SPPK na Agrokomplexe

O kaleráboch, burinách a väčšej podpore spoločnosti pre výrobcov potravín - aj o tom boli príhovory hostí počas otvorenia 48. ročníka medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex v Nitre.

Výrok predsedu vlády SR Ľudovíta Ódora pred nastúpeným pavilónom K na Agrokomplexe možno zľudovie: „Najdôležitejšou plodinou na Slovensku, ktorej sa dnes vo veľkom darí, je kaleráb.“ Jeho trefná poznámka a narážka na predvolebné témy politikov vyvolala v sále počas otváracieho ceremoniálu výrazný aplauz.

Myšlienka, ktorú si z prvého dňa odniesol domov nejeden poľnohospodár a potravinár, len tak z hláv prítomných nevyprchá. A rovnako ako poznámka o pestovaní buriny, ktorej sa na Slovensku v tomto roku výrazne začalo dariť.

Upozornil na to počas príhovoru aj predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho: „Dovolím si aj tu sediacich politikov upozorniť na jedno nemilé prvenstvo – Slovensko je momentálne európskou krajinou, kde sa pestuje najviac buriny. Tento fakt v budúcnosti musíme zmeniť. Jedna vec sú neproduktívne prvky, ale za niektoré nariadenia si môžeme na Slovensku aj my sami kvôli zle nastavenej legislatíve. Teším sa, že na Agrokomplexe budeme môcť otvoriť aj tieto témy“, dodal E. Macho.

Diskusný okrúhly stôl

V téme burín a celkovo nastavenia ekoschém sa pokračovalo aj počas diskusného okrúhleho stola, ktorý organizovalo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a webový portál polnoinfo.sk. Piatková debata sa venovala žiadanej modifikácie Strategického plánu a celkovo realizácii novej Spoločnej poľnohospodárskej politiky v praxi, ktorá platí od januára 2023.

Najstaršia európska politika a podľa vedúceho Zastúpenia EK na Slovensku Vladimíra Šuchu aj jedna z najúspešnejších /viac ako tretina rozpočtu EK je venovaná poľnohospodárstvu/ naďalej zamestnáva slovenských poľnohospodárov v zmysle ďalších nutných zmien v jej aktuálnom nastavení. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš potvrdil pokračovanie prác na modifikácii národného Strategického plánu SPP, aj keď, ako niekoľkokrát zdôraznil, rokovania s Bruselom budú obzvlášť náročné, keďže sa bude ťažko komisiu presviedčať o zmene pravidiel, ktoré si Slovensko pred pár mesiacmi nastavilo samé.

„Samozrejme Slovensko je za zelené poľnohospodárstvo, ale potrebujeme ho mať na mieru šité pre našich poľnohospodárov,“ uviedol minister Jozef Bíreš.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora intenzívne práve s rezortným ministerstvom aktuálne rieši najmä otázku biopásov a úhoru. Ako je známe, vplyvom nie ideálne nastavených podmienok máme namiesto kvitnúcich biopásov, ktoré majú byť lákadlom a útočiskom pre drobnú zver, vtáky a opeľovače,  biopásy plné buriny a inváznych rastlín. „Prvotná myšlienka ekoschém je veľkou príležitosťou a výzvou, ako ešte viac ozeleniť poľnohospodárstvo. Ale keď máme biopásy zavádzať do prírody, tak ich realizácia v bežnom živote potrebuje zmeny, aby sme neboli krajinou pestujúcou buriny. Doladiť treba aj otázku striedania plodín, termíny kosieb a ďalšie oblasti. Žiaľ, niektoré veci si Slovensko pokazilo samé a teraz to potrebujeme napraviť,“ doplnil Emil Macho.

Spoločenská podpora

Viac počúvať, premýšľať, diskutovať a vzdelávať spoločnosť - slovenskí poľnohospodári a potravinári počas medzinárodnej výstavy častokrát hovorili o väčšej spoločenskej podpore ich podnikania. Namiesto nervozity dedinčanov zo zápachu poľnohospodárskeho družstva spolupráca a následné pochopenie spotrebiteľov, že potraviny vznikajú na pôde, nie v obchodoch.

Téma návratu ku koreňom a projekt Dotkni sa života, ktoré boli nosnými myšlienkami 48. ročníka Agrokomplexu, sa preto prirodzene a zámerne prepájajú aj s lepší súžitím ľudí žijúcich na vidieku s výrobcami potravín.

„Som veľmi rád, že sa dnes môžeme vrátiť ku koreňom a diskutovať, ako dostať na vidiek život a ako ho skĺbiť aj s modernými technológiami. Na to však potrebujeme aj spoločenskú podporu. Potrebujeme, aby občania pochopili, že je normálne, keď dedina vonia aj poľnohospodárskou produkciou,“ pomenoval denno-denný problém, s ktorým sa poľnohospodári stretávajú, predseda komory.

Život v stánku SPPK

V stánku Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory sa počas štyroch dní výstavy uskutočnilo viacero rokovaní. Podpredseda SPPK Marián Šolty privítal delegáciu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na čele s ministrom Jozefom Bírešom. Vedenie SPPK počas Agrokomplexu diskutovalo s členmi Predstavenstva SPPK, zástupcami regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr, zväzov a združení.

Ocenený

Tradične sa počas Agrokomplexu uskutočňuje slávnostný galavečer spojený s odovzdávaním rezortných vyznamenaní. Martin Rovaš s Odboru poľnohospodárstva a služieb SPPK si z rúk ministra pôdohospodárstva prevzal bronzovú medailu za aktívnu prácu v oblasti poskytovania priamych podpôr v poľnohospodárstve a šírenie osvety.

„Ocenenie nášho zamestnanca je v konečnom dôsledku ocenením odbornosti komory ako takej. Dovolím si povedať, že bez erudovaných skúseností Martina Rovaša by nastavenie súčasnej európskej politiky vyzeralo veľmi nepriaznivo pre slovenských poľnohospodárov. Aj tento fakt potvrdzuje, aká je komora dôležitá,“ uviedol po odovzdaní ocenenia ústredný riaditeľ SPPK Jozef Artim.

Vystavovatelia

V spoločnej expozícii SPPK a Slovenskej mliečnej rodiny sa počas výstavy konali ochutnávky mliečnych výrobkov a ďalších slovenských potravín. V stánku SPPK vystavovali členovia komory - poľnohospodárske subjekty, potravinárske firmy, stredné odborné školy agropotravinárskeho zamerania, Liptovská poľnohospodárska a potravinárska komora a Mliečny fond.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce