SPPK na Agrokomplexe
16/08/2024 | Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Aktivity vystavovateľov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory na 49. ročníku medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex boli bohaté a korešpondovali s portfóliom výrobnej činnosti jej členov.
v stánku SPPK so zástupcami levickej komory
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš v úvodnom príhovore počas otváracieho ceremoniálu výstavy poukázal na želanie každého jedného producenta slovenských potravín – aby sa výrazný záujem návštevníkov počas Agrokomplexu úmerne odzrkadlil aj v spotrebiteľskom patriotizme k slovenským potravinám.
Príhovor predsedu SPPK
„Snom každého jedného slovenského producenta potravín je mať plné sklady vlastnej produkcie – sýpky plné kvalitného obilia, sklady plné čerstvej zeleniny a ovocia, maštale plné životaschopných a úžitok prinášajúcich hospodárskych zvierat a, samozrejme, obchody ponúkajúce vysoký podiel slovenských potravín. Potenciál, ktorý sa skrýva v malej slovenskej vidieckej krajine, je obrovský a uvedomujeme si to aj my, ktorí sme sa zišli v tomto pavilóne.
Presviedčajú nás o tom každoročne i naši vystavovatelia – slovenskí poľnohospodári a potravinári, predajcovia poľnohospodárskej techniky, pestovatelia, chovatelia, potravinári, zástupcovia vedy, výskumu, inovácií a školstva, ktorí vždy takto na sklonku leta prinesú zo svojich firiem na výstavnú nitriansku plochu to najlepšie, čo vedia vyrobiť.
Odmenou za to im je vysoký záujem tisícok ľudí, ktorí každoročne počas štyroch augustových dní prekročia brány tejto medzinárodnej výstavy.
ochutnávka mliečnych výrobkov
Úprimne ale vyznie želanie, myslím si že všetkých tunajších vystavovateľov: aby masívny záujem návštevníkov na Agrokomplexe o slovenské chlebové odvetvie a v našej krajine vyrobené zdravé a bezpečné potraviny pokračoval aj po odídení posledného návštevníka v nedeľu večer, keď sa zamknú pavilóny a unavení vystavovatelia balia stánky, bilancujú a porovnávajú. Aby si spotrebitelia pri každodenných nákupoch počas celého roka oveľa viac uvedomovali význam slovenskej potraviny, náročnosť jej výroby pri komplikovaných zelených európskych cieľoch a klimatických zmenách a aby ešte viac rozumeli tomu, že naše potraviny majú svoj príbeh, hodnotu a ekologickejšiu cestu k zákazníkom.
Osobne sa teším, že o význame potravín, ich produkcii, inováciách a moderných trendoch sa budú môcť dozvedieť návštevníci aj počas diskusných okrúhlych stolov alebo v rámci pútavého odborného sprievodného programu či len tak počas príjemnej prechádzky v priestoroch národnej výstavy hospodárskych zvierat, kde budú môcť spoznať chuť a vôňu vidieka.
49. ročník Agrokomplexu má v rámci odbornej a pozitívnej propagácie odvetvia skutočne čo ponúknuť! Organizátorom výstavy preto patrí moje poďakovanie za jej prípravu!
V stánku Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory sa osobitne chceme venovať deťom, aby spoznali význam potraviny a premýšľali aj nad agropotravinárskym vzdelaním, ktoré budeme propagovať prostredníctvom našich dvoch projektov Hovorme o jedle a Podpor svoj odbor.
detský kútik Mliečneho fondu v stánku SPPK
Vážení vystavovatelia, želám vám, aby ste z Nitry po skončení Agrokomplexu odchádzali s pocitom úprimného uznania od spotrebiteľov k vašej práci.
Okrúhle stoly
Modifikácia Strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky bola jednou z tém už tradičných okrúhlych stolov. Podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andreja Gajdoša bola prvá verzia Strategického plánu šitá horúcou ihlou.
„S prvou verziou sme neboli stotožnení, máme k nej zásadné pripomienky, ktoré sa týkajú najmä biopásov a neprojektových podpôr. Nie sme radi, že Strategický plán treba podľa nás výrazne modifikovať. Na druhej strane sme však videli, čo sa môže pri nesprávnom nastavení podmienok v našej krajine stať a snáď sa na tom poučíme,“ uviedol A. Gajdoš.
Dušan Gábor, generálny riaditeľ Sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR potvrdil, že aktuálne sa o druhej modifikácii Strategického plánu interne diskutuje v rámci ministerstva. Jej predkladanie bude možné v septembri. „Dve modifikácie nie sú konečným číslom. Ešte sme len začali, veď napríklad Program rozvoja vidieka má 13 modifikácií,“ dodal Dušan Gábor.
Aktuálne SPPK komunikuje s ministerstvom otázku úpravy manažmentu biopásov. Dôvodom je premnoženie populácie hraboša poľného, na ktoré komora dlhodobo poukazuje.
„Prišli sme s požiadavkou zrušiť biopásy alebo minimálne zmeniť manažment biopásov. Kým vlani boli semenišťom burín, dnes sú semenišťom hrabošov. V druhej modifikácii sú už navrhnuté konkrétne úpravy. Navrhujeme, aby v prípade podozrenia rozširovania populácie hraboša bolo možné rozorať biopás a narušiť mu prirodzené prostredie,“ konkretizoval predseda komory.
v stánku SPPK
Ďalšou témou, na ktorú upozorňujú poľnohospodári, je úhor. K zarasteným poliam sa toto leto pridala aj kritika miestnych samospráv alebo turistov, ktorí – neznalí problematiky – upozorňujú poľnohospodárov na zarastené a zaburinené pozemky a kritizujú nečinnosť poľnohospodárov za zlé obhospodarovanie krajiny.
„Boli by sme najradšej, keby sme v krajine nemali žiadny úhor, ale je to nápad európskych úradníkov. Treba sa pozrieť aj do iných krajín, ako tam riešia manažment úhorov a treba sa aj poučiť z chýb, ktoré sa stali. Takto končia návrhy robené od stola a nie v úzkej spolupráci s poľnohospodármi.“ Predseda Gajdoš v tejto súvislosti hovoril aj o nepokojných náladách v Bruseli – európski poľnohospodári nie sú totiž úplne spokojní s ústupkami, ktoré prišli zo strany Európskej komisie ako dôsledok niekoľko mesačných európskych protestov. Je preto možné, že na jeseň sa európski výrobcovia potravín nanovo ozvú z bruselských ulíc a negatívne nálady sa budú stupňovať.
V stánku SPPK
Vedenie Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory spolu so zástupcami rôznych agropotravinárskych zväzov a združení absolvovali v stánku SPPK viaceré odborné diskusie a stretnutia. Diskutovalo sa o nových víziách rozvoja agropotravinárstva a aktuálnych témach spojených aj s modifikáciou Strategického plánu.