Pracovná skupina pre propagáciu poľnohospodárskych výrobkov

Miesto stretnutia:  COPA-COGECA, Rue de Trèves 61, 1040 Brusel

Dátum stretnutia: 4. novembra 2022

Účastník stretnutia: Konzorcium

Názov aktivity: Pracovná skupina pre propagáciu poľnohospodárskych výrobkov

Predsedal: Predsedal Jerzy Wierzbicki (PL). Za podpredsedníčku bola aklamačne zvolená Francesca Marinová (IT).

Podrobný popis aktivity:

Aktualizované informácie o revízii propagačnej politiky

K revízii propagačnej politiky EÚ pristúpila Komisia s cieľom väčšieho zamerania na udržateľnosť potravinového systému, stimulácie spotrebiteľov k výberu zdravých a ekologicky produkovaných potravín a zefektívnenia a harmonizácie procesu správy jednoduchých a zložených programov. Legislatívny návrh mal byť zverejnený v júni, ale proces sa oneskoril vzhľadom k zablokovaniu návrhu medzi útvarmi Komisie. Sekretariát C-C preto pristúpil k mnohým lobbistickým akciám, najmä voči členským štátom a komisárovi pre poľnohospodárstvo. Aj vďaka tomuto tlaku DG AGRI navrhlo legislatívu, ktorá žiadny produkt z propagačnej politiky nevyraďuje. S týmto však nesúhlasí kabinet F. Timmermansa, ktorý žiada legislatívne úpravy, preto je proces od júna zablokovaný. Sekretariát upozornil na riziká patovej situácie, a to na stratu dosiahnutej „mobilizácie“ členských štátov proti snahám DG SANTE a Timmermansovi a na zahrnutie diskriminačných  kritérií  do ročného pracovného programu propagačnej politiky, pokiaľ nebude včas prijatý legislatívny návrh, ktorý by nevyraďoval žiadny produkt.

Diskusia:

Predsedajúci informoval o iniciatíve PL v Rade, kde predložili rezolúciu odmietajúcu vyraďovanie produktov z propagačnej politiky. Návrh podporila väčšina štátov, ale NL hlasovalo proti. Odporučil preto nájsť štát, ktorý by iniciatívu prevzal a bod znova v Rade navrhol.

AT reprezentant odporučil podporovať termín „vyvážená“ namiesto „udržateľná“ strava.

IT reprezentant referoval, že nová vláda zmenila názor a hlasovala proti pracovnému programu  na rok 2023, pretože Coldiretti nikdy neprijme program a revíziu politiky, ktorá by vylučovala mäso a víno z propagačnej politiky.

Predsedajúci na záver vyzval na aktívny prístup na všetkých úrovniach a podporil prehlásenie AT reprezentanta o vyváženom spôsobe stravovania.

 

Aktuálny stav ročného pracovného programu na rok 2023

Sekretariát uviedol, že od posledného rokovania pracovnej skupiny nedošlo v návrhu pracovného programu pre jednoduché programy k žiadnej zmene ohľadom alokovaných čiastok rozpočtu, alokácie sú rovnaké ako v roku 2022.

Vzhľadom na to, že legislatívny návrh revidovanej propagačnej politiky je zablokovaný, Komisia nedisponuje oficiálnym stanoviskom proti vyradeniu akýchkoľvek produktov z pracovného programu, čo Timmermansovi a DG SANTE poskytuje viac príležitostí na nastavenie pracovného programu tak, aby bol ešte viac diskriminačný vo výbere produktov vhodných na propagáciu. O pracovnom programe budú hlasovať členské štáty, ktoré sú, podľa sekretariátu, pripravené hlasovať proti, pokiaľ by bol program diskriminačný a to aj za cenu jeho oneskorenia. Podľa sekretariátu ide o veľký úspech lobbistických akcií C-C, teraz treba apelovať na komisára Wojciechowskiho kvôli predloženiu nového pracovného programu bez diskriminačných kritérií.

 

Prezentácia a diskusia o výsledkoch žiadostí v rámci ročného programu v roku 2022

Sekretariát analyzoval štatistiky podaných žiadostí o propagačné programy v roku 2022, z tejto analýzy vyplynulo, že dopyt po propagácii ekologických a inak udržateľných produktov je nízka s ohľadom na vysoké percento pridelených finančných prostriedkov. Podľa sekretariátu preto treba žiadať Komisiu, aby tento výsledok zohľadnila pri príprave pracovného programu na rok 2023. Čo sa týka jednoduchých programov, v roku 2022 boli podané v 13 členských štátoch: najviac v IT, EL, FR, ES a SI. Pri zložených a jednoduchých  programoch bol počet predložených žiadostí o 20 % nižší než v roku 2021. Vzhľadom na to, že v roku 2023 Komisia očakáva vyšší počet predložených žiadostí, a teda aj väčšiu konkurenciu medzi nimi, budú mať diskriminačné kritériá väčší dopad.

 

Rokovanie CDG

Skupina CDG sa uskutoční 7. 11. 2022, sekretariát pripraví zoznam odporúčaných otázok pre Komisiu.

Rôzne

V rámci tohto bodu predsedajúci referoval o tzv. dublinskej deklarácii, ktorá bola predstavená 20. 10. 2022 v Dubline počas medzinárodného summitu usporiadaného IE úradom pre poľnohospodárstvo a rozvoj potravín ohľadom spoločenskej úlohy mäsa. Deklarácia vyzýva k vyváženému pohľadu na budúcnosť živočíšnej výroby, ktorá sa musí rozvíjať na základe najvyšších vedeckých štandardov, pretože je pre spoločnosť príliš dôležitá na to, aby sa stala obeťou zjednodušovania, redukcionizmu alebo fanatizmu. Deklarácia upozorňuje na narastajúcu svetovú populáciu, pričom potraviny zo živočíšnej produkcie sú dôležitým zdrojom živín. Živočíšna produkcia má aj ďalšie prínosy z pohľadu obehového hospodárstva, prispieva k sekvestrácii uhlíka v pôde, umožňuje produkciu potravín na plochách, na ktorých nie je možná iná poľnohospodárska produkcia, atď. Deklaráciu už podpísalo mnoho vedcov z celého sveta. Podľa sekretariátu je treba šíriť povedomie o deklarácii, najmä voči kabinetu F. Timmermansa.

 

Prínos aktivity pre poľnohospodárov v SR:

Prenos informácií pre členov SPPK k danej problematike.

Vyplývajúce úlohy pre SPPK:

Pre SPPK nevyplývajú zo zasadania žiadne úlohy.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce