Pracovná skupina pre medzinárodné aspekty poľnohospodárstva, 5. mája 2022

Zhrnutie správy zo zasadnutia:

Aktuálny stav obchodných rokovaní a medzinárodnej politiky

Brexit: UK vláda opäť odložila zavedenie kontrol na dovoz čerstvých potravín z EÚ, mali by začať platiť až od konca roku 2023. Ani dohoda o vykonávaní Protokolu ešte nebola dosiahnutá.

UK reprezentant informoval o severoírskych voľbách, strana usilujúca o zjednotenie Írska môže prvýkrát získať viac kresiel v severoírskom parlamente. UK aktívne rokuje o bilaterálnych obchodných dohodách s Indiou, Kanadou, Mexikom a Švajčiarskom.

WTO: Sekretariát informoval o 12. ministerskej konferencii WTO dňa 15. 6. 2022.

Európska obchodná politika: Komisia by mala v júni zverejniť svoju správu o zdravotných a ekologických štandardoch EÚ pre dovážané produkty, známe ako „zrkadlové doložky“. Súčasné FR predsedníctvo zverejnilo na tému dokument s 5 hlavnými prioritami, ktoré zaručia EÚ spotrebiteľom rovnakú úroveň ochrany zdravia a životného prostredia.

Nový Zéland: Obe strany si v júni 2020 počas rokovaní vymenili ponuky prístupu na trh a navrhli kvóty pre najcitlivejšie odvetvia. Sekretariát C-C plánuje rokovať s Komisiou 17. 5. 2022, o výstupoch bude informovať.

Chile: Obe strany uzavreli technické rokovania o modernizácii dohody, zatiaľ nedošlo k žiadnemu politickému oznámeniu.

Mechanizmus kompenzácie uhlíka na hraniciach (CBAM): Komisia zverejnila návrh nariadenia, ktorým sa CBAM zriaďuje, v Parlamente je za prípravu správy k návrhu zodpovedný výbor ENVI, ktorý by mal o nej 17. 5. 2022 hlasovať.

 

Informácie o medzinárodných aspektoch oznámenia o zabezpečení potravín

Sekretariát referoval o oznámení o zaistení potravín a posilnenia odolnosti potravinových systémov, ktoré Komisia zverejnila 23. 3. 2022 v súvislosti s vojnou na UA. Sekretariát C-C vykonal prieskum medzi členskými organizáciami, aké mimoriadne opatrenia plánujú jednotlivé štáty prijať:

Súčasťou balíčka navrhovaných opatrení je aj krízová rezerva v hodnote 500 mil. EUR s možnosťou až 200 %-ného navýšenia z národných prostriedkov na podporu poľnohospodárov, ktorí boli dôsledkami vojny na UA zasiahnutí v najväčšom rozsahu.

Diskusia:

ES reprezentant upozornil, že výnimku pestovať na pôde ležiacej ladom je možné využiť iba v niektorých oblastiach, dopad nebude taký výrazný, ako sa očakáva.

Sekretariát súhlasil, že očakávania Komisie sú nadhodnotené, realita je komplexnejšia, od začiatku  vojny  výrazne  rastú  produkčné náklady, preto každý poľnohospodár teraz  pozorne

zvažuje svoje rozhodnutie.

RO reprezentantka uviedla, že pre RO nie je výnimka  možnosti pestovať na pôde ležiacej ladom relevantná, RO vláda však vôbec nevyužila  možnosť vyjednať s Komisiou iné opatrenia ohľadom využitia PPPs pre dusík viažuce plodiny, hoci treba znížiť závislosť EÚ na dovozoch sóje z tretích krajín.

 

Sekretariát ďalej referoval o dopadoch vojny na UA a o návrhu Komisie na ročné pozastavenie ciel na všetky dovozy z UA. Návrh bol prijatý bez vykonania posúdenia dopadov, ale má ísť len o dočasnú platnosť bez ďalšieho predĺženia.

Diskusia:

 IE reprezentant upozornil na ďalší balík navrhovaných sankcií EÚ voči Rusku, zahŕňajúci aj zákaz dovozu ruskej ropy do EÚ. Podľa reprezentanta by toto znamenalo ďalší tlak na ceny.

Čo sa týka kontrol na hraniciach s UA, tie pokračujú štandardným spôsobom, Komisia sa však usiluje o zavedenie tzv. zelených koridorov na uľahčenie pohybu tovaru.

RO reprezentantka uviedla, že sa aktuálne posudzuje dopad na sektor obilnín v RO.

Sekretariát na záver uviedol, že C-C vždy zdôrazňuje potrebu vyváženosti vývozov a dovozov, aby nedochádzalo k narušeniu trhu. Zároveň je dôležité aj plnenie rovnakých štandardov ako pri domácej produkcii.

 

Prechod na udržateľný potravinový systém

Sekretariát prezentoval aktualizované informácie k legislatívnemu rámcu pre udržateľný potravinový systém, ktorý Komisia avizovala v rámci stratégie F2F. Komisia zverejnila plán spolu s počiatočným posúdením dopadov, ku ktorému už sekretariát zaslal svoje stanovisko. V súčasnosti je vyhlásená 12-týždňová verejná konzultácia, prístupná do 21. 7. 2022. Sekretariát pripravuje odpoveď. V júni by mali prebehnúť cielené konzultácie a legislatívny návrh by mal byť zverejnený na konci roka 2023. Riadny legislatívny proces prebehne v 1. alebo 2. štvrťroku 2024. Komisia vo svojom počiatočnom posúdení dopadov zvažuje 4 možnosti:

  • zachovať súčasný prístup
  • dobrovoľný prístup, iba odporúčania na podporu prechodu
  • právny rámec na úrovni EÚ, ale iba posilňujúci súčasné právne predpisy
  • nový komplexný legislatívny rámec udržateľnosti potravinového systému, ktorý bude slúžiť ako základ pri posudzovaní prvkov udržateľnosti iných právnych predpisov EÚ (preferovaný variant DG SANTE)

 

Výmena názorov na obchodné rokovanie medzi EÚ a Indiou

Vedúci predstavitelia EÚ a Indie oznámili obnovenie rokovania o dohode o voľnom obchode počas samitu dňa 8. 5. 2021. Na rokovaní neboli stanovené žiadne údaje, ale očakáva sa, že budú obnovené v priebehu roka 2022 s cieľom uzavrieť ich do roku 2023. Komplexná dohoda o voľnom obchode bude zahŕňať paralelnú dohodu o CHZO a bude ju sprevádzať investičná dohoda. Sekretariát uviedol, že India, ako jedna z najrýchlejšie rastúcich ekonomík, predstavuje príležitosť pre niekoľko odvetví EÚ, musí však byť zaručená plná ochrana CHZO EÚ na indickom trhu. Komisia aktuálne vykonáva cielené konzultácie so zástupcami rôznych odvetví ohľadom ich záujmov.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce