25. Levické dožinkové slávnosti

Tamojšia obec Bory a s ňou aj priľahlý región je známy najmä vďaka minerálnej vode Santovka a kúpalisku, ktoré svojou hlavičkou do bazéna preslávil Alexander Dubček.

„Dnes viac ako inokedy by sme potrebovali takých odvážlivcov na politickom poli. Zatiaľ však naši politici vynikajú maratónom hádok, výskokom z koalície alebo šprintom opozície k predčasným voľbám,“ začal svoj príhovor pred hosťami predseda RPPK Levice Milan Halmeš.

Považuje pritom za mimoriadne dôležité, že sa komore podarilo levické dožinky uskutočniť už po 25-krát a k tejto dlhoročnej tradícii hodnotenia žatevných prác sa vrátili aj po odznení pandémie.

Zhodnotenie žatevných prác

„Každá žatva si píše svoj príbeh, pretože vôňa dozretých klasov, zvedavosť, čo prinesie prvá pokosená parcela, má svoje čaro a vzrušenie,“ začal poeticky predseda M. Halmeš hodnotenie levickej žatvy.

Tá kopírovala celoslovenské priemerné výsledky, ktoré už minulú jeseň predznamenalo sucho počas zakladania úrody. Následná na zrážka chudobná zima a jar znásobila deficit zrážok, ktorý bol v priemere okolo 150 mm. Také výrazné rozdiely nielen v rámci chotára, ale aj parciel, levickí poľnohospodári ešte nemali.

Tohtoročná žatva sa v levickom okrese začala už o 10 dní skôr oproti predchádzajúcim rokom, a to v termíne 20. júna. Posledné letné plodiny pokosili v polovici júla.

Výsledky žatvy za RPPK Levice

Pšenica ozimná dala 5,22t/ha. Je to o 26% menej ako v roku 2021 a o 15% menej v porovnaní s 5-ročným priemerom. Jačmeň ozimný dosiahol výnos 5,89t/ha, čo je pokles o 5% v porovnaní s minulým rokom. V porovnaní s 5-ročným priemerom bola úroda nižšia o 8%. Jačmeň jarný úrodou  5,57t/ha bol nižší o 8% než vlani, ale v porovnaní s 5-ročným priemerom bola úroda vyššia o 5%.

Pri ozimnej repke Levičania očakávali oveľa nižšiu úrodu. Nakoniec dosiahli priemer 3,39t/ha, čo bolo medziročne menej o 7% a v porovnaní s 5-ročným priemerom bol pokles o 3%.

Predseda Milan Halmeš pri hodnotení výsledkov pestovania sladovníckeho jačmeňa ocenil prístup sladovní. „Objektívne treba povedať, že sladovne sa postavili čelom k tejto plodine a hlavne k pestovateľom a pochopili, koho majú spoľahlivého partnera. Ceny jarného jačmeňa v tohtoročnej žatve sú totiž také, pri ktorých sa oplatí hovoriť o budúcnosti pestovania tejto komodity," dodal M. Halmeš.

O uznaní poľnohospodárstva

Predseda RPPK Levice Milan Halmeš využil priestor dožinkových slávností aj na celospoločenský apel a zamyslenie sa verejnosti, kto je skutočným poľnohospodárom.

„Žiada sa zastaviť a opraviť nezmyselné pravidlá v našom podnikaní, kde priestor dostávajú tzv. kvázi farmári alebo falošní farmári, ktorí pôdu nevyužívajú správne na poľnohospodársku činnosť, ale zneužívajú dotačný a daňový systém. Pritom si neuvedomujú, že nehospodária na svojich, ale na náhradných pozemkoch aj úplne bez produkcie a že štátu neprinášajú ani jedno euro daní zo svojich tržieb,“ povedal Milan Halmeš.

 

Diskusia aj o energiách a hodnote potravín

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho patril medzi hostí levického podujatia. Prítomných poľnohospodárov informoval o aktuálnych témach, ktoré SPPK rieši s rezortným ministerstvom. Zhodnotil žatvu z celoslovenského pohľadu a naznačil, akým spôsobom a komu sa bude prerozdeľovať vládou schválené odškodnenie za sucho vo výške 50 mil. eur.

V kontexte aktuálnych tém, globálnych dopadov vojny na Ukrajine a energetickej krízy zdôraznil, že do spoločnosti musíme práve zdôrazňovaním pozitívneho významu slovenského agropotravinárstva vniesť viac úcty k poľnohospodárom samotným.

„Ľudia si naďalej dostatočne nevážia výrobcov potravín. Mladí nerešpektujú autority, lebo celej spoločnosti je asi až príliš dobre. Potravín je veľa, ešte donedávna sme si kupovali úplne lacné mlieko. Ľudia si začnú vážiť poľnohospodárov a potravinárov až vtedy, keď nebudú mať dostatok potravín a keď budú prázdne regály. Každý jeden výrobca potravín si zaslúži maximálne uznanie, ale na druhej strane, začať musíme aj od seba. Pozrime sa totiž spolu do zrkadla a povedzme si, kto z nás sme pre väčšiu úctu k poľnohospodárstvu za svoj život urobili maximum, čo sa dalo?“ opýtal sa prítomných predseda SPPK Emil Macho.

„Úcta k poľnohospodárstvu sa môže vrátiť len vtedy, keď nastane nejaký hlad. Je tu obrovská kríza hnojív, ich celosvetový nedostatok, ktorý vygeneruje podľa OSN až o 40% menší objem úrod obilnín a ryže. Otázne preto je, či nevypuknú nové globálne nepokojne. Ak o týchto našich obavách nebudeme v dostatočnom predstihu informovať našich politikov, tak za pol roka nebudú počúvať nás, ale vyhladovaných a uzimených spotrebiteľov,“ zdôraznil predseda Dozornej rady SPPK Róbert Kovács.

Vzájomná diskusia medzi poľnohospodármi počas dožiniek sa týkala aj cien potravín. Podľa podpredsedu SPPK Mariána Šoltyho potraviny musia stáť tieto peniaze, lebo inak nebudú vôbec. „Tento moment musíme zdôrazňovať. Nesmieme si nechať nasadiť psiu hlavu, že my sme vinní. Drahá je správa tohto štátu a drahé sú aj energie,“ uzavrel diskusiu počas levických dožiniek Marián Šolty.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce