Celoslovenské dni poľa 2022

Celoslovenské dni poľa sú najväčšou poľnou výstavou pod holým nebom a zároveň aj najkomplexnejšou poľnohospodárskou výstavou. Počas dvoch dní sa na 11. ročníku odprezentovalo 856 poľných pokusov. Viac ako 140 vystavovateľov osív, ochrany a výživy rastlín, poľnohospodárskych služieb a poľnohospodárskej techniky priblížilo to najlepšie zo slovenského poľnohospodárstva. Na výstave sa prezentovali aj výskumné a vzdelávacie inštitúcie.

Hlavnou myšlienkou dvojdňového podujatia, ktoré sa konečne konalo bez protipandemických obmedzení, bola pozitívna prezentácia slovenského poľnohospodárstva. Túto myšlienku zdôraznil predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho aj pred politikmi počas oficiálneho otvorenia výstavy.

Reštart 

„Slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo ide trochu do zániku. Práve preto sa dvojnásobne teším, že práve dnes budeme vedieť ukázať poľnohospodárstvo skutočne krásne, plné mladých ľudí a nových technológií. Prosíme politikov, podporte nás v tom, aby sme 30 rokov úpadku odvetvia teraz vymenili za 30 rokov jeho skutočného rozvoja a obnovy. Aby sme mali taký vidiek, kde budú veľkí žiť v symbióze s malými, kde budeme vedieť urobiť trvalo udržateľné poľnohospodárstvo a hlavne, kde naučíme ľudí hrdo jesť slovenské potraviny," uviedol E. Macho.

V kontexte situácie na Ukrajine a celosvetového dopadu vojny je mimoriadne kľúčové, že sa spotrebitelia naďalej môžu spoľahnúť na slovenských poľnohospodárov a potravinárov, ktorí pre nich aj naďalej chovajú hospodárske zvieratá, pestujú plodiny a vyrábajú z nich potraviny.

 

 

„Väčšina verejnosti si ani neuvedomuje, že ešte pred 300 rokmi 80% poľnohospodárov muselo uživiť seba a aj 20% zvyšnej populácie. A dnes je to tak, že 2% poľnohospodárov musí uživiť nielen seba, ale aj zvyšných 98% spotrebiteľov a to za akejkoľvek geopolitickej situácie. A to bez moderných technológií, postupov a šľachtenia nevieme dosiahnuť. Práve tieto nové postupy sa dnes prezentujú na tejto výstave,“ povedal Martin Sedláček, riaditeľ vydavateľstva Profi Press.

A predsa to vieme

V rámci výstavy mohli návštevníci vidieť stav porastov poľnohospodárskych plodín pestovaných v našom klimatickom pásme. Vystavovalo sa to najlepšie zo slovenskej genetiky. Podľa predsedu Emila Macha dospela genetika do štádia, keď pestované plodiny vedia byť reálne oveľa viac odolnejšie voči škodcom, chorobám a vedia sa aj lepšie vysporiadať s následkami klimatických zmien – najmä suchom. Aj preto naši poľnohospodári nemusia toľko postrekovať polia pesticídmi. Výsledkom je lepšia kondícia pôdy a priaznivé štatistiky Slovenska v európskom meradle, ktoré priamo potvrdzujú, že Slovenská republika používa najmenej účinnej látky na hektár poľnohospodárskej pôdy.

Rok príprav na Celoslovenské dni poľa, koordináciu vystavovateľov a organizátor priblížil riaditeľ PD KRUPÁ v Dolnej Krupej Daniel Nádaský: „S plánovaním podujatia sme začali pred rokom. Presné rozdelenie vystavovateľskej plochy na jednotlivé parcely s pokusnými políčkami je prvotným krokom všetkých takýchto podujatí. Následne sme v konkrétnych agrotechnických termínoch siali jesenné plodiny, na jar išli do pôdy jarné plodiny,“ uviedol D. Nádaský.

V stánku SPPK

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora patrila medzi spoluorganizátorov 11. ročníka Celoslovenských dní poľa. 

V stánku počas dvoch dní privítala SPPK viacerých návštevníkov výstavy. Vedenie Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory diskutovalo aj o aktuálnych agropotravinárskych témach. Na podujatie sa prišli prozrieť aj niektorí členovia Predstavenstva SPPK. 

Počas druhého dňa prilákalo podujatie o čosi menej návštevníkov a to predovšetkým pre nepriaznivé počasie. Dážď je ale v týchto časoch pre poľnohospodárov nedostatkovou "surovinou", preto nikto nenamietal. Zaujali aj ukážky prác konským záprahom a historickou technikou či prezentácia a predaj slovenských lokálnych produktov.

 

Dovidenia v Oponiciach

Dvanásty ročník Celoslovenských dní poľa sa bude tentokrát konať v Oponiciach. To najlepšie, čo slovenské poľnohospodárstvo vie ukázať, bude odprezentované v priestoroch Vysokoškolského poľnohospodárskeho podniku Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Oponiciach.  

„Akademický sektor je ten, ktorý by mal spájať. Mal by spájať aj vedomosti, kompetencie a zručnosti praxe. Naša univerzita v tomto roku oslavuje 70 rokov od svojho vzniku. Je preto úplne prirodzené, že ten budúci ročník budeme hostiť práve na našom Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku v Oponiciach, aby sme dokázali, ako sú veda, výskum a inovácie dôležité v poľnohospodárstve a aby práve akademická obec mohla nasmerovať sektor na to, čo skutočne potrebuje,“ uzavrela rektorka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Klaudia Halászová.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce