Otvorili prvú expozíciu cukrovarníctva na Slovensku

Nepretržitá, takmer 200 ročná výroba cukru na Slovensku si zaslúži uznanie v podobe zachovania historických a aj tých súčasných artefaktov, ktoré dokumentujú dejiny cukrovarníctva na území Slovenska. Práve preto v Sládkovičove otvorili prvú expozíciu cukrovarníctva v krajine.

Za vznikom expozície cukrovarníctva stojí predovšetkým občianske združenie Múzeum cukru, ktorého zakladajúcimi členmi sú Dušan Janíček (bývalý dlhoročný predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku, Únie potravinárov Slovenska a podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory), profesorka Ilona Németh a Štefánia Janíčková. Zbieranie a zhromažďovanie artefaktov, písomností  a predmetov súvisiacich s históriou  cukrovarníckej výroby na Slovensku bolo hlavným impulzom k vytvoreniu expozície cukrovarníctva.

Slávnostné otvorenie sa konalo v polovici decembra v priestoroch Súkromnej strednej odbornej školy Sládkovičovo, kde sa nachádza aj samotná expozícia cukrovarníctva.

„Našim hlavným cieľom je vybudovať a prevádzkovať cukrovarnícke múzeum na Slovensku. Chceme tak pre spoločnosť a budúce generácie zachovať historické budovy, predmety a pamiatky, ktoré zásadným spôsobom súvisia s cukrovarníckou históriou a priznať im status národnej kultúrnej pamiatky,“ uviedol počas otvorenia expozície zakladajúci člen občianskeho združenia Dušan Janíček.

Občianske združenie Múzeum cukru spolupracuje napríklad aj s občianskym združením Ponvagli Sládkovičovo. Eva Sudová z tohto združenia priblížila pozadie vzniku cukrovaru v Sládkovičove. Založil ho Karl Kuffner v roku 1867, ktorý vybudoval nielen na tú dobu špičkovú fabriku, ale aj veľký komplex hospodárskych dvorov, ktorý zahŕňal mlyny, liehovary, konzerváreň a hospodárske dvory s rastlinnou a živočíšnou výrobou. Zároveň bol prvým predsedom cukovarníckeho spolku v Uhorsku.

Do dnešných dní pôsobilo na území Slovenska spolu 41 cukrovarov. Zachytiť staré budovy či miestami až ruiny a zdokumentovať ich stav sa fotograficky aj faktograficky pokúsila profesorka Ilona Németh, vďaka ktorej sú súčasťou expozície aj fotografie starých slovenských cukrovarov.

Návštevníci expozície si môžu pozrieť aj dobové artefakty z cukrovarov – zariadenia, laboratórium. Mapy, obrazy a literatúra faktu zase podávajú písomné svedectvo o hodnotách tohto potravinárskeho priemyslu.

Cieľom občianskeho združenia Múzeum cukru je zozbierať ďalšie exponáty a v budúcnosti premeniť súčasnú expozíciu na múzeum cukru.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce