Pracovná skupina pre bravčové mäso, 9. jún 2022

Miesto stretnutia:  COPA-COGECA, Rue de Trèves 61, 1040 Brusel

Dátum stretnutia: 9. júna 2022

Účastník stretnutia: Konzorcium

Názov aktivity: Pracovná skupina pre bravčové mäso

Podrobný popis aktivity:

Predsedala António Tavares (PT).

 

Podporné mechanizmy v prípade krízy

ES reprezentant ako možné podporné opatrenie navrhol podielové fondy, ktoré by boli financované poľnohospodármi aj európskymi prostriedkami. Ďalším riešením súčasnej nadprodukcie v EÚ by mohlo byť obmedzenie počtu ošípaných.

AT reprezentant navrhol schému kompenzácií za pozastavenie produkcie na určité obdobie. Všeobecne sú však intervencie zložité kvôli rozdielnym podmienkam v jednotlivých členských štátoch.

DE reprezentant odporučil zistiť viac informácií o americkom systéme Farm Bill. Otázkou je aj prístup národných autorít a verejnosti ohľadom porážok malých prasiatok.

AT reprezentant uviedol, že všetky typy intervencií majú svoje klady aj zápory, napr. súkromné skladovanie má zmysel iba pri správnom načasovaní a so správnym objemom. Za dôležité označil mať včas správne informácie o situácii na trhu a možnosť ihneď na ňu reagovať.

FI reprezentantka uviedla, že chovatelia vo FI aktuálne utrácajú 2-3 najslabšie prasiatka z vrhu kvôli veľmi vysokým nákladom na výkrm. Problém je však negatívny prístup spotrebiteľov k týmto praktikám, odporučila skôr vyradenie starých prasníc z produkcie v najpostihnutejších krajinách.

LT reprezentant označil praktiky utrácania prasiatok za katastrofu, za najvhodnejšie označil produkčné kvóty. Upozornil, že pokiaľ niektoré štáty exportujú do tretích krajín, musia niesť aj primerané riziko, ktoré nemôžu prenášať na ostatné krajiny v prípade strát svojich odbytísk.

Predsedajúci uviedol, že Komisia nikdy kvóty na produkciu bravčového mäsa neprijme. Treba prijať opatrenia, ktoré budú spolufinancované Komisiou a budú pre ňu akceptovateľné.

ES reprezentant uviedol, že krízu spôsobila strata trhu aj pokles spotreby v Európe.

LT reprezentant upozornil, že problémom je príliš veľká štátna podpora niektorých štátov, kde dochádza k nadprodukcii ošípaných.

CY reprezentant súhlasil, že aktuálny problém s nadprodukciou v EÚ je spôsobený veľkou orientáciou niektorých krajín na vývoz. Odporučil preto zamerať sa na otvorenie nových trhov, napr. India.

Krmivá: domáca produkcia krmív a strategické zásoby

Predsedajúci upozornil na špekulatívne správanie pri obchodovaní s kŕmnymi surovinami v dôsledku krízy na UA. Snahy o diskusie o vytvorení strategických zásob sú odmietané, lebo vraj je EÚ v produkcii obilnín sebestačná, dokonca ich vyváža (za vysoké ceny). Veľa štátov EÚ je pritom závislých na dovozoch rastlinných bielkovín z Južnej Ameriky.

DE reprezentant označil vytvorenie strategických zásob za dôležité, ale nie na úrovni štátov, ale samotných poľnohospodárov. Odporučil poľnohospodárov poučiť ohľadom zaistenia budúcich nákupov na svetových trhoch.

Predsedajúci podporil nápad na podporu investícií na budovanie skladov v období žatvy, orientáciu na svetových trhoch označil za zložitú.

RO reprezentant upozornil, že taká finančná podpora budovania skladov by musela byť vyhradená iba producentom bravčového mäsa. Takisto je podľa neho vhodné, aby výrobcovia bravčového mohli rokovať priamo s producentmi obilnín.

Predsedajúci potvrdil, že podobná situácia je aj v PT, producenti obilnín majú zmluvy s veľkými obchodnými spoločnosťami a nemajú záujem o priamy kontakt s chovateľmi ošípaných.

DK reprezentantka tento nápad tiež podporila, ale v tomto veľmi Komisia pomôcť nemôže, ide skôr o interný problém odvetvia, ktorý by si mohli vyriešiť priamo štáty.

Klíma a životné prostredie

Predsedajúci upozornil, že ide o veľkú výzvu odvetvia, ale v EÚ už existujú veľké farmy, ktoré obdržali certifikát uhlíkovej neutrality (v ES a PL).

ES zástupca upozornil na návrh revízie smernice o priemyselných emisiách a odmietol, aby odvetvie produkcie bravčového bolo posudzované ako priemysel. Treba sa usilovať o znižovanie emisií, ale treba oceniť aj dosiahnuté úspechy.

DK reprezentantka odporučila riešiť, či môže odvetvie nastaviť a odsúhlasiť vlastné ciele na preukázanie svojho pokroku. Sektor musí mať možnosť preukázať, že je udržateľný. Upozornila aj na konflikt požiadaviek legislatív týkajúcich sa dobrých životných podmienok zvierat a životného prostredia.

FR reprezentant referoval o problematike započítavania CO2 vo FR – pri dovoze sóje ako krmiva sa CO2 započítava, ale pri vývoze bravčového (zvierat kŕmených touto sójou) sa už neodčítava. Zaujímal sa o skúsenosť ostatných štátov, ale ani jedna delegácia a ani predsedajúci sa k tomu nevedeli vyjadriť.

Motivácia mladých poľnohospodárov

Predsedajúci zdôraznil potrebu motivácie mladých na vstup do odvetvia, je preto potrebné prerokovať, o akú podporu je vhodné požiadať Komisiu.

ES aj FI reprezentanti sa zhodli, že je nutné zaistiť profitabilitu sektoru, poľnohospodári musia mať zaistenú budúcnosť a návratnosť svojich investícií. Dôležitá je aj finančná podpora na rozbehnutie podnikania.

DK reprezentantka odporučila požadovať od Komisie podporu výmenných vzdelávacích programov mladých, treba takisto uľahčiť dialóg medzi bankovým sektorom a mladými, ktorí chcú začať podnikať.

DE reprezentant uviedol, že mladí musia mať hlavne jasný signál od EÚ inštitúcií, či živočíšna výroba má budúcnosť alebo nie, lebo súčasné iniciatívy vyznievajú veľmi negatívne.

Výskum a inovácie

Predsedajúci upozornil, že je nutné požiadať Komisiu o podpory výskumu a inovácií, ale v rámci projektov zameraných priamo na poľnohospodárov, nie na projekty čisto akademického prostredia.

ES, DK aj RO reprezentanti potvrdili, že ani výsledky projektov v rámci programu Horizont  zamerané na inovácie v poľnohospodárstve nie sú prenášané na farmy a využívané. Je preto nutné zaistiť ich realizáciu priamo na farmách. Ani z jedného finančne podporeného  univerzitného výskumu neťažia poľnohospodári.

Predsedajúci na záver uviedol, že všetky pripomienky vznesené počas tohto rokovania budú zapracované do návrhu dokumentu, ktorý bude následne rozposlaný všetkým členom na ďalšie prerokovanie, snahou je jeho finalizácia do letných prázdnin. Zástupcovia pracovnej  skupiny pre bravčové mäso boli pozvaní na rokovanie s Komisiou 4. 7. 2022, kde sa bude prejednávať tematika emisií a nakladania s odpadmi zo živočíšnej výroby. Sekretariát sa usiluje o účasť zástupcov veľkých podnikov chovajúcich ošípané, ktoré sú certifikované ako uhlíkovo neutrálne (asi z ES).

 

Prínos aktivity pre poľnohospodárov v SR:

Prenos informácií pre členov SPPK k danej problematike.

Vyplývajúce úlohy pre SPPK:

Pre SPPK nevyplývajú zo zasadania žiadne úlohy.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce