbornú úrodu repy s druhou najvyššou cukornatosťou v celej histórii meraní v hodnote 17,29% (oproti predchádzajúcej cukrovarníckej kampani cukornatosť vzrástla o 2,84 %.). Cukrovú repu pozbierali z plochy 22 063 ha s priemernou úrodou 62,63 ton/ha. 

Aj pestovateľov a aj obom cukrovarom /v Seredi a Trenčianskej Teplej/ sa počas ostatnej cukrovarníckej kampane výrazne navýšili vstupy do výroby. Pestovateľom napríklad pre drahé hnojivá, producentom cukru pre nárast cien energií. 

„Oba cukrovary sú najväčšími spotrebiteľmi zemného plynu v rámci potravinárskeho priemyslu na Slovensku. Aktuálny vývoj cien cukru v žiadnom prípade nevykompenzuje nárast cien plynu, elektriny, ale aj ďalších vstupov (koks, vápenec, obaly, doprava), ktoré cukrovarníckemu priemyslu prinesú zvýšenie nákladov v miliónoch eur“, uviedol predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku a zároveň predseda predstavenstva cukrovaru v Trenčianskej Teplej – Považský cukor a.s.- Michal Abelovič.

Počas kampane sa spracovalo v oboch cukrovaroch spolu 1 381 695 ton cukrovej repy, z ktorých cukrovary vyrobili 210 365 ton cukru. Pri ročnej priemernej spotrebe Slovákov 170-175 tisíc ton tak slovenskí pestovatelia a producenti cukru dokázali aj napriek sťaženým podmienkam zabezpečiť sebestačnosť vo výrobe cukru aj pre ďalší rok. 

„Vyrobiť toľko cukru, koľko na Slovensku skonzumujeme, a dokonca aj viac, nie je samozrejmosťou. Potvrdzuje to, že vertikála repa-cukor je naďalej jednou z posledných plne funkčných vertikál v rámci pestovania plodín, ich spracovania a výroby potravín. Žiadny cukor zo zahraničia v našich obchodoch nepotrebujeme. Vieme ho zabezpečiť z vlastných zdrojov dostatok na celý rok a vieme aj udržať zamestnanosť na vidieku“, zdôraznil Adrián Šedivý, konateľ SLOVENSKÝCH CUKROVAROV s.r.o. v Seredi.   

Pestovatelia a aj producenti cukru sa aktuálne pripravujú na nové pravidlá, ktoré súvisia s budúcou novou Spoločnou poľnohospodárskou politikou. Strategický plán, ktorý Slovensko v polovici februára poslalo na pripomienkovanie do Bruselu, dáva predpoklad, že pestovanie cukrovej repy bude v budúcnosti podporené v dostatočnom objeme.  

„Momentálne je ale mimoriadne dôležité, aby Strategický plán dokázali naši vyjednávači pred Európskou komisiou aj obhájiť. Za záujmy Slovenska a výrobu základných potravín v potrebnom množstve sa musia teraz razantne postaviť aj naši úradníci v Bruseli“, uzavrel predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska Róbert Kovács.  
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce