Úrodu mrazy nepoškodili, teraz treba pracovať na sezónnom zamestnávaní

Jarné prízemné mrazy tento rok kvitnúce stromy príliš nepoškodili. Práve vďaka intenzívnej protimrazovej ochrane ovocinári po sérii mrazivých aprílových a májových nocí o žiadnych významných škodách nehovoria. Ovocia by mali preto dopestovať v bežných množstvách, otáznik visí už iba nad ich kvalitou. S postupným dozrievaním úrody silnie požiadavka firiem na zmiernenie daňovo-odvodového zaťaženia v rámci sezónneho zamestnávania.

Tí ovocinári, ktorí k ochrane stromov pristúpili zodpovedne a profesionálne, si po viacerých mrazivých nociach vydýchli. Škody po tohtoročných jarných mrazoch odhadli na 20%. Vzhľadom na to, že z množstva kvetov sa na jednom strome pre tvorbu ovocia využije len cca. 10% kvetov, 20%-tné poškodenie je zanedbateľné. V tomto roku sa tak nezopakoval scenár z minulosti, keď jarné mrazy spôsobili miliónové škody na stromoch a ďalších poľnohospodárskych plodinách.

„Čo je ale iné oproti minulosti, sú náklady na protimrazovú ochranu – tie v tomto roku rapídne vzrástli. Odhadujeme, že nás protimrazová ochrana vyšla na 3,5 milióny eur. Dôvodom sú najmä stúpajúce ceny energií. Pre porovnanie – v roku 2020 mali ovocinári náklady na protimrazovú ochranu vo výške 1,8 mil. eur“, skonštatoval predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga /únia je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory/.

Tohtoročná úroda teda vyzerá aj po chladnom období a mrazivých jarných nociach nádejne. Je to pozitívna správa aj pre pestovateľov a aj pre spotrebiteľov, pretože výpadky v množstve úrody sa  neočakávajú. V najbližších dňoch sa ukáže, nakoľko jarné mrazy ubrali na kvalite ovocia. Napríklad jablká poškodené mrazom majú hnedé škvrny. Hoci na chuti im to neuberie, takéto jablká sa zhodnocujú pri výrobe ovocných štiav.

Slováci v bežnom roku vedia vypestovať okolo 50 tisíc ton ovocia, čo predstavuje len tretinovú sebestačnosť. Zvyšok pre našu potrebu – približne 100 tisíc ton – dovážame a to najmä z okolitých krajín, ako je Poľsko, Maďarsko a Česká republika.

S postupným dozrievaním úrody silnie požiadavka pestovateľov na zmiernenie daňovo-odvodového zaťaženia v rámci sezónneho zamestnávania. O novej legislatíve by mali počas tejto schôdze rokovať aj poslanci Národnej rady SR. Nielen ovocinári, ale aj zeleninári, vinohradníci a aj potravinári žiadajú, aby do svojich podnikov mohli dostať práve vďaka výhodnejším platovým podmienkam a nižším odvodom oveľa viac brigádnikov. Sezónni zamestnanci sú potrební preto, aby v správnom čase stihli pozbierať čo najviac úrody a spracovať ju. Zamedzí sa tak plytvaniu potravinami na poliach, v sadoch a u spracovateľov.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce