Stretnutie na úrovni V4

Zástupcovia poľnohospodárskych komôr sa začiatkom júna stretli v Maďarsku. Bolo to už tretie stretnutie v priebehu roku 2023, čo svedčí o naliehavosti výziev, pred ktorými stojí poľnohospodárstvo v krajinách EÚ.

Najviac zasiahnutými sú práve krajiny strednej a východnej Európy. Jedným z hlavných bodov bolo vyhodnotenie protestu v Bruseli z 23. mája 2023. Zorganizovali ho krajiny V4 a Rumunsko proti nekontrolovanému dovozu komodít z Ukrajiny, ktorý spôsobil kolaps trhu najmä s obilninami a olejninami v krajinách priamo susediacich s Ukrajinou. Rozhodnutie predĺžiť zákaz dovozu niektorých komodít do polovice septembra 2023 bolo vyhodnotené ako nedostatočné. Zástupcovia poľnohospodárskych krajín V4 sa dohodli na zintenzívnení spolupráce a spoločného postupu s cieľom prijať dlhodobé riešenie na úrovni EÚ, pretože problém, ktorý tu máme, rokom 2023 nezmizne. Naopak, môže sa ešte prehlbovať.

Komuniké z rokovania agropotravinárskych samospráv krajín V4 /krátená verzia; úplný materiál nájdete v prílohe na stiahnutie/

Zástupcovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), Národnej rady poľnohospodárskych komôr v Poľsku (KRIR), Maďarskej poľnohospodárskej komory (NAK) a Agrárnej komory Českej republiky (AKČR) sa stretli na zasadaní poľnohospodárskych komôr krajín V4, ktoré sa uskutočnilo 6. júna 2023 v Rácalmás v Maďarsku. Na zasadaní sa zúčastnil aj István Jakab, podpredseda Národného zhromaždenia Maďarska a prezident MAGOSZ a Pekka Pesonen, generálny tajomník COPA-COGECA.   

Zástupcovia poľnohospodárskych komôr diskutovali o nasledujúcich témach:

  1. Vyhodnotenie demonštrácie V4+ v Bruseli 23. mája;
  2. Situácia na trhu v našich krajinách;
  3. Prehľad ďalších krokov a možností spolupráce.

Na spoločnom proteste v Bruseli 23. mája 2023 sme ako predstavitelia poľských, českých, slovenských, maďarských a rumunských farmárskych organizácií požadovali predĺženie zákazu dovozu ukrajinských plodín do polovice júna 2024. To by umožnilo poľnohospodárom v pohraničných členských štátoch, aby zozbierali a uskladnili tohtoročnú úrodu. Preto trváme na dodržaní zákazu minimálne do vybudovania dlhodobých opatrení podporujúcich odolnosť trhov. Okrem toho sú potrebné okamžité opatrenia na uvoľnenie skladovacej kapacity.

V petícii predloženej komisárovi poľnohospodárstva Januszovi Wojciechowskému sme žiadali, aby sa zákaz dovozu rozšíril na vajcia, hydinové mäso, med, olej, pšeničnú múku, kukuričnú múku, cukor, ovocie a zeleninu, ako aj na spracované potraviny, nakoľko neobmedzené oslobodenie od cla spôsobuje vážne poruchy nielen na trhu s obilím. Požiadali sme aj o vytvorenie fondu na podporu stredo- a východoeurópskych poľnohospodárov, ktorí sú najviac postihnutí dôsledkami vojny. Poľnohospodári natoľko utrpeli narušením trhu, že suma, ktorú Komisia navrhla v druhom podpornom balíku, nestačí na zmysluplné riešenie situácie, ale iba na kompenzáciu zlomku škôd. To by mohlo zahŕňať činnosti na podporu obchodu, prieskum trhu a uľahčenie kontaktov s potenciálnymi kupcami.

Zo skúseností z COVID-u a potom z vojny je zrejmé, že existujúce nástroje krízového manažmentu v SPP nie sú schopné riešiť krízové ​​situácie takéhoto rozsahu a zasiahnuť všetky sektory súčasne. Preto podporujeme preskúmanie záchrannej siete, ktoré by sa mohlo uskutočniť už v rámci strednodobého preskúmania VFR.

Radi by sme uplatňovali väčšiu kontrolu ukrajinských produktov, aby boli v súlade s nariadeniami EÚ na ochranu životného prostredia a zvierat, ako aj s predpismi týkajúcimi sa zdravia rastlín a zvierat. Pretože dvojitý meter, ktorý sa vzťahuje na ukrajinské a európske potraviny, spôsobuje nenapraviteľnú konkurenčnú nevýhodu poľnohospodárstvu krajín V4 a ostatných dotknutých krajín, čo je neprijateľné. Nie je to spravodlivé ani v zmysle trhu a je to nespravodlivé voči našim poľnohospodárom a spotrebiteľom. Preto navrhujeme posilniť štandardy kvality a bezpečnosti pre poľnohospodársku produkciu vo všetkých zainteresovaných krajinách a zlepšiť systémy inšpekcií, certifikácií a vysledovateľnosti, aby sa zabezpečilo, že dovážaný tovar spĺňa požadované normy. To by mohlo pomôcť zabezpečiť rovnaké podmienky pre všetkých poľnohospodárov.

Sme zodpovední za poľnohospodárstvo a za tých, ktorí živia naše národy. Považujeme za dôležité nájsť v duchu tejto zodpovednosti spoločný hlas, ktorým môžeme zastupovať a spoločne komunikovať v širšom meradle. Dnešné stretnutie je vynikajúcou príležitosťou spojiť sa na základe spoločného záujmu a posunúť sa vpred a postaviť sa za spoločné komuniké.

Domnievame sa, že zavedené formy spolupráce a informačného toku V4 by sa mali rozširovať. Protest v Bruseli ukázal, že existujúca organizačná a vedomostná základňa našich komôr, ako aj rámec a nápomocná spolupráca COPA-COGECA nám umožňujú lepšie prezentovať naše argumenty a požiadavky aj medzinárodnej verejnosti na úrovni EÚ. Dnešné stretnutie je príležitosťou zhodnotiť skúsenosti z protestu a zhodnotiť naše možnosti vo svetle toho.

Zástupcovia poľnohospodárskych komôr krajín V4 tiež diskutovali o vplyvoch rôznych stratégií (Nariadenie o trvalo udržateľnom používaní pesticídov (SUR), Zákon o obnove prírody, IED a NGT) na spoločnú poľnohospodársku politiku.

Účastníci stretnutia sa dohodli, že najbližšie spoločné zasadnutie poľnohospodárskych komôr krajín V4 sa uskutoční na Slovensku.

Komuniké bolo pripravené v 5 kópiách, po jednej pre každú delegáciu a jedna kópia bude zaslaná COPA-COGECA.  

 

Dokumenty na stiahnutie

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce