Pracovná skupina pre zdravie a dobré životné podmienky zvierat, 18. mája 2022

Zhrnutie správy zo zasadnutia:

Predsedal Miguel Ángel Higuera (ES).

Krátke zhrnutie činnosti predsedníctva skupiny od 16. 12. 2021

Predsedajúci stručne referoval o rokovaní s pracovnou skupinou pre králiky, DG SANTE ho prizvala na seminár  o chorobách zvierat. Zúčastnil sa na kongrese o chove dobytka v PL. Sekretariát C-C naďalej spolupracuje s pracovnou skupinou Komisie pre dobré životné podmienky zvierat.

Zdravie zvierat: aktuálny stav chorôb v EÚ v súčasnosti (AMO, vtáčia chrípka) AMO:

Sekretariát referoval o počte potvrdených prípadov výskytu AMO u divých aj domácich prasiat v EÚ v roku 2022:

V januári 2022 IT oficiálne informovalo Komisiu o potvrdenom prípade AMO v IT. Aktuálne je v IT potvrdených 114 prípadov prípadov u diviakov, väčšinou na severe, ale 5. 5. 2022 bol prekvapivo hlásený prípad v parku 5 km od centra Ríma (cca 400 km od pôvodného klastru). Sekretariát zaslal list Komisii s požiadavkou na posilnenie riadenia populácie diviakov.

Diskusia:

 PL reprezentant upozornil na ľudský faktor pri zavlečení nákazy v CZ a PL (potraviny, ktoré vyhodili vodiči kamiónov) a pripomenul, že vírus sa už nachádza v mestách, kde existuje riziko ďalšieho šírenia aj u malých domácich prasiatok chovaných ako domáce zvieratká.

IT reprezentant doplnil, že výskyt nákazy súvisí s problematikou nakladania s odpadmi v mestách, kam diviaky prichádzajú za potravou.

HU reprezentant upozornil na zložitosť zamedzenia šírenia nákazy prostredníctvom ľudského faktoru bez ohľadu na to, aké prísne bezpečnostné opatrenia sú prijaté. Preto je nevyhnutná spolupráca medzi rôznymi poľovníckymi združeniami a kompetentnými orgánmi.

Vtáčia chrípka:

Sekretariát referoval o jednej z najhorších sezón z pohľadu šírenia vtáčej chrípky v Európe, medzi najzasiahnutejšími štátmi je UK:

Za dobrú správu označil sekretariát už onedlho plánované zahájenie testovania vakcíny vo FR a NL, téma bude predmetom rokovania Rady pre poľnohospodárstvo a rybolov 24. 5. 2022.

Diskusia:

HU reprezentant varoval pred príliš optimistickými očakávaniami od vakcíny proti vtáčej chrípke. Okrem toho treba vyriešiť obchodné vzťahy s tretími krajinami, ktoré by mohli odmietať produkty z očkovaných zvierat. Nepriaznivá situácia v HU ohľadom vtáčej chrípky sa ešte stále neskončila.

 

Veterinárne liečivá:

  1. Aktuálny stav lobbistických aktivít ohľadom súhrnu charakteristických vlastností  lieku (SPC)

Tento bod prezentovala zástupkyňa FVE, ktorá informovala o ťažkostiach pri uplatňovaní článku 106 (1) nariadenia (EÚ) 2019/6 o veterinárnych liekoch. Upozornila, že značný počet súčasných súhrnov údajov o liekoch nebolo revidovaných, naviac sa v jednotlivých štátoch výrazne líšia. Z tohto dôvodu  treba vykonať konečnú harmonizáciu SPC pre všetky produkty, čo bude dlhotrvajúci proces. Aj napriek tomuto nedostatku nové nariadenie 2019/6 stanovuje, že veterinárne lieky musia byť používané v súlade s podmienkami registrácie v každej krajine. Táto povinnosť vytvára právnu medzeru, pretože prísne dodržiavanie SPC, ktorý nebol nedávno aktualizovaný, by mohlo negatívne ovplyvniť zaobchádzanie so zvieratami a byť v rozpore so zodpovedným používaním liekov a zásadami konceptu EÚ „jedného zdravia”.

Organizácia FVE spolu s C-C preto spoločne zaslali list Komisii (DG SANTE), v ktorom ju vyzvali, aby bolo veterinárom umožnené činiť informované a profesionálne rozhodnutie na podporu zodpovedného používania liekov u zvierat v EÚ a skutočného uplatňovania konceptu „jedného zdravia”. FVE a C-C poskytli Komisii konkrétne príklady o rôznom použití liečiv. Komisia už na list odpovedala a zopakovala, že veterinárne liečivé prípravky musia byť používané v súlade s podmienkami registrácie, čo znamená, že musia byť používané v súlade s SPC. Takisto argumentovala tým, že proces harmonizácie sa už začal.

  1. Informácie o seminári DISARM, ktorý sa konal 16. – 17. 5. 2022 v Bruseli

Sekretariát referoval o seminári, ktorý sa konal pri príležitosti ukončenia projektu DISARM, financovaného z rámcového programu Horizont, ktorý sa usiluje o znižovanie použitých veterinárnych antibiotík, posilnenie prevencie antimikrobiálnej rezistencie a hľadanie vhodných alternatív k antibiotikám. Keďže ide o prioritnú tému súčasnej Komisie, je dôležité zdieľať v praxi použiteľné a overiteľné riešenia.

  1. Aktuálny stav vykonávania nariadení 2019/6 a 2019/4 na úrovni EÚ

David John (AnimalhealthEurope) prezentoval aktuálny stav vykonávania nariadenia (EÚ) 2019/4 o výrobe, uvádzaní na trh a používaní medikovaných krmív a nariadenia (EÚ) 2019/6 o veterinárnych liekoch. Komisia vyzvala úrad EFSA, aby vykonal vedecké posúdenie maximálnych hodnôt krížovej kontaminácie necieľového krmiva liečivými látkami, stanovisko už bolo zverejnené. Maximálne hodnoty uvedené v stanovisku ale nie sú v praxi dosiahnuteľné. V ďalšom kroku (koncom roka 2022) by Komisia mala zverejniť návrh delegovaného aktu, ktorým sa stanovia špecifické maximálne hodnoty krížovej kontaminácie necieľového krmiva liečivými látkami. Nariadenie (EÚ) 2019/6 vstúpilo do platnosti 28. 1. 2022, stále prebiehajú práce na sekundárnej legislatíve. Komisia by mala prostredníctvom vykonávacieho aktu stanoviť zoznam antimikrobiálnych látok, ktoré majú byť vyhradené na liečbu určitých infekcií u ľudí. Ďalej by Komisia mala zverejniť delegované akty, ktoré stanovia pravidlá o vhodných opatreniach na zaistenie účinného a bezpečného používania veterinárnych liekov povolených a predpísaných na perorálne podávanie iným spôsobom než prostredníctvom medikovaného krmiva. Takisto delegované akty, týkajúce sa zákazu používania vybraných antimikrobík subjektmi v tretích krajinách dovážajúcich zvieratá alebo produkty živočíšneho pôvodu do EÚ.

Zástupca ešte spomenul harmonizáciu SPC, vykonanie zmien označenia na obaloch a v príbalových informáciách veterinárnych liekov, aby boli v súlade s novým nariadením. Naďalej prebieha aj vykonávanie zmien týkajúcich sa farmakovigilancie.

Diskusia:

 ES reprezentantka referovala o použití antibiotík v odvetví chovu králikov v ES, kde sa vyskytuje špecifická choroba králikov, preto má toto odvetvie v súčasnosti špecifické potreby.

DK reprezentantka uviedla, že sa podarilo dosiahnuť dobrý výsledok ohľadom zoznamu liekov vyhradených na humánne použitie. Do budúcna je podľa nej potrebné upozorňovať na zodpovedné a správne používanie liekov pre zvieratá, nie je vhodné zamerať sa na znižovanie množstva použitých antibiotík (ako požaduje stratégia F2F), ale na ich správne použitie.

Dobré životné podmienky zvierat: aktuálny stav revízie právnych predpisov

Sekretariát informoval o verejnej konzultácii k revízii právnych predpisov EÚ v oblasti dobrých životných podmienok zvierat, ktorej výsledok nehodnotil pozitívne, pretože mnoho odpovedí bolo naprosto identických (ide pravdepodobne o výsledok kampane neziskových organizácií). Sekretariát bude referovať o aktuálnom pokroku, revidovaný návrh by Komisia mala zverejniť na konci roka 2023.

 

Aktuálny stav diskusií v nových podskupinách pre:

bravčové mäso – Podskupina nemá kompentenciu navrhovať Komisii žiadne odporúčania pre jej legislatívne návrhy, preto predseda pracovnej skupiny pre bravčové spochybnil jej význam.

prepravu ­­– DK reprezentantka predstavila 10 tém, o ktorých sa rokuje v podskupine. Upozornila, že Komisia sa špecificky zameriava na prepravu prežúvavcov. Rokovania označila za veľmi emotívne vzhľadom na účasť neziskových organizácií. Nezávislým expertom podskupiny je Michael Marahrens, ktorý prakticky iba kopíruje požiadavky týchto organizácií. Otázkou je, čo si Komisia z rokovaní odnesie vzhľadom na absolútny nesúlad názorov.

označovanie – diskutuje sa o možnosti označovania dobrých životných podmienok zvierat na EÚ úrovni.

teľatá – PL reprezentant referoval, že podskupina prejednáva smernicu Rady 2008/119/ES stanovujúcu minimálne požiadavky na ochranu teliat. 

Prezentácia: Zdravie zvierat a chovateľské stratégie

Tento bod prezentovala Ana Granadosová z EFFAB (Európske fórum chovateľov hospodárskych zvierat). Európski chovatelia sa dohodli na kódexe správnej praxe (EFABAR) o zodpovednom chove hospodárskych zvierat. Kódex EFABAR stanoví ciele chovateľských organizácií, má byť transparentný a vierohodný, aby bol ľahko zrozumiteľný a ľahko použiteľný. EFFAB podporuje výskum a inovácie a zaisťuje prenos znalostí ohľadom chovu zvierat. Reprezentantka však upozornila na veľký tlak neziskových organizácií, podľa ktorých genetika zvierat (a najmä selektívne šľachtenie) spadá do problematiky dobrých životných podmienok zvierat a mala by byť tiež súčasťou EÚ legislatívy. Programy šľachtenia pritom od roku 2000 zaznamenali veľký pokrok, a to nielen z pohľadu lepšieho využívania zdrojov a zvýšenia kvality, ale aj zvýšenia odolnosti zvierat voči chorobám a zníženia potreby antibiotík, čo dokladajú aj údaje porovnávajúce situáciu v rokoch 2008 a 2018.

Rôzne

Na otázku UK reprezentantky o situácii, keď po 26. 6. 2022 nebude povolené používanie oxidu zinočnatého (ZnO), predsedajúci uviedol, že ide o multifaktoriálny problém súvisiaci s hygienou, manažmentom, odstavením mláďat, teplotou, kŕmením, atď. V ES preto vyvinuli špecifický program a protokol pre informáciu farmárov, viac informácií je k dispozícii tu: https://vetconecta.elanco.com/sumando-esfuerzos. Na zistenie kritických momentov na farme na elimináciu  ZnO je možné využiť dotazník: https://sumandoesfuerzosbyelanco.com/.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce