Najčastejšia reakcia na PVV: chýba konkrétnosť

Programové vyhlásenie vlády SR (PVV), na základe ktorého sa štvrtá vláda Roberta Fica bude riadiť počas svojho štvorročného mandátu, hovorí na troch stranách aj o oblasti pôdohospodárskej politiky. Niektorých členov Predstavenstva SPPK sme sa opýtali, čo hovoria na jeho znenie.

Miroslav Štefček, podpredseda SPPK, PD Ludrová:

V Programovom vyhlásení vlády SR (ďalej len PVV) som čakal viac vecí pre poľnohospodárov. Sú v ňom zahrnuté mnohé všeobecné témy, ktoré sú pre nás dôležité, ako pozemkový fond, pôda, ceny potravín...

Chýba mi tam však viac slov o tom, ako konkrétne chceme našich poľnohospodárov zastabilizovať a určiť zámer vlády, čo plánuje s prvovýrobou a poľnohospodárstvom. Určite som neočakával, že v dokumente budú presné čísla alebo termíny, ale bolo treba aspoň slovne pomenovať, aká je vízia vlády s týmto sektorom. Akým smerom sa majú podnikatelia zastabilizovať a ako nás bude vláda chrániť pred negatívnymi vplyvmi zo zahraničia, aby sa vedel poľnohospodár zariadiť a rozhodnúť sa, do čoho sa mu oplatí investovať.

Nakoľko som tam odpovede na tieto otázky nenašiel, očakávam, že sa v najbližšom čase od nášho rezortného ministra dozvieme viac aj o predpokladanej národnej pomoci a podpore našej konkurencieschopnosti.

Igor Jakubička, PD Devio Nové Sady:

Celé PVV smerom k nášmu rezortu je len všeobecné. Sú to frázy, ktoré nehovoria o ničom konkrétnom. Určite by sme prijali nejakú víziu v spojitosti s našou prvovýrobou, pretože ak nemáme víziu na viac rokov, tak na jeden rok dopredu sa plánovať nedá.

Chýbajú nám predovšetkým informácie, akým spôsobom bude vláda zabezpečovať do agrosektora financie, podľa čoho si môžeme na najbližšie roky nastaviť investície. Verím ale, že na tieto otázky dostaneme rýchlo odpovede, pretože na prvých stretnutiach s novým vedením ministerstva pôdohospodárstva odznelo, že v krátkej dobe budeme oboznámení aj s číslami a financovaním sektora.

Mojmír Haško, PD Badín:

V znení PVV mi chýbali konkrétnejšie údaje predovšetkým v oblasti štátnej pomoci. Prijali by sme informácie, aspoň v akej minimálnej výške by sme do sektora dostali financie zo štátnej pomoci na najbližšie roky. Chýba aj financovanie investícií nielen prostredníctvom výziev, ale aj prostredníctvom bonifikácie úrokov a odpustenia časti istiny. To dnes vidíme ako oveľa efektívnejší systém v porovnaní s výzvami. Ide o menej byrokracie, rýchlejšie naštartovanie investícií, jednoducho menej problémov. V prvovýrobe, či už poľnohospodárskej alebo potravinárskej, je obrovský investičný dlh a cez výzvy ho určite nevieme eliminovať.

Chýba aj detailnejšie popísanie toho, ako sa chceme popasovať s chýbajúcou pracovnou silou. No a v neposlednom rade tam nie je ani zmienka o účinnom systéme poradenstva, ktorý tu absentuje 30 rokov.

Rastislav Machunka, Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku:

V Programovom vyhlásení vlády SR mohla byť odvážnejšie a lepšie pomenovaná konsolidácia verejných financií z hľadiska toho, ako je tam popísané zdaňovanie nadpríjmov a pod. Dnes vlastne nevieme, čo to znamená a je to z nášho pohľadu rizikovo napísané.

Nikdy však neočakávam, že PVV bude veľmi konkrétne, pretože ani nikdy nebolo konkrétne. Každý o tom hovorí, ale keď sa potom stane súčasťou vládnej koalície, tak to tiež konkrétnejšie nenapíše. Uvidíme preto, čo prinesú ďalšie kroky novej vlády.

Mrzí nás však, že znenie vyhlásenia nebolo prerokované v Hospodárskej a sociálnej rade SR napriek tomu, že členovia vlády sľubovali, ako budú s nami aktívne komunikovať. V minulosti bolo znenie PVV prerokované na tripartite, hlavne teda, keď išlo o vládu Roberta Fica. Vtedy bolo možné predkladať k nemu aj pripomienky. Samozrejme, čiastočné parciálne rokovania na úrovniach jednotlivých ministerstiev sa uskutočnili, takže aspoň nejaká komunikácia tam bola.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce