Svetové ceny mlieka a mliečnych výrobkov po deviatich mesiacoch poklesu opäť stúpli

Index cien potravín FAO dosiahol v októbri 2023 v priemere 120,6 bodu, čo je o 0,5 % menej ako v septembri. Svetové ceny pokračujú v klesajúcom trende a aktuálne sú o 10,9 % pod svojou úrovňou spred roka. Mierny októbrový pokles odzrkadľuje zníženie cenových indexov cukru, obilnín, rastlinných olejov a mäsa, zatiaľ čo index mliečnych výrobkov vzrástol.

» Index cien obilnín FAO dosiahol v októbri v priemere 125,0 bodu, čo je o 1 % menej ako v septembri. Medziročne je však hodnota indexu nižšia o 17,9 %. Medzinárodné ceny pšenice klesli v októbri o 1,9 % najmä z dôvodu vyšších dodávok v USA ako sa pôvodne očakávalo. Medzinárodné ceny hrubých obilnín sa mierne posilnili a medzimesačne vzrástli o 0,6 %. Preriedenie dodávok kukurice v Argentíne vyvolalo tlak na rast jej svetových cien. Ceny tlmili obmedzené sezónne dodávky v USA, kde úroda napredovala, a silnou exportnou konkurenciou z Brazílie. Svetové ceny ciroku v októbri vzrástli, zatiaľ čo ceny jačmeňa klesli. Medzinárodné ceny ryže v októbri medzimesačne klesli o 2 %, čo bolo ovplyvnené všeobecne pasívnym globálnym dovozným dopytom.

» Index cien rastlinného oleja FAO dosiahol klesol v októbri o 0,7 % a zaznamenal tretí po sebe idúci mesiac poklesu. Medziročne index klesol o 20,7 %. Aktuálny mierny pokles odrážal najmä pokles  cien palmového oleja, ktoré mierne kompenzovali vyššie ceny sójového, slnečnicového a repkového oleja. Medzinárodné ceny palmového oleja v októbri klesali najmä v dôsledku sezónne vyššej produkcie v popredných producentských krajinách. K nižšej cene prispel aj utlmený globálny dopyt po dovoze. Svetové ceny sójového oleja sa po dvoch mesiacoch poklesu zase rozhýbali, čo podporilo aj silný dopyt v sektore bionafty. Medzinárodné ceny slnečnicového oleja medzitým mierne vzrástli v dôsledku pevných globálnych dovozných nákupov. Repkový olej tiež mierne vzrástol kvôli zníženým vyhliadkam na dobrú úrodu v Kanade.

» Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO dosiahol v októbri v priemere 111,3 bodu, čo je o 2,2 % viac ako v septembri. Aktuálne navýšenie prišlo po 9 mesiacoch poklesu, stále je však index o 20,1 % pod svojou hodnotou spred roka. Svetové ceny sušeného mlieka sa v októbri zvýšili najviac, najmä v dôsledku prudkého nárastu dopytu po dovoze pre krátkodobé aj dlhodobé dodávky a to predovšetkým zo severovýchodnej Ázie. Svetové ceny masla vzrástli aj v dôsledku zvýšených maloobchodných tržieb pred zimnými prázdninami v západnej Európe a vyššieho dopytu po dovoze zo severovýchodnej Ázie. Naopak, medzinárodné ceny syrov mierne klesli v dôsledku vplyvu pokračujúceho oslabovania eura voči americkému doláru a zvýšenej exportovateľnej dostupnosti v Oceánii.

» Index cien mäsa FAO mal v októbri v priemere 112,9 bodu, čo je v porovnaní so septembrom mierny pokles o 0,6 %. Ide o štvrtý po sebe idúci mesiac poklesu, pričom hodnota indexu je 3,4 % pod svojou hodnotou spred roka. Medzinárodné ceny bravčového mäsa v októbri klesali už tretí mesiac po sebe a to najmä v dôsledku pretrvávajúceho pomalého dopytu po dovoze predovšetkým v niektorých východoázijských krajinách. Ďalší tlak na znižovanie vychádzal aj z vysokej dostupnosti vývozu u niektorých popredných dodávateľov. Svetové ceny hydinového mäsa mierne vzrástli, keďže prepuknutie vtáčej chrípky naďalej obmedzovalo dodávky od niekoľkých popredných svetových dodávateľov v dôsledku silného spotrebiteľského dopytu. Okrajovo sa zvýšili aj medzinárodné ceny hovädzieho a ovčieho mäsa, čo odzrkadľovalo pretrvávajúci a silný dovozný dopyt niektorých popredných dovozcov bez ohľadu na rozsiahle dodávky hovädzieho mäsa z Austrálie a Brazílie a ovčieho mäsa z Oceánie.

» Index cien cukru FAO dosiahol v októbri klesol o 2,2 % a zaznamenal v priemere 159,2 bodu. Aktuálny pokles prišiel po dvoch mesiacoch nárastu. Svetové ceny cukru sú však medziročne vyššie o 46,6 %. Aktuálny mierny pokles spôsobilo najmä silné tempo produkcie v Brazílii a to aj napriek negatívnemu vplyvu dažďov v prvej polovici októbra. Oslabenie brazílskeho realu voči americkému doláru a nižšie ceny etanolu v Brazílii taktiež zasiahli svetové ceny cukru. Pretrvávajúce obavy z prísnejšieho výhľadu globálnej ponuky v nedávno začatej sezóne 2023/24 spolu s oneskorením dodávok z Brazílie v dôsledku logistických obmedzení obmedzili ďalšie poklesy svetových cien cukru.

Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 – 2004.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce