Pracovná skupina pre rozvoj vidieka, 11. februára 2022

Predsedal Karl Bauer (LKO, AT).

Aktuálna situácia týkajúca sa sekundárnej legislatívy SPP

Sekretariát informoval o preložení naplánovaného rokovania Európskej komisie s členskými štátmi o delegovanom nariadení týkajúceho sa integrovaného administratívneho a kontrolného systému (IACS) a podmienenosti a vykonávacieho nariadenia o výkonnostnom rámci na 4. 3. 2022. Legislatíva by mala byť prijatá v júni/júli.

Ďalej by mala Komisia prejednávať návrh delegovaného nariadenia o vyplácaní záloh na odvetvové intervencie a trhové opatrenia. Sekretariát zatiaľ návrh k dispozícii nemá.

Sekundárna legislatíva týkajúca sa spoločnej organizácie trhov bude prijímaná v 3. štvrťroku 2022.

Sekretariát informoval o koordinovanej akcii predsedov pracovných skupín C-C pre SPP, priame platby a rozvoj vidieka, ostatné pracovné skupiny budú informované.

Výmena názorov so zástupcom DG AGRI o dlhodobej vízii pre vidiecke oblasti, vrátane vidieckeho paktu

Zástupca DG AGRI Alexandre Martin predstavil dlhodobú víziu pre vidiecke oblasti EÚ. Oznámenie Komisie bolo publikované 30. 6. 2021, vychádza z rozsiahlych konzultácií s občanmi a ďalšími aktérmi vo vidieckych oblastiach. Vízia je založená na 4 hlavných iniciatívach: sila (zlepšenie prístupu k službám a sociálna inovácia), prosperita (diverzifikácia hospodárskej činnosti, agroturistika, zvýšenie pridanej hodnoty poľnohospodársko-potravinárskych činností), konektivita (zlepšenie z hľadiska dopravy a digitálneho prístupu) a odolnosť (zachovanie prírodných zdrojov a ekologizácia poľnohospodárskych činností, prístup ku kurzom odbornej prípravy  a pracovné príležitosti).

Súbežne s víziou predstavila Komisia aj akčný plán pre vidiek, ktorý zahŕňa 9 akcií, medzi ktorými je napr. platforma pre revitalizáciu vidieka, výskum a inovácie pre vidiecke komunity, klimatické opatrenia pre rašeliniská prostredníctvom uhlíkového poľnohospodárstva, sociálna odolnosť a ženy vo vidieckych oblastiach, atď. Komisia vo svojom oznámení navrhuje vidiecky pakt, do ktorého by mohli byť zapojení aktéri na európskej, vnútroštátnej a lokálnej úrovni. Zúčastnené strany sa môžu do paktu zapojiť prostredníctvom online formulára. V júni 2022 usporiada Komisia k paktu konferenciu.

(Prezentácia zástupcu Komisie je priložená v samostatnej prílohe k zápisu v českom jazyku.)

Diskusia:

 DE reprezentant sa pýtal na výhody pre malé, lokálne komunity, pretože sa vo vidieckych oblastiach často zaujímajú práve o ne.

IT reprezentantka sa zaujímala o digitálnu budúcnosť vidieckych oblastí a upozornila na potrebu inovácií aj z dôvodu motivácie mladých ľudí.

ES reprezentant poukázal na rolu družstiev, ktoré podporujú producentov nielen ekonomicky, ale vo vidieckych oblastiach majú aj sociálnu rolu – stávajú sa centrami inklúzie, zaisťujú obyvateľom dôchodky, atď.

Zástupca Komisie v reakcii odpovedal, že Komisia sa usiluje o čo najširšie zapojenie do vidieckeho paktu, prínosom pre účastníkov bude možnosť výmeny najlepších príkladov praxe a existujúcich modelov. Na uľahčenie prístupu k finančným prostriedkom pripravuje Komisia zoznam nástrojov spolu s praktickým návodom prístupu k fondom podľa konkrétnych potrieb.

Výmena názorov so zástupcom DG AGRI o procedurálnych aspektoch vo vzťahu k národným strategickým plánom (NSP)

Tento bod prezentoval Sasha Bartovic (DG AGRI). Informoval o aktuálnom stave a o harmonograme schvaľovania plánov. Cieľom je schváliť všetky NSP do 31. 12. 2022. Komisia sa zaviazala k transparentnosti procesu, vytvorila webstránky s odkazmi na všetky doteraz zaslané plány. Komisia teraz vykonáva analýzu, k obsahu predložených plánov sa odmietol vyjadriť.

V diskusii zástupca Komisie vyjadril pochopenie požiadavky o čo najskoršie prijatie strategických plánov, upozornil, že určité indície o finálnej verzii plánov napovedia aj hodnotiace listy z prelomu marca/apríla. List by mal mať 40-50 strán, v niektorých prípadoch možno viac. Zaslanie listu označil iba za pokračovanie procesu, nie za ukončenie. Komisia schvaľuje NSP sama, bez Parlamentu.

Porovnanie návrhov NSP: finančné prídely na intervencie rozvoja vidieka, investície, spolupráca, riadenie rizík, AKIS

Sekretariát počas posledného mesiaca pokračuje v analýzach strategických plánov a ich opatrení, tentokrát vytvoril tabuľku s alokáciami II. piliera podľa zaslaných informácií.

(Pozn. AW – dobré životné podmienky zvierat, YF – mladí poľnohospodári, TA – technická pomoc)

V prípade nezrovnalostí sekretariát ocení upresňujúce informácie.

Diskusia:

DE reprezentant referoval o stále nedokončenom NSP, v rámci ktorého je v II. pilieri navrhnutých 13 balíčkov opatrení. Upozornil na veľké rozdiely v jednotlivých spolkových krajinách. Podľa neho je potrebné, aby v prípade schválenia niektorého opatrenia v jednej krajine bolo možné schváliť ho aj v ostatných krajinách.

RO reprezentantka referovala o plánovanom prevode 3 % prostriedkov I. piliera do II. piliera na riadenie rizík. Podporila DE reprezentanta v tom, že ak je jedno opatrenie odsúhlasené v jednom štáte, bolo by spravodlivé, aby mohlo byť použité aj v ostatných.

IT reprezentant referoval o novom nástroji na riadenie rizík, ktorý ostro kritizovali environmentálne organizácie. Ale v kontexte katastrofických udalostí, ktoré sa v poslednej dobe vyskytujú, sú nové nástroje nevyhnutné.

IT reprezentantka referovala o pravdepodobných zmenách NSP, vrátane programu rozvoja vidieka.

HR reprezentantka upozornila na  narastajúce ceny investícií, preto existujú reálne obavy, že poľnohospodári nebudú schopní dosiahnuť cieľ. Po kalkulácii podpôr ekologickej produkcie sa totiž poľnohospodárom javí výhodnejšie plnenie iných opatrení.

Problém s investíciami potvrdil aj LT reprezentant.

FR zástupca tiež referoval o kritike environmentálnych organizácií ohľadom nedostatku prínosov investícií pre životné prostredie.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce