Svetové ceny potravín sú medziročne nižšie o vyše 10 %

Index cien potravín FAO dosiahol v novembri 2023 v priemere 120,4 bodu. Oproti októbru sa teda úroveň vôbec nezmenila. Rast indexov cien rastlinných olejov, mliečnych výrobkov a cukru vyvážil pokles indexov cien obilnín a mäsa. Hodnota indexu je zároveň 10,7 % pod úrovňou spred roka.

» Index cien obilnín FAO dosiahol v novembri v priemere 121 bodu, čo je o 3,7 bodu (3 %) menej ako v októbri a až o 29,1 bodu (19,4 %) v porovnaní s hodnotou spred roka. Najviac klesli medzinárodné ceny hrubých zŕn, ktoré medzimesačne klesli o 5,6 %. Dominoval tiež prudký pokles svetových cien kukurice, ktorý bol podporený nárastom predajnej aktivity farmárov v Argentíne a tlakom na znižovanie sezónne vyšších dodávok v Spojených štátoch amerických, kde bol odhad produkcie upravený smerom nahor. Svetové ceny jačmeňa medzi ostatnými hrubozrnnými výrobkami klesli, zatiaľ čo ceny ciroku mierne posilnili. Medzinárodné ceny pšenice najmä vďaka zvýšeným sezónnym dodávkam v Argentíne a Austrálii a silnej konkurencii z Ruska tiež klesli, a to o 2,4 %. Ceny ryže zostali v novembri stabilné.

» Index cien rastlinných olejov FAO dosiahol v novembri v priemere 124,1 bodu, čo je o 4,1 bodu (3,4 %) viac ako v októbri. Ide o prvé navýšenie po troch po sebe idúcich mesiacoch poklesu. Nárast cenového indexu bol spôsobený vyššími svetovými cenami palmového a slnečnicového oleja, ktoré viac než kompenzovali nižšie ceny sójového a repkového oleja. Medzinárodné ceny palmového oleja v novembri vzrástli o viac ako 6 % a to najmä vďaka aktívnejším nákupom popredných importujúcich krajín a sezónne nižším výstupom v hlavných producentských krajinách. Svetové ceny slnečnicového oleja tiež mierne vzrástli, najmä vďaka pokračujúcemu stabilnému tempu dovozu. Naopak, medzinárodné ceny sójového oleja mierne klesli v dôsledku utlmeného globálneho dopytu po dovoze.

» Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO mal v novembri v priemere 114,2 bodu, čo je o 2,5 bodu (2,2 %) viac ako v októbri. Zároveň ide o druhý mesačný nárast v rade. Hodnota indexu je však o 23,2 bodu (16,9 %) pod úrovňou spred roka. Medzinárodné cenové ponuky masla a sušeného odstredeného mlieka sa v novembri zvýšili, čo spôsobil vysoký dovozný dopyt kupujúcich zo severovýchodnej Ázie, obmedzené zásoby a zvýšený vnútorný dopyt pred zimnými dovolenkami v západnej Európe. Rovnaké faktory zvýšili ceny sušeného plnotučného mlieka, ale trvalo utlmený dopyt ázijských kupujúcich spolu so stabilnými výrobnými aktivitami v Oceánii obmedzili medzimesačný nárast. K zvýšeniu svetových cien mliečnych výrobkov prispelo aj oslabenie amerického dolára voči euru. Svetové ceny syrov naďalej klesali v dôsledku vysokej dostupnosti vývozu, najmä syra čedar, napriek sezónne obmedzeným dodávkam mlieka v západnej Európe.

» Index cien mäsa FAO dosiahol v novembri v priemere 111,8 bodu, čo je nepatrný pokles (0,4 %) v porovnaní s októbrom. Aktuálne zníženie je dôsledkom poklesu cien hydinového, bravčového a hovädzieho mäsa. Medziročne je hodnota indexu nižšia o 2,4 %. Pokles medzinárodných cien hydinového mäsa odzrkadľoval zvýšené dodávky najmä z Brazílie, a to bez ohľadu na problémy výroby vyplývajúce z prepuknutia vtáčej chrípky v mnohých krajinách. Ceny bravčového mäsa klesli v dôsledku pretrvávajúceho pomalého dopytu po dovoze na ázijských trhoch a veľkého množstva možností na export u niektorých vývozcov. Medzitým veľké množstvo exportovateľných dodávok z Brazílie a Oceánie ovplyvnilo svetové ceny hovädzieho mäsa. Naopak, ceny ovčieho mäsa mierne vzrástli, najmä v dôsledku vplyvu menových pohybov.

» Index cien cukru FAO mal v novembri v priemere 161,4 bodu, čo je o 2,2 bodu (1,4 %) viac ako v októbri a až o 47 bodov (41,1 %) v porovnaní s úrovňou v rovnakom mesiaci minulého roka. Aktuálny nárast cien väčšinou súvisel so zvýšenými obavami o dostupnosť globálneho exportu v súčasnej sezóne v dôsledku zhoršujúcich sa vyhliadok na produkciu u dvoch popredných exportérov - Thajska a Indie, kde pretrvávali drsné suché poveternostné podmienky spojené s udalosťou El Niño. K celkovému nárastu svetových cien cukru navyše prispeli meškania prepravy z Brazílie spolu s posilnením brazílskeho realu voči americkému doláru. Napriek tomu silné tempo produkcie v Brazílii a nižšie medzinárodné ceny ropy obmedzili ďalší medzimesačný nárast cien.

Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 – 2004.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce