Svetové ceny potravín medziročne klesli o 20,5%

Index cien potravín FAO dosiahol v marci 2023 v priemere 126,9 bodu, čo je o 2,8 bodu (2,1%) menej ako vo februári. Ide o dvanásty po sebe idúci mesiac poklesu. Svoje maximum index dosiahol práve pred rokom. Za posledných dvanásť mesiacov index klesol až o 20,5%. Aktuálny pokles bol spôsobený poklesom cien obilnín, rastlinných olejov a mliečnych výrobkov, zatiaľ čo ceny cukru a mäsa vzrástli.

» Index cien obilnín FAO dosiahol v marci v priemere 138,6 bodu, čo je o 8,2 bodu (5,6%) menej ako vo februári a o 31,6 bodu (18,6%) menej ako pred rokom. Pokles v tomto mesiaci odráža pokles medzinárodných cien všetkých hlavných obilnín. Medzinárodné ceny pšenice klesli najviac a to o 7,1%. Pokles spôsobili silnejšie konkurencie medzi exportérmi, ale aj rozšírenie iniciatívy za bezpečnú prepravu obilia a potravín z ukrajinských prístavov. Tlak na znižovanie na trhoch mala aj silná konkurencia z Ruskej federácie. Svetové ceny kukurice rovnako v marci klesali a to o 4,6%. Ceny kukurice boli pod tlakom sezónnej dostupnosti z úrody v Južnej Amerike či rekordnej produkcie v Brazílii. Svetové ceny jačmeňa a ciroku klesli o 6,7% a 5,7%. Pre obavy z úrod v najhlavnejších exportujúcich krajinách ceny ryže klesli o 3,2%.

» Index cien rastlinného oleja FAO klesol v marci o 3% a zaznamenal v priemere 131,8 bodu. Hodnota indexu je až o 47,7% pod svojou úrovňou spred roka. Pokles indexu spôsobili nižšie ceny sójového, repkového a slnečnicového oleja, ktoré len minimálne kompenzovalo zvýšenie cien palmového oleja. Medzinárodné ceny palmového oleja po troch po sebe nasledujúcich mesiacoch znižovania išli v marci opäť nahor. S cenami hýbala najmä nižšia produkcia v juhovýchodnej Ázii v dôsledku nepriaznivého počasia a záplav v niektorých významných regiónoch. Podporu dostali ceny palmového oleja aj z obmedzených globálnych dodávok uprostred dočasných vývozných obmedzení uložených Indonéziou. Naopak, svetové ceny sójového oleja naďalej klesali v súlade s trendom nižších medzinárodných cien sójových bôbov. Ceny repkového a slnečnicového oleja rovnako klesali a to pre dostatočnú svetovú ponuku a utlmený globálny dovozový dopyt.

» Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO klesol v marci len mierne o 0,8% a zaznamenal 130,3 bodu. Medziročne klesla hodnota indexu o 10,7%. Marcový pokles spôsobili nižšie ceny syra a sušeného mlieka, zatiaľ čo ceny masla vzrástli. Ceny sušeného mlieka klesali už deviaty mesiac po sebe, najmä v dôsledku slabého dovozového dopytu a sezónne vyššej produkcie mlieka v západnej Európe. Ceny masla vzrástli v dôsledku solídneho dovozného dopytu a to najmä z krajín severnej a juhovýchodnej Ázie.

» Index cien mäsa FAO mal v marci v priemere 113,0 bodu. Oproti februáru narástla hodnota indexu o 0,8%. Medziročne však klesol index o 5,3%. V marci sa zvýšili ceny hovädzieho mäsa predovšetkým pre rastúce ceny v USA, kde sa v nasledujúcich mesiacoch očakáva nižšia ponuka dobytka. Ceny bravčového mäsa sa mierne zvýšili najmä pre vyššie ceny v Európe  a zvýšený predveľkonočný dopyt. Ceny hydinového mäsa klesali už deviaty mesiac po sebe v dôsledku utlmeného globálneho dopytu po dovoze a to aj napriek problémom s dodávkami v dôsledku rozsiahleho prepuknutia vtáčej chrípky v niekoľkých veľkých exportujúcich krajinách. Ceny ovčieho mäsa sa tiež v priemere znížili.

» Index cien cukru FAO zaznamenal v marci v priemere 127,0 bodu, čo je o 1,8 bodu (1,5%) viac ako vo februári. Zároveň ide o druhý mesiac rastu a najvyššiu hodnotu od októbra 2016. Nárast cien bol väčšinou výsledkom obáv z nižšej globálnej dostupnosti cukru v sezóne 2022/23 po klesajúcich vyhliadkach produkcie v Indii, Thajsku a Číne. Ďalšie zvyšovanie cien obmedzil pokles medzinárodných cien ropy, ale aj oslabenie brazílskeho realu voči americkému doláru.

Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 – 2004.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce