Pracovná skupina pre bravčové mäso, 5. mája 2022

Zhrnutie správy zo zasadnutia:

Predsedal António Tavares (PT).

Väzba medzi výrobou a pôdou

Predsedajúci uviedol, že väzba medzi chovom ošípaných a pôdou bola niekoľkokrát spomenutá počas minulých zasadnutí pracovnej skupiny. Ako možné väzby spomenul nakladanie s hnojom (napr. formou spracovania na vlastnej farme alebo zmluvami o odvozoch na iné farmy) a produkciu vlastných krmív na poliach živočíšnej farmy.

Diskusia:

DK reprezentantka upozornila na dopady vojny na UA v podobe rastúcich nákladov pre EÚ poľnohospodárov, ktorí dokonca zvažujú v pokračovaní činnosti. Neodporučila preto navrhnúť formu zmlúv o odvoze ako možný spôsob nakladania s hnojom.

RO reprezentant upozornil na obrovské rozdiely v systémoch chovov ošípaných v EÚ a varoval pred tým, aby podobné väzby produkcie a pôdy regulovala EÚ legislatíva.

BE reprezentant informoval o existujúcom systéme vo Flámsku, kde chovatelia ošípaných v oblastiach s vysokou intenzitou chovov majú uzavreté zmluvy s majiteľmi pôdy, kde, naopak, táto zložka chýba, systém je regulovaný národnou legislatívou o ochrane životného prostredia.

FI reprezentantka podporila obe varianty väzby na pôdu (produkciu krmív aj využitie hnoja ako prírodného hnojiva), za ktoré by každopádne chovatelia mali byť finančne odmenení.

IT reprezentant označil vytváranie akejkoľvek väzby medzi produkciou bravčového mäsa a pôdou za veľmi nebezpečné.

Predsedajúci (PT) informoval o návrhu ekoschémy v PT strategickom pláne SPP, ktorá je určená pre poľnohospodárov, ktorí používajú organické hnojivá (mrvu) na svojich poliach.

AT reprezentant informoval o AT legislatíve, ktorá stanovuje väzbu medzi pôdou a počtom chovaných zvierat, pri dosiahnutí istej intenzity je nutné uzavrieť zmluvu na odvoz do iného poľnohospodárskeho podniku alebo do inej oblasti. Preto podporil vytvorenie väzby.

SI reprezentant súhlasil s potrebou stanoviť určitú väzbu, ale tú by nemali určovať EÚ inštitúcie, ale trh. Naviac, povolené množstvo močovky vo vzťahu k pôde je väčšinou už stanovené národnými legislatívami, čo treba Komisii zdôrazniť.

LT reprezentant odporučil zamerať sa skôr na sebestačnosť krajín, lebo každý EÚ štát má inú mieru produkcie bravčového mäsa. Vyzval na väčšiu podporu krajín, kde je síce produkcia nízka, ale produkčná kapacita vysoká.

HU reprezentant odmietol akúkoľvek väzbu produkcie na pôdu.

Predseda pracovnej skupiny pre zdravie a dobré životné podmienky zvierat (ES) upozornil, že ide o zníženie dopadov produkcie bravčového mäsa na životné prostredie a klímu. Tiež odporučil ponechať „otvorené dvere“ pre nové, inovatívne riešenia pre nakladanie s odpadom z chovu ošípaných.

DE reprezentant odporučil komunikovať v zmysle, že väzba medzi produkciou a pôdou existuje, ale ďalej to nešpecifikovať a nijako legislatívne neregulovať.

SI reprezentant tiež odmietol EÚ legislatívu, ktorá by nariaďovala spôsob nakladania s odpadom zo živočíšnej produkcie, aby to neviedlo k špekulatívnemu správaniu.

Predsedajúci na záver zhrnul, že väzbu chovu ošípaných na pôdu určenú na produkciu krmiva

odmieta väčšina organizácií, preto sa bude ďalej prejednávať len väzba chovu a pôdy z pohľadu dopadov na životné prostredie a využitie mrvy. Čo sa týka nakladania s odpadom, navrhol voči Komisii prijať stanovisko, podľa ktorého sa chovatelia ošípaných veľmi zaujímajú o dopady svojej produkcie na životné prostredie a snažia sa minimalizovať riziko znečistenia. V tomto vyznení vyzval sekretariát C-C na prípravu návrhu dokumentu, o ktorom sa ešte bude ďalej rokovať.

 

Obchod, prístup na trh a propagácia

Predsedajúci označil vývoz produkcie z EÚ za zásadný pre odvetvie bravčového mäsa, odvetvie je však často napádané kvôli závislosti na dovozoch krmív z Južnej Ameriky. Na zaistenie prístupu na trhy tretích krajín sú dôležité propagačné programy, preto je potrebné Komisiu naďalej upozorňovať na dôležitosť exportu a prístupu na maximálny počet exportných trhov.

Diskusia:

Podľa DK reprezentantky musí Komisia podporovať živočíšnu produkciu, ktorú musí byť možné z EÚ exportovať na maximálny počet svetových trhov, pretože európski spotrebitelia preferujú iba niektoré časti jatočne upravených ošípaných. Naviac majú producenti EÚ povinnosť produkovať potraviny pre tretie krajiny, EÚ sa nemôže izolovať, mäso je súčasťou vyváženej stravy.

ES reprezentant zopakoval, že EÚ je vývoznou úniou, propagovaný by mal byť európsky spôsob produkcie z pohľadu vysokých štandardov dobrých životných podmienok zvierat aj dopadu na životné prostredie.

Predsedajúci prejednávaný bod zhrnul konštatovaním, že je dôležité poukazovať na vysokú kvalitu a bezpečnosť produkcie potravín EÚ. Upozornil, že cieľom propagačných programov nie je zvýšiť spotrebu mäsa, ale propagácia výroby spĺňajúcej prísne požiadavky.

 

Podporné mechanizmy v prípade krízy

Predsedajúci upozornil, že počas súčasnej krízy bolo prijaté jediné opatrenie – režim súkromného skladovania, ktoré nepredstavuje riešenie. Preto vyzval na diskusiu o iných podporných mechanizmoch, ktoré by mohli byť Komisii v budúcnosti navrhnuté.

Diskusia:

SI reprezentant za najväčší problém označil vysoké produkčné náklady producentov v rámci dodávateľského reťazca. Pokiaľ náklady presiahnu určité medze, prvovýrobcovia nie sú schopní svoju produkciu financovať. Preto odporučil prijať mechanizmus, ktorý by umožnil poľnohospodárom takéto obdobie finančne prekonať.

FI reprezentantka navrhla podporiť poľnohospodárov, ktorí sa dobrovoľne rozhodnú ukončiť svoju produkciu, keďže v súčasnosti je v EÚ nadprodukcia bravčového mäsa.

ES reprezentant podporil návrh FI.

IT reprezentant odporučil zaviesť proticyklické systémy podobné americkému Farm Bill, teda prijatie určitých intervencií, pokiaľ by dopad produkčných nákladov v porovnaní s výkupnou cenou dosiahol určitú úroveň. Čo sa týka režimu súkromného skladovania, mala by doň byť zahrnutá aj možnosť skladovania konzervovaných výrobkov z bravčového odvetvia, napr. šunka.

Predsedajúci súhlasil s mechanizmom ekonomickej podpory ako dôležitého nástroja kompenzácie vysokých nákladov, ďalšou možnosťou pre prvovýrobcov by mohol byť systém

poistenia. Sekretariát pripraví návrh dokumentu, do ktorého zapracuje ďalšie návrhy.

 

Zdravie a dobré životné podmienky zvierat

Predseda pracovnej skupiny pre zdravie a dobré životné podmienky zvierat (ES) uviedol, že zníženie používania veterinárnych antibiotík má väzbu aj na dobré životné podmienky zvierat. Týmto sa podľa neho vysiela pozitívny signál spotrebiteľom aj medicínskej komunite. Biologická bezpečnosť a lepšie riadenie na farmách je cestou, ako dosiahnuť aj zníženie nevyhnutného používania antibiotík. Neodporučil teda primárne sa zameriavať iba na znižovanie ich objemu v chovoch.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce