Na júnovom Konzorciu o prípravkoch na ochranu rastlín

Pražské júnové rokovanie Konzorcia s českými samosprávnymi organizáciami a Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou sa týkalo najmä prípravkov na ochranu rastlín. Výbory Európskeho parlamentu totiž v predchádzajúcom období rokovali o stanoviskách, ktoré sú súčasťou schvaľovacieho procesu o používaní týchto prípravkov v budúcnosti.

Ostatné zasadanie Konzorcia sa uskutočnilo v Prahe 12. júna. Jeho predmetom bola najmä výmena informácií o stave schvaľovania návrhu nariadenia o udržateľnom používaní prípravkov na ochranu rastlín (SUR) a ďalších právnych predpisov v schvaľovacom procese, ktorých obsah a aj výsledok sa snaží Konzorcium ovplyvniť, ako aj Spoločná poľnohospodárska politika EÚ po roku 2027.

Proces počas roka

Proces schvaľovania SUR pokračuje prípravou a pripomienkovaním stanovísk vo výboroch Európskeho parlamentu. V rámci ýboru pre životné prostredie (ComEnvi) dostala spravodajkyňa Sarah Wiener viac ako 2 000 pripomienok. Hlasovanie vo výbore sa očakáva v septembri 2023. V rámci ComAgri je rovnako množstvo rokovaní, predložených bolo cca 1 700 pozmeňovacích návrhov. Tak ako v ComEnvi existujú veľké rozpory medzi jednotlivými politickými frakciami a vyzerá, že rokovania so spravodajkyňou Clarou Aguillera uviazli na mŕtvom bode. Spornou je najmä definícia citlivých oblastí, s čím má problém aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, keďže do citlivých oblastí by sa v Slovenskej republike dostalo cca 80% územia. Hlasovanie v ComAgri by sa malo konať 19. júla. Rada vyzvala Európsku komisiu na predloženie doplnkovej dopadovej štúdie k SUR, ktorú by mala Európska komisia prezentovať 28. júna. Hlasovanie v pléne Európskeho parlamentu by sa malo uskutočniť do konca tohto roka.

Smernica o priemyselných emisiách je v schvaľovacom procese v Európskom parlamente. Výbor pre poľnohospodárstvo (ComAgri) podporil vo svojom stanovisku zachovanie súčasného stavu. Výbor pre životné prostredie (ComEnvi) už tiež prijal svoje stanovisko (200 DJ pre ošípané a hydinu a 300 DJ pre hovädzí dobytok). Hlasovanie v pléne Európskeho parlamentu bude v polovici júla 2023.

Na jeseň sa Konzorcium zameria na ďalšie pripravované legislatívne procesy, ako je revízia legislatívy upravujúca welfare zvierat a právny rámec pre udržateľný potravinový systém.

Prichádza nová európska iniciatíva

Diskutovanou témou rokovania Konzorcia bolo aj potenciálne spustenie Európskej iniciatívy občanov zameranej na tzv. zrkadlové doložky (komodity a potraviny dovážané do EÚ musia byť vyrobené za rovnakých podmienok ako v EÚ). K spusteniu iniciatívy je nevyhnutná dôkladná príprava a právna analýza, či je problematika iniciatívy v súlade so Zmluvou o EÚ a následne podlieha schvaľovaciemu procesu v rámci Európskej komisie. Extrémne dôležité je zrozumiteľné odkomunikovanie cieľa tejto kampane verejnosti ako aj jej vizuál. Vzhľadom na podmienky Európskej iniciatívy občanov (minimálne 1 milión podpisov v minimálne 7 členských štátoch EÚ) je nevyhnutné zapojiť širší okruh členských štátov, v ideálnom prípade všetky členské štáty EÚ. V tom prípade je povinná Európska komisia konať.

Nové programovacie obdobie sa v podstate ešte ani poriadne nezačalo, no už musíme myslieť na budúcnosť. Konzorcium pripravilo svoje priority ohľadom SPP po roku 2027. Bola vyslovená spokojnosť s tým, že sa Konzorciu podarilo presadiť všetky svoje priority do stanoviska COPA a COGECA. Európska komisia plánuje zverejniť oznámenie k SPP po roku 2027 v septembri 2023.

Úloha Konzorcia

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora je členom Konzorcia s českými samosprávnymi organizáciami (Agrární komora ČR, Zemědělský svaz ČR, Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků a Potravinářská komora ČR), ktorého cieľom je presadzovať záujmy slovenských a českých poľnohospodárov  na pôde európskych inštitúcií. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora považuje Konzorcium za veľmi efektívny nástroj, vďaka ktorému sa jeho členom podarilo aj napriek komplikovanému prostrediu bruselskej byrokraticko-administratívnej džugli presadiť viacero našich návrhov. V poslednom období to bolo napríklad vypustenie poľnohospodárstva a potravinárstva z tzv. taxonómie (udržateľné financovanie). V prípade, ak by nenastala zmena, poľnohospodárske a potravinárske podniky by mali sťažený, prípadne drahší prístup k úverovým zdrojom na investície, ktoré nie sú „zelené“.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce