Svetové ceny mäsa zaznamenali ďalšie historické maximum

Index cien potravín FAO zaznamenal v máji v priemere 157,4 bodu, čo je o 0,9 bodu (0,6 %) menej ako v apríli. Ide o druhý mesiac poklesu za sebou. Hodnota indexu je však medziročne o 29,2 bodu (22,8 %) vyššia. Májový pokles bol spôsobený poklesom cien rastlinných olejov a mliečnych výrobkov. V menšej miere klesli aj ceny cukru. Ceny obilnín a mäsa sa mierne zvýšili.

Index cien obilnín FAO dosiahol v máji v priemere 173,4 bodu, čo je o 3,7 bodu (2,2 %) viac ako v apríli. Medziročne stúpli svetové ceny až o 39,7 bodu (29,7 %). Medzinárodné ceny pšenice rástli štvrtý mesiac po sebe.  Oproti aprílu zrástla cena o 5,6 % a medziročne až o 56,2 %. Aktuálna hodnota je len 11 % pod rekordným maximom dosiahnutým v marci 2008. Prudký nárast cien pšenice bol reakciou na zákaz exportu ohlásený Indiou, ale aj na znížené vyhliadky na produkciu na Ukrajine.

Medzinárodné ceny hrubého zrna v máji klesli o 2,1 %, no aj tak zostali o 18,1 % nad svojou hodnotou spred roka. Ceny kukurice klesli o 3 %, ale zostali o 12,9 % nad úrovňou z mája 2021. V máji klesli aj medzinárodné ceny ciroku o 3,1 %.

Index cien rastlinných olejov FAO medzimesačne poklesol o 8,3 bodu (3,5 %) a zaznamenal v priemere 229,3 bodu. Aktuálna hodnota je výrazne nad úrovňou z predchádzajúceho roka. Mesačný pokles odrážajú najmä nižšie ceny palmového, slnečnicového, sójového a repkového oleja.

Svetové ceny slnečnicového oleja klesli z nedávnych rekordov. Zásoby sa na Ukrajine naďalej hromadili v dôsledku logistických prekážok. Medzinárodné ceny sóje a repkového oleja v máji tiež mierne klesli, najmä vplyvom pomalého dopytu po dovoze vzhľadom na zvýšené náklady v posledných mesiacoch.

Index cien mliečnych výrobkov FAO mal v máji v priemere 141,6 bodu, čo je o 5,1 bodu (3,5 %) menej ako v apríli. Ide o prvý pokles po ôsmich po sebe idúcich mesačných nárastoch. Hodnota indexu je však stále o 20,5 bodu (16,9 %) vyššia ako v rovnakom období minulého roka.

Svetové ceny všetkých mliečnych výrobkov klesli. Najviac sa znížila cena sušené mlieka, podporená nižšími nákupnými záujmami v súvislosti s neistotou na trhu vyplývajúcou z pokračujúceho blokovania v Číne, a to aj napriek pretrvávajúcej globálnej napätosti ponuky. Ceny masla tiež výrazne klesli v dôsledku slabšieho dopytu po dovoze spolu s určitými zlepšeniami dodávok z Oceánie a obmedzeným vnútorným predajom v Európe. Silné maloobchodné tržby a vysoký dopyt zo strany reštaurácií pred letnými prázdninami na severnej pologuli zabránili výraznému poklesu cien syrov, a to aj napriek oslabenému globálnemu dovoznému dopytu.

Index cien mäsa FAO mal v máji v priemere 122,0 bodov, čo je o 0,6 bodu (0,5 %) viac ako v apríli. Tým sa stanovilo nové historické maximum spôsobené prudkým nárastom svetových cien hydinového mäsa. V máji rástli ceny hydinového mäsa v dôsledku pokračujúceho prerušenia dodávateľského reťazca na Ukrajine a nedávnych prípadov vtáčej chrípky v dôsledku prudkého nárastu dopytu v Európe a na Strednom východe. Ceny hovädzieho mäsa ostali stabilné, keďže zvýšené dodávky z Brazílie a Oceánie postačovali na uspokojenie trvalo vysokého globálneho dopytu. Svetové ceny bravčového mäsa a ovčieho mäsa mierne klesli.

Index cien cukru FAO dosiahol v máji v priemere 120,3 bodu, čo je o 1,3 bodu (1,1 %) menej ako v apríli. Ide o prvý pokles po prudkom náraste zaznamenanom v predchádzajúcich dvoch mesiacoch. Mierny pokles bol vyvolaný obmedzeným celosvetovým dopytom po dovoze a dobrými vyhliadkami globálnej dostupnosti pre vynikajúcu úrodu v Indii. Oslabenie brazílskeho realu voči americkému doláru a nižšie ceny etanolu mali za následok ďalší tlak na znižovanie svetových cien cukru. Neistoty týkajúce sa výsledkov aktuálnej sezóny v Brazílii, ktorá je najväčším svetovým vývozcom cukru, však zabránili výraznejšiemu poklesu cien.

Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 – 2004.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce