Pracovná skupina pre ovocie a zeleninu, 14. februára 2022

Zhrnutie správy zo zasadnutia:

Predsedal Luc Vanoirbeek (BE).

Strategické plány SPP: výmena názorov na národné stratégie pre ovocie a zeleninu a spôsobilé opatrenia pre agro-klimatické opatrenia

Sekretariát informoval o oneskorení procesu schvaľovania strategických plánov SPP, Komisia zverejňuje odkazy na obdržané strategické plány na svojej webovej stránke. Predpokladá sa, že strategické plány budú schválené na prelome septembra a októbra 2022, Komisia pracuje na sekundárnej legislatíve.

Diskusia:

IT reprezentant referoval o pokračujúcich rokovaniach ohľadom rozdelenia priamych podpôr, dôležitým prvkom bude riadenie rizík. Očakáva sa, že návrh strategického plánu sa ešte upraví.

ES reprezentantka referovala, že v strategickom pláne sú detaily jednotlivých prvkov opísané len veľmi nedostatočne. Ekoschémy v I. pilieri by mali byť potenciálne aplikovateľné na všetky plodiny, podpora bioprodukcie by mala byť v II. pilieri.

DE reprezentantka referovala o oneskorení zaslania strategického plánu kvôli zmene vlády po voľbách, časť týkajúca sa odvetvia ovocia a zeleniny je už hotová.

AT reprezentant informoval, že 10 intervenčných kategórií sa bude týkať environmentálnych akcií.

NL reprezentant referoval, že spolupracovali s krajinami Beneluxu a FR. Podľa nich by sa mal prijať jeden spoločný prístup k environmentálnym programom (ako je integrovaná ochrana proti škodcom).

Sekretariát referoval o pripravovanom návrhu Komisie o revízii smernice pre udržateľné používanie pesticídov, podľa uniknutého návrhu by sa smernica mala stať nariadením.

BE reprezentantka referovala, že BE predloží 2 plány, stále nie je dokončená časť týkajúca sa priamych platieb, ekoschém a operačných programov.

FR reprezentantka informovala o 3 možných prístupoch k ekoschémam vo FR: prostredníctvom praxe, agroekologickej infraštruktúry a certifikácie. Plnenie ekoschém bude na dvoch úrovniach.

PT reprezentantka informovala, že strategický plán sa svojou štruktúrou veľmi podobá súčasným 2 pilierom. Bohužiaľ, nezahŕňa žiadne nové opatrenia na podporu organizácie producentov, organizácia naďalej vyjednáva s ministerstvom o zlepšeniach.

LT reprezentantka označila za najväčšiu výzvu trvalé trávne porasty.

Sekretariát na záver informoval o činnostiach pracovných skupín C-C pre SPP a rozvoj vidieka, ktoré v posledných mesiacoch pracujú na porovnaní NSP.

Vnútroštátne právne predpisy o obaloch ovocia a zeleniny:

Predsedajúci upozornil na iniciatívu niekoľkých štátov (FR, IT a ES), ktoré zavádzajú vlastné právne predpisy týkajúce sa obalov v odvetví ovocia a zeleniny. Tieto zvláštne vnútroštátne predpisy podľa neho komplikujú situáciu na vnútornom trhu a pre producentov predstavujú ďalšie náklady. Navrhol preto zaslať list Komisii, v ktorom žiadajú dodržiavanie jednotných pravidiel v EÚ.

V diskusii BE reprezentantka  a IT reprezentant iniciatívu zaslania listu Komisii podporili.

ES reprezentantka označila návrh (ktorý ministerstvo životného prostredia okopírovalo od FR) za diskriminačný pre odvetvie ovocia a zeleniny oproti ostatným poľnohospodárskym odvetviam a bude pre producentov predstavovať dodatočné produkčné náklady.

Situácia na trhu: bieloruské embargo a výrobné náklady

Rada ministrov Bieloruska 6. 12. 2021 rozhodla, že od 1. 1. 2022 zakáže dovoz vybraných poľnohospodárskych produktov z EÚ, USA, UK, Kanady a iných krajín. Platnosť embarga je zatiaľ na 6 mesiacov.

ES reprezentantka uviedla, že embargom neboli veľmi zasiahnutí, problémom je skôr narastajúci dovoz z tretích krajín.

PL reprezentantka referovala o ťažkostiach s nedostatkom kontajnerov na vývoz jabĺk do Egypta (náhrada za vývoz do Bieloruska, kam sa vyvážali jablká v kamiónoch). Upozornila, že PL je embargom najviac postihnutá krajina EÚ, vývoz jabĺk a hrušiek do Bieloruska bol úplne zastavený. Následne sa zvýšil export jabĺk z PL do ostatných krajín EÚ, najmä do DE, CZ a RO.

DE a AT reprezentanti za  problém označili vysoké ceny energií a nedostatok pracovných síl.

BE reprezentantka referovala o problémoch vysokých produkčných nákladov (energie, hnojivá, atď.), marže producentov prakticky zmizli.

CZ reprezentant upozornil na podobnú situáciu ako v AT a DE, producenti sa potýkajú s konkurenciou veľmi lacných produktov z PL a súčasne vysokými cenami za energie. Produkcia je pod trvalým tlakom lacnej konkurencie z PL.

NL reprezentant informoval, že klesá produkcia, chýba pracovná sila a tiež cítiť dopad bieloruského embarga.

LT reprezentantka referovala o zvýšených nákladoch a o zastavení vývozu do Bieloruska. Veľa producentov zvažuje pokračovanie v činnosti.

IE reprezentantka referovala o najväčšom náraste cien hnojív, vplyvom brexitu došlo k zníženiu vývozu do UK, problémom je aj nedostatok pracovných síl.

DK reprezentant informoval o náraste ceny za elektrinu o 200 %, cena nafty tiež stúpla, problémom je nedostatok pracovnej sily.

Predsedajúci na záver prehlásil, že najväčším problémom sú rastúce ceny energií, rastú aj náklady na kontajnerovú prepravu, na mzdy. Odvetvie ovocia a zeleniny čelí mnohým výzvam, preto sa 17. 2. 2022 uskutoční rokovanie C-C s členom DG AGRI.

Rôzne

ES reprezentantka vyzvala C-C na podporu listu týkajúceho sa väčšej ochrany pred zavlečením nákaz pri dovozoch plochých broskýň z PL.

Sekretariát informoval o dlhoročnej požiadavke na zavedenie striktnejších pravidiel pre dovozy citrusov napadnutých škodcom molicou falošnou (Thaumatotibia leucotreta) a Phyllosticta citricarpa. Sekretariát pripravil návrh listu Komisii, ktorý bude zdôrazňovať potrebu zaistenia fytosanitárnej bezpečnosti pri dovážaných produktoch. Návrh bude rozoslaný organizáciám na schválenie.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce