Pracovná skupina pre sušené krmivá, 31. máj 2022

Miesto stretnutia:  COPA-COGECA, Rue de Trèves 61, 1040 Brusel

Dátum stretnutia: 31. mája 2022

Účastník stretnutia: Konzorcium

Názov aktivity: Pracovná skupina pre sušené krmivá

Podrobný popis aktivity:

Predsedal Eric Masset (FR).

 

Situácia na trhu, konečné odhady produkcie a úrody v roku 2021: prezentácia CIDE

Zástupca CIDE prezentoval objemy produkcie v roku 2021 v hlavných produkčných štátoch EÚ:

Celkovo sa vyprodukovalo 2 572 600 ton lucerny a 1 055 785 ton tráv. DE a DK už celú produkciu predali, v ostatných skladoch zostalo celkovo 179 000 ton sušených krmív. Produkčná sezóna v 2021 bola silne ovplyvnená globálnou situáciou a rastom niektorých komodít. Výsledkom situácie je zníženie osevných plôch lucerny a iných krmovín v celej EÚ. Podľa zástupcu CIDE je potrebné poukazovať na prínosy produkcie týchto plodín, v EÚ je naviac deficit rastlinných bielkovín a preto sa musia dovážať.

 

Výhľady produkcie na rok 2022:

Ide iba o predbežné odhady, očakáva sa pokles produkcie o 10 % oproti minulému roku. Ten je ovplyvnený vysokými produkčnými nákladmi. Viac informácií je možné nájsť na stránkach CIDE.

 

Diskusia:

IT zástupca referoval o znížení produkcie v IT kvôli nepriaznivým klimatickým podmienkam, dopyt po sušených krmivách je však stále vysoký. Upozornil na ich ekologický prínos. V IT prebieha štúdia financovaná z EÚ fondov, ktorá mapuje proces sekvestrácie uhlíka a jeho cyklu pri pestovaní bielkovinových plodín.

FR zástupca informoval o prebiehajúcich testoch vo FR ohľadom sekvestrácie uhlíka pri pestovaní lucerny, snahou je kvantifikovať uhlíkový potenciál.

ES zástupkyňa informovala o aktuálnych ťažkostiach týkajúcich sa konkurencie pri pestovaní iných plodín (napr. kukurice) namiesto lucerny, lebo sú pre poľnohospodárov profitabilnejšie. Dopyt po sušených krmivách je stále vysoký, ale vysoké sú aj výrobné náklady. Podľa zástupcu ES bude striedanie plodín v rámci novej SPP vyžadovať pestovanie lucerny na splnenie požadovaných cieľov.

Predsedajúci upozornil, že nová SPP by mohla predstavovať príležitosť pre dodatočnú podporu na pestovanie lucerny. Príležitosti na podporu jej pestovania konkrétne vo FR sú formou VCS platieb a ekoschém.

 

Dopad vojny na UA: rast nákladov na energiu

Sekretariát C-C upozornil na dopady vojny na UA, ktorá je hlavným svetovým vývozcom slnečnice a ekologických krmív (najmä kukurice). Po ruskej invázii je trh zasiahnutý, niektoré členské štáty, ktoré sa na dovoze závislé, museli prijať mimoriadne odchýlky maximálnych limitov rezíduí (MRLs) pre krmivá, čo na druhej strane vyvoláva obavu iných štátov. Komisia v súvislosti s krízou prijala niekoľko balíčkov opatrení, okrem iného povolila dovoz geneticky modifikovanej sóje a kukurice do EÚ, ďalšie mimoriadne dočasné výnimky budú prijaté na použitie konvenčných krmív v ekologickej produkcii. Rastlinná produkcia je významne zasiahnutá vysokými cenami a dostupnosťou hnojív, C-C preto k tejto problematike pripravuje dokument, požadujúci pre EÚ poľnohospodárov lepší prístup k hnojivám. Dokument bude prejednaný počas POCC/CCC dňa 2. 6. 2022.

 

Diskusia:

PL zástupkyňa informovala o PL žiadosti pre Komisiu o možnosť poskytnutia podpory poľnohospodárom v súvislosti s vysokými cenami hnojív. Komisia schému síce schválila, ale zatiaľ žiadnu neobdržali.

Predsedajúci na záver uviedol, že ceny poľnohospodárskych vstupov pravdepodobne ešte porastú.

 

Proteínový plán

Sekretariát informoval o spoločnej pozícii organizácií C-C, Euroseeds a FEFAC, ktorá zdôrazňuje, že na dosiahnutie udržateľného proteínového plánu EÚ musí európske odvetvie rastlinných bielkovín ostať konkurencieschopné, vysokokvalitné a odolné voči mnohým ekonomickým, ekologickým, klimatickým a technologickým výzvam.

Tému rastlinných bielkovín predložila aj delegácia AT na zasadnutí Rady pre poľnohospodárstvo a rybolov dňa 21. 3. 2022.

 

 

Súčasné a navrhované vnútroštátne opatrenia v prospech rozvoja kŕmnych strukovín

Sekretariát informoval o každoročne zverejňovanej správe Komisie týkajúcej sa rozhodnutia členských štátov o poskytnutí VCS podpôr v danom roku. Sekretariát bližšie predstavil správu Komisie za rok 2021, v ktorej sa 16 štátov rozhodlo využiť podporu na bielkovinové plodiny. Alokované čiastky na tento typ podpory sa v roku 2021 mierne znížili o 0,55 %, priemerná výška podpory v roku 2021 bola 114 EUR/ha.

 

Aktuálny stav SPP 2020+

Sekretariát informoval o uplatňovaní nových pravidiel SPP od 1. 1. 2023, aktuálne prebieha práca na sekundárnej legislatíve. Pracovná skupina C-C pre SPP teraz posudzuje a porovnáva hlavné časti návrhov jednotlivých strategických plánov a hodnotiacich listov.

 

Ekologické a energetické otázky vyplývajúce z balíka Fit for 55

V rámci tohto bodu FR zástupca prezentoval dočasný krízový rámec na podporu hospodárstva v súvislosti s ruskou inváziou na UA, ktorý prijala Komisia 24. 3. 2022 a ktorý dopĺňa súčasný súbor nástrojov štátnej podpory o ďalšie možnosti. Ďalej predstavil FR plán ekonomickej a sociálnej odolnosti, ktorý bol prijatý 16. 3. 2022, týka sa podpory na dodatočné náklady v dôsledku mimoriadne prudkého zvýšenia cien zemného plynu a elektriny. Podpora je podmienená tým, že náklady na nákup plynu a elektriny žiadateľa museli v roku 2021 predstavovať min. 3 % jeho obratu, pričom napr. energeticky veľmi náročné sektory cukru a škrobu predstavovali iba 2,63 %, ostatné sektory sú teda z podpory prakticky úplne vylúčené. Ďalším kritériom poskytnutia podpory je vykázanie prevádzkových strát. Podpora sa naviac vzťahuje iba na elektrinu a zemný plyn, hoci vo FR je aj uhlie dôležitým energetickým zdrojom.

Sekretariát C-C ďalej informoval o pláne Komisie REPowerEU pre cenovo dostupnejšie, bezpečnejšie a udržateľnejšie energie s cieľom transformovať európsky energetický systém, aby bol menej závislý na dovozoch z Ruska. Táto iniciatíva zahŕňa aj akčný plán pre biometán na navýšenie jeho výroby na 35 mld. m3 do roku 2030. C-C vo svojom tlačovom prehlásení k plánu REPowerEU iniciatívu uvítala.

 

Príprava rokovania CDG

Sekretariát informoval, že rokovanie CDG sa uskutoční až 14. 9. 2022, bližšie informácie budú rozoslané emailom.

Prínos aktivity pre poľnohospodárov v SR:

Prenos informácií pre členov SPPK k danej problematike.

Vyplývajúce úlohy pre SPPK:

Pre SPPK nevyplývajú zo zasadania žiadne úlohy.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce