Pracovná skupina POCC/CCC, 12. január 2023

Miesto stretnutia:  COPA-COGECA, Rue de Trèves 61, 1040 Brusel

Dátum stretnutia: 12. januára 2023

Účastník stretnutia: Konzorcium

Názov aktivity: Pracovná skupina POCC/CCC

Predsedal: generálny sekretár (GS) Pekka Pesonen

Podrobný popis aktivity:

Výmena názorov s Kristinou Nordéusovou (Stále zastúpenie SE pri EÚ) o prioritách SE PRES

SE prevzalo predsedníctvo v Rade EÚ 1. 1. 2023. Jeho oficiálny program je uvedený na webe SE PRES. Zástupkyňa referovala aj o zmene SE vlády začiatkom tohto roka.

SE si v rámci predsedníctva stanovilo 4 kľúčové priority: bezpečnosť a jednota, konkurencieschopnosť, zelená a energetická transformácia, demokratické hodnoty ako základ fungovania EÚ.

V rámci poľnohospodársko-potravinárskej oblasti sa plánujú zaoberať témami ako:

  • revízia systému chránených označení pôvodu (CHOP)
  • poľnohospodárska dátová sieť pre udržateľnosť (FSDN)
  • označovanie ekologických krmív pre domácich miláčikov
  • revízia propagačnej politiky
  • situácia na trhu vrátane hnojív a obchodovaním s poľnohospodárskymi produktmi
  • biohospodárstvo
  • revízia o udržateľnom používaní pesticídov
  • osivá
  • revízia pravidiel pre nové genomické techniky
  • nová lesná stratégia EÚ do roku 2030 a monitorovanie lesov
  • revízia nariadenia 1169/2011 o poskytovaní informácií spotrebiteľom o značení výživových hodnôt na prednom obale potravín
  • nariadenie o zavedení kontrolného režimu na zaistenie dodržovania pravidiel spoločnej rybárskej politiky

Počas SE PRES bude usporiadaných cca 150 rokovaní, ministerské jednania, konferencie o biohospodárstve, environmentálnych témach a o blahu zvierat. Aktuálne informácie je možné sledovať na sociálnych sieťach: @Sweden2023EU, #EU2023EU.

Diskusia:

GS sa zaujímal o problematiku veľkých šeliem a IE reprezentant upozornil na útoky Timmermansa a jeho kabinetu na produkty živočíšnej produkcie a na problémy s nedostatkom hnojív a ich vysokých cien.

Zástupkyňa SE PRES v reakcii uviedla, že problematika veľkých šeliem je citlivá téma aj pre SE a opakovane bola predmetom rokovania v Rade počas posledných mesiacov, diskusie tak budú pravdepodobne pokračovať. Ohľadom hnojív panovala v EÚ závažná situácia už pred začatím vojny na UA, preto treba zvážiť možné riešenia. Preto vyzvala poľnohospodárske organizácie na predkladanie možných námetov. Takisto očakávajú doplňujúce informácie Komisie týkajúce sa revízie smernice o udržateľnom používaní pesticídov (štúdiu by mala Komisia predložiť v polovici roka 2023). Počas januárového zasadania ministrov bude na programe aj biohospodárstvo – SE sa bude usilovať o zber informácií a vstupov.

Informácie a výmena názorov na:

  • medziinštitucionálne diskusie o smernici o udržateľnom používaní pesticídov

Na konci roka 2022 schválila Rada pre poľnohospodárstvo výzvu Komisii na predloženie ďalších informácií ohľadom budúceho vykonávania revidovanej smernice.

Vo výbore ENVI je spravodajkyňou Sarah Wienerová (AT, Zelení), vo výbore AGRI Clara Aguilerová (ES, S&D). Všetci čakajú na odpoveď Komisie, všeobecne by sa o téme malo hlasovať vo výboroch v máji a júni 2023.

  • revíziu legislatívy EÚ o dobrých životných podmienkach zvierat

Komisia plánovala predložiť do konca roka 2023 4 legislatívne návrhy, sekretariát vyjadril znepokojenie ohľadom postupu a spôsobe organizácie posledných konzultácií Komisie o dobrých životných podmienkach zvierat. Preto začiatkom decembra 2022 poslal list komisárke Stelle Kyriakidesovej s požiadavkou politického rokovania so zástupcami živočíšnej produkcie. Sekretariát paralelne pracuje na lobistických akciách – podľa C-C je nevyhnutné zaistiť, aby budúcnosť chovu hospodárskych zvierat bola udržateľná, vysokokvalitná a zároveň pre výrobcov vykonateľná.

  • rámec pre certifikáciu uhlíkových kreditov

Dňa 30. 11. 2022 zverejnila Komisia návrh rámca pre certifikáciu pohlcovania uhlíka a dúfa, že bude schválený do februára 2024. Sekretariát upozornil, že legislatívny rámec sa vzťahuje iba na činnosti EÚ zachytávajúce uhlík.

  • zákon o obnove prírody

O téme sa diskutovalo na zasadnutí Rady pre životné prostredie 20. 12. 2022, kde sa členské štáty vyjadrili, že všeobecne obnovu prírody podporujú, ale poukázali na finančné a byrokratické prekážky.

V diskusii SE reprezentantka tému označila za jednu z najdôležitejších iniciatív Komisie, Timmermans sa podľa nej bude usilovať o prijatie legislatívy do budúcich európskych volieb.

  • návrh Komisie o revízii systému zemepisných označení (ZO)

Komisia zverejnila návrh nariadenia o zemepisných označeniach (ZO) EÚ pre víno, liehoviny a poľnohospodárske výrobky dňa 31. 3. 2022. Jednou z niekoľkých navrhovaných zmien je prenechanie častí kompetencií Komisie úradu EUIPO, s čím C-C nesúhlasia. Hlasovanie vo výbore JURI prebehne 24. 1. 2023, trialógy budú zahájené až počas ES PRES.

  • aktuálny stav týkajúci sa udržateľného financovania

Ide o pokračujúci proces – nariadenie o zriadení rámca pre uľahčenie udržateľného investovania (taxonómiu) splomocňuje Komisiu k vydávaniu delegovaných aktov, ktorými sa stanovia podrobnejšie skríningové kritériá pre jednotlivé ekonomické činnosti. Prvý delegovaný akt prijala Komisia 4. 6. 2021 a zahŕňa odvetvia ako energetiku, lesné hospodárstvo, výrobu, dopravu a stavebníctvo, ale nie poľnohospodárstvo. S prípravou ďalších delegovaných aktov Komisii pomáha Platforma EÚ pre udržateľné financovanie, ktorá v októbri 2022 zverejnila správu s doplnkovými prvkami k metodike a technickým kritériám preverovania, ktorá zahŕňa lesníctvo a ďalšiu časť pre poľnohospodárstvo (týkajúcu sa živín) k správe zverejnenej v marci 2022. Členské štáty sú vyzvané, aby do 24. 2. 2023 zaslali svoje pripomienky Komisii k odporúčaniam Platformy týkajúcej sa poľnohospodárstva a lesníctva. Na základe toho Komisia rozhodne, ktoré odvetvia budú zahrnuté do budúceho delegovaného  aktu.

Sekretariát navrhuje 2 možnosti: navrhnúť odklad zahrnutia poľnohospodárstva do budúceho aktu a vyčkať na prijatie príslušných legislatívnych návrhov alebo navrhnúť začlenenie poľnohospodárstva  a lesníctva do budúceho delegovaného aktu týkajúceho sa biodiverzity, no vyzvať Komisiu, aby bol tento akt v súlade so SPP, príp. inými relevantnými politikami. Sekretariát vyzval organizácie na poskytnutie názoru, ktorú možnosť preferujú.

Diskusia:

IE reprezentant podporil druhú možnosť.

NL reprezentantka  označila prvú možnosť za najlogickejšiu, u druhej označila za problém, že odvetvie kvetín nie je súčasťou SPP.

DK reprezentant odmietol možnosť odkladu, pretože pokiaľ nie je poľnohospodárstvo posudzované ako udržateľné, je penalizované.

FI reprezentantka upozornila, že požiadavky stanovené SPP nebudú pre Komisiu dostatočné.

SE reprezentantka uviedla, že kritériá navrhnuté Platformou sú príliš detailné, preto nebudú fungovať a odporučí svojej vláde, aby ich odmietla.

  • informácie o medzinárodnom obchode a situácii na trhu

Komisia zvažuje predĺženie pozastavenia ciel a kvót na dovoz produktov z UA do EÚ. Sekretariát rozoslal organizáciám dotazník, ktorého cieľom bolo okrem iného zistiť aj dopady prípadného predĺženia. Podľa výsledkov sú najviac postihnuté odvetvia medu, obilnín a olejnín (najviac v RO, PL, SK, BG, HR,GR, AT, HU a CZ). Podľa sekretariátu je problémom nedodržiavanie rovnakých welfare štandardov ako platí pre producentov v EÚ. Na druhej strane dovozy môžu aktuálne kompenzovať straty produkcie v EÚ spôsobené vtáčou chrípkou.

Diskusia:

 PL reprezentant referoval o skutočne závažnej situácii v PL, najmä v odvetví hydiny a kukurice. Upozornil, že produkty z UA  by mali pokračovať do tretích krajín, ale zostávajú na PL trhu.

RO reprezentantka referovala o pokračujúcom tlaku najmä na UA hranici.

Sekretariát ďalej referoval o situácii na trhu s hnojivami, informoval o nariadení Rady 2022/2465 z 12. 12. 2022, ktorým sa mení príloha I k nariadeniu (EHS) č. 2658/87 o colnej a štatistickej nomenklatúre a o Spoločnom colnom sadzobníku. Týmto nariadením sa pozastavuje clo na produkty potrebné na výrobu hnojív (amoniak a močovinu) na dobu 6 mesiacov, s výnimkou dovozov z Ruska a Bieloruska. Do 17. 5. 2023 Komisia vypracuje a predloží Rade správu o dôsledkoch pozastavenia cla. Na jej základe Komisia prípadne predloží legislatívny návrh na predĺženie uvedeného pozastavenia cla.

Dňa 19. 12. 2022 bola dosiahnutá politická dohoda o nariadení Rady, ktorým sa zriaďuje trhový korekčný mechanizmus na ochranu občanov a hospodárstva pred príliš vysokými cenami. Nariadenie vstúpi do platnosti 15. 2. 2023, je dočasné a bude platiť 1 rok. Do 1. 11. 2023 vykoná Komisia prieskum nariadenia s ohľadom na všeobecnú situáciu v oblasti dodávok planu a na základe tejto správy môže  navrhnúť predĺženie jeho platnosti.

Rada v decembri dosiahla dohodu o cielených zmenách smernice o obnoviteľných zdrojoch energie, ktoré boli navrhnuté v rámci plánu REPowerEU. Podľa sekretariátu je tento všeobecný prístup Rady pozitívnejší než pôvodný návrh Komisie. V decembri hlasoval Parlament o správe Markusa Piepera (EPP, DE) a budú zahájené trialógy.

SPP: jej vykonávanie a príprava interných diskusií o SPP 2027+, prevod  FADN na FSDN

Pravidlá novej SPP 2023-2027 vstúpili do platnosti 1. 1. 2023, sekretariát bude naďalej pokračovať v analýze schválených strategických plánov jednotlivých štátov.

Sekretariát zaháji aj interné diskusie o podobe novej SPP 2027+, usporiada v Bruseli workshopy v dňoch 25. 1.  a 27. 2. 2023.

Spravodajca vo výbore AGRI  Jérémy Decerle (FR, Renew) predstavil návrh svojej správy 9. 1. 2023, pozmeňovacie návrhy k návrhu stanoviska bolo možné predkladať do 12. 1. 2023. Hlasovanie vo výbore je naplánované na 9. 3. 2023.

 

Prínos aktivity pre poľnohospodárov v SR:

Prenos informácií pre členov SPPK k danej problematike.

Vyplývajúce úlohy pre SPPK:

Pre SPPK nevyplývajú zo zasadania žiadne úlohy.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce