Mimoriadne povolenie lovu raticovej zveri 2022
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR povoľuje aj tento rok mimoriadny lov niektorých druhov raticovej zveri na území Slovenska z dôvodu ochrany majetku.
MPRV SR
E-learningové vzdelávanie k podávaniu žiadostí na doplnkovú vnútroštátnu platbu na dobytčie jednotky
SPPK uskutočnila 21. februára pre poľnohospodárov webinár k podávaniu žiadostí na doplnkovú vnútroštátnu platbu na dobytčie jednotky na rok 2022 s cieľom predchádzať chybám pri podávaní žiadostí. SPPK pre záujemcov pripravila aj možnosť e-learningového vzdelávania v rámci vyššie uvedenej problematiky.
Odbor poľnohospodárstva a služieb
Slovenských potravín v obchodoch ubúda
Slovenská republika sa stále viac stáva krajinou závislou na dovozoch zahraničných potravín. Vyplýva to z prieskumu podielu slovenských potravín na pultoch obchodných reťazcov, ktorý SPPK uskutočnila v najväčších obchodných reťazcoch pôsobiacich na území Slovenska.
SPPK
Rokovala Únia potravinárov Slovenska
Jednou z hlavných tém stretnutia bolo zvyšovanie nákladov v potravinárskom spracovateľskom odvetví.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Webinár k podávaniu žiadostí na doplnkovú vnútroštátnu platbu na dobytčie jednotky na rok 2022
SPPK pripravuje pre svojich členov (aj nečlenov) webinár k podávaniu žiadostí na doplnkovú vnútroštátnu platbu na dobytčie jednotky na rok 2022, s cieľom predchádzať chybám pri podávaní žiadostí. Školenie sa uskutoční online formou v pondelok 21. februára o 13:30 hod.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Školenie poľnohospodárov V4 v technikách ochrany životného prostredia a hospodárenia s pôdnou vodou
V roku 2020 skupina štyroch univerzít s poľnohospodárskym zameraním v štátoch Visegradskej štvorky vytvorila teoretickú platformu realizácie projektu „Zvýšenie povedomia, vzdelávania a zlepšenia regionálnych stratégií v oblasti ochrany životného prostredia, zmeny klímy a udržateľného rozvoja“.
SPÚ v Nitre
Neustály rast výrobných nákladov v chove hydiny
Hydinári na tlačovej besede: Situácia na Slovensku v chove a spracovaní hydiny je dlhodobo nepriaznivá a naďalej sa aj v roku 2022 zhoršuje.
Únia hydinárov Slovenska
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v potravinárstve v roku 2021
V roku 2021 pracovalo v potravinárskom priemysle 31 536 zamestnancov. Oproti roku 2020 sa stav zamestnancov zvýšil o 173.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v potravinárstve v roku 2021
V roku 2021 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 1 158 EUR. Oproti roku 2020 to predstavuje nárast o 4,8 %.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Cukru bude dostatok pre všetkých, jeho dovoz je zbytočný
Hoci bola cukrovarnícka kampaň v sezóne 2021/2022 obzvlášť náročná, ostaneme naďalej sebestační v produkcii cukru. Dovozy cukru z cudziny sú z hľadiska zásobovania obyvateľstva zbytočné.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Do pozornosti
Svetové ceny potravín zostali v novembri stabilné
V minulom mesiaci klesali svetové ceny obilnín, mliečnych výrobkov a mäsa. Tieto poklesy kompenzovali stúpajúce ceny rastlinných olejov a cukru. Medziročne je index cien potravín o 0,3% vyšší.
Výzva MH SR - dotácia na kompenzáciu vysokých cien energie
Dotácia je určená na kompenzáciu vysokých cien energie pre všetky subjekty vykonávajúce hospodársku činnosť. Lehota na predkladanie žiadostí je do 22.12.2022.
Informačné dni ku schválenému Strategickému plánu SPP 2023 - 2027
MPRV SR organizuje pri príležitosti oficiálneho schválenia Strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky 2023 - 2027 (SPP) informačné dni v regiónoch. Cieľom bude prezentácia schváleného Strategického plánu a jeho jednotlivých intervencií.
Sadzobník platieb na rok 2022
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vydalo vo vestníku oznámenie o sumách sadzieb viazaných a oddelených priamych platieb na rok 2022.
List predsedu SPPK k návrhu nariadenia o udržateľnom používaní prípravkov na ochranu rastlín
Ochrana rastlín v dnešnej dobe slúži potravinovej bezpečnosti. Najmä v súčasnej krízovej situácii by zásobovanie cenovo dostupnými potravinami malo mať najvyššiu prioritu, aby občania nestáli pred rozhodnutím či sa najesť alebo si zakúriť (eat or heat). Prečítajte si list predsedu SPPK rezortnému ministrovi, v ktorom upozorňujeme na minimálne tri závažné oblasti návrhu nariadenia SUR.