Svetové ceny potravín sú medziročne nižšie o 13,7%

» Index cien potravín FAO bol v decembri 2023 na úrovni 118,5 bodu, čo je o 1,8 bodu (1,5%) menej ako v novembri. Pokles bol spôsobený nižšími indexmi cukru, rastlinných olejov a mäsa, ktoré kompenzovali aj nárast cien mliečnych výrobkov a obilniny. Hodnota indexu je medziročne nižšia o 10,1%. Za celý rok 2023 index zaznamenal 124,0 bodu, čo je o 19,7 bodu (13,7%) menej ako priemerná hodnota v roku 2022.

» Index cien obilnín FAO mal v decembri v priemere 122,8 bodu, čo je o 1,8 bodu (1,5%) viac ako v novembri. Aktuálna hodnota je však 16,6% pod svojou hodnotou z decembra 2022. Po štyroch po sebe idúcich mesiacoch poklesu ide o prvý nárast, ktorý prišiel po prerušení logistiky v súvislosti s počasím u niektorých veľkých vývozcov. K nárastu prispelo aj napätie v Čiernom mori uprostred silného dopytu. Svetové ceny kukurice sa v decembri tiež posilnili. Vzrástli aj svetové ceny jačmeňa, zatiaľ čo ceny ciroku mierne klesli. Ceny ryže medzimesačne vzrástli o 1,6%.

Svetové ceny ryže zaznamenali v roku 2023 ročný nárast o 21%, a to najmä v dôsledku obáv z vplyvu El Niño na produkciu ryže a v dôsledku vývozných obmedzení zavedených Indiou. Za celý rok bol index cien obilnín FAO v roku 2023 na úrovni 130,9 bodu, čo je o 15,4% menej ako rekordný ročný priemer v roku 2022.

» Index cien rastlinného oleja FAO dosiahol v decembri v priemere 122,4 bodu, čo je medzimesačný pokles o 1,7 bodu (1,4%). Zníženie prišlo po krátkodobom zvýšení v novembri. Pokles cenového indexu odzrkadľoval nižšie svetové ceny palmového, sójového, repkového a slnečnicového oleja, ktoré boli podporené tlmenými nákupmi od veľkých dovozcov, napriek sezónne nižším produkciám v popredných producentských krajinách. Medzitým sa svetové ceny sójového oleja od novembra znížili o viac ako 3% v dôsledku spomalenia dopytu v sektore bionafty, ako aj zlepšenia poveternostných podmienok v častiach hlavných pestovateľských oblastí v Brazílii. Medzinárodné ceny repkového a slnečnicového oleja klesli v dôsledku krotkého globálneho dovozného dopytu.

Za celý rok 2023 bol index cien rastlinného oleja FAO na úrovni 126,3 bodu, čo je prudký pokles až o 32,7% v porovnaní s rokom 2022. Zároveň predstavuje trojročné minimum v dôsledku zlepšených globálnych dodávok.

» Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO dosiahol v decembri v priemere 116,1 bodu, čo je o 1,9 bodu (1,6%) viac ako v novembri. Ide o tretí mesačný nárast v rade, ale medziročne je o 22,2 bodu (16,1%) pod úrovňou spred roka. Decembrový nárast indexu spôsobili vyššie ceny masla, sušeného plnotučného mlieka a syra. Pri masle a syre medzinárodné ceny vzrástli najmä vďaka silnému internému predaju v západnej Európe pred dovolenkovou sezónou v kontraste s pokračujúcim napätím ponuky na trhu, a to napriek sezónnemu nárastu dodávok mlieka v regióne. Okrem toho zvýšený dopyt po dovoze z Blízkeho východu podporil aj cenové ponuky syrov. Silný globálny dopyt po dovoze medzitým viedol k zvýšeniu medzinárodných cien sušeného plnotučného mlieka, zatiaľ čo trhy v Európe zostali prevažne neaktívne kvôli dovolenkám. Svetové ceny odstredeného mlieka naopak mierne klesli v dôsledku obmedzeného dopytu.

V roku 2023 dosahoval index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO v priemere 118,8 bodu, čo je o 16,6% menej ako priemer za rok 2022. Index bol podporený nevýrazným dopytom po dovoze, to najmä po spotových dodávkach uprostred bohatých zásob v dovážajúcich krajinách, čo odráža pokles cien naprieč celým rokom.

» Index cien mäsa FAO mal v decembri v priemere 110,4 bodu, čo je o 1% menej ako v novembri, Medziročne je index o 1,8% pod úrovňou spred roka. V decembri medzinárodné ceny bravčového mäsa klesli pre pretrvávajúci slabý dovozný dopytom z Ázie, a to aj napriek nárastu sezónneho vnútorného predaja v niektorých vyvážajúcich krajinách. Ceny hovädzieho a hydinového mäsa medzitým tiež klesli, čo odrážalo menej aktívny nákupný záujem v Ázii spolu s rozsiahlymi exportovateľnými dodávkami vo veľkých výrobných regiónoch. Naopak, ceny ovčieho mäsa po dvoch po sebe idúcich mesiacoch poklesov opäť vzrástli v dôsledku silnejšieho dopytu pred sviatkami a poklesu dodávok zabitých zvierat v Oceánii.

Za celý rok 2023 dosahoval index cien mäsa FAO v priemere 114,6 bodu, čo je o 3,5% menej ako v roku 2022. Tento pokles prišiel vďaka zvýšenej dostupnosti exportu z popredných exportujúcich regiónov pri utlmenom dopyte po dovoze zo strany kľúčových krajín dovážajúcich mäso. Tento jav odráža pokles ročných priemerných hodnôt. pre hovädzie, hydinové a ovčie mäso, čiastočne kompenzované zvýšením priemerných cien bravčového mäsa.

» Index cien cukru FAO mal v decembri v priemere 134,6 bodu, čo je o 26,8 bodu (16,6%) menej ako v novembri. Ide o najnižšiu úroveň za posledných deväť mesiacov, no medziročne je hodnota indexu aj tak vyššia až o 14,9%. Decembrový prepad medzinárodných cien cukru bol spôsobený najmä silným tempom výroby v Brazílii. Silný export z Brazílie spolu s nižšími výnosmi z predaja etanolu prispel k celkovému poklesu svetových cien cukru. Rozhodnutie indickej vlády obmedziť používanie cukrovej trstiny na výrobu etanolu v súčasnej sezóne vyvolalo ďalší tlak na znižovanie cien.

Za rok 2023 ako celok dosiahol index cien cukru FAO v priemere 145 bodov, čo je o 26,7% viac ako v roku 2022. Je to zároveň najvyššia hodnota od roku 2011.

Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 – 2004.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce