Hnoj ako symbol ťažkej práce poľnohospodára

Najväčší protest poľnohospodárov v histórii Slovenska sa stretol s veľmi pozitívnymi ohlasmi zo strany verejnosti. Išlo o slušnú, ale mohutnú vzburu, počas ktorej sme jasne poukázali na problémy európskej politiky, ale aj nezáujmu o sektor zo strany našich politikov.

Najhlučnejšia jazda traktorov bola v Galante, kde ulicami mesta prechádzalo takmer 200 strojov. Poľnohospodári rozdávali ľuďom jabĺčka a snažili sa im vysvetliť, prečo poľnú techniku v tak hojnom počte vidia v uliciach. „Bežní občania sa doslova tešili, že sa pozerajú na také množstvo traktorov v meste. Škôlkari išli na prechádzku, len aby nás videli. Bola to teda nielen eufória, ale aj výzva. Bola to radosť vidieť nadšenie ľudí, že sme sa im mohli predviesť. Vyšli sme do ulíc a ukázali sme, že máme silu. Naše problémy treba ihneď riešiť,“ hovorí predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Galanta Peter Horváth.

Z radov poľnohospodárov sa omnoho zvučnejšie ozývajú hlasy, že nová Spoločná poľnohospodárska politika Európskej únie je za aktuálnych okolností nerealizovateľná. Keď sa tvorili budúce podmienky pre poľnohospodárov, nikto netušil, ako svet poznačí pandémia a najmä vojna na Ukrajine. Aj poľnohospodári si uvedomujú nutnosť sústrediť sa na biodiverzitu a životné prostredie. V čase, keď výroba nepokrýva ani náklady, by mala Európska únia (EÚ) prísť s ústupkami pri striedaní plodín aj podielu neobhospodarovaných plôch. 

Rázne, ale slušne

Práve vlajka EÚ skončila zapichnutá v kope hnoja na jednej z hlavných ciest v Trebišove. Tento akt vyvolal na sociálnych sieťach diskusiu, či to bolo nutné. „Vysypanie hnoja je podľa nás taký všeobecný akt protestu farmárov. Hnoj symbolizuje obrovské množstvo práce, lebo je potrebné vychovať dobytok, je potrebné ho kŕmiť, to krmivo treba pripraviť. Chceli sme preto ukázať, že je za tým aj tvrdá ľudská práca. Zapichnutou vlajkou EÚ sme zase chceli upriamiť pozornosť na to, že práve EÚ nám v tejto činnosti bráni,“ vysvetľuje zvolenú formu protestu predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Trebišov Tomáš Volkai a ihneď dodáva: „Hnoj sme za sebou pekne upratali a cestu vykefovali, takže sme k tomu pristúpili zodpovedne aj voči občanom.“

Na východe krajiny možno ešte o čosi viac upozorňovali poľnohospodári na nekontrolovateľné dovozy ukrajinských komodít. „Pre dovozy ukrajinského obilia je v našich končinách situácia neúnosná už od roku 2022. Už na sľuby neveríme a chceme vidieť niečo reálne a hmatateľné,“ vysvetľuje Tomáš Volkai, ktorý počas protestu koordinoval 85 traktorov a teleskopických nakladačov a vyše stovku ľudí. „Dokonca nás prišli na protest podporiť aj bežní ľudia, ktorí majú v rodine poľnohospodárov alebo situáciu v sektore sledujú a stotožňujú sa s našimi požiadavkami. Sme preto povzbudení a pripravení aj na ďalšie protesty, kým sa niečo nevyrieši,“ dodáva predseda regionálnej komory na východe Slovenska.

Vďaka európskym protestom sa rozprúdila debata o možných ústupkoch pre poľnohospodárov. Predstavené už boli aj nejaké úľavy, ktoré sú však (zatiaľ) všeobecné, nedostatočné a najmä prichádzajú neskoro. Mimoriadne dôležité je však najmä to, že s poľnohospodármi sa opäť začína vecná a odborná diskusia.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce