Slovenské zemiaky
Slovenskí pestovatelia zemiakov sú pripravení dodávať spotrebiteľom zemiaky z novej úrody. Aj preto nevidia dôvod, aby sa k nám až do konca roka dovážali zemiaky zo zahraničia.
Z Lúčneho Dvora: Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
REAKCIA SPPK: Boj s následkami klimatických zmien s prvými výsledkami
Poľnohospodári sa oddnes môžu prostredníctvom vypísaných výziev uchádzať o odškodnenie za sucho z roku 2017 a finančný príspevok na preplatenie poistného.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Poľnohospodári získajú 21 miliónov eur z rozpočtu agrorezortu
Pôdohospodárska platobná agentúra začala prijímať žiadosti poľnohospodárov o kompenzáciu strát za sucho v roku 2017 „SUCHO 2017“. Poľnohospodári môžu okrem toho požiadať aj o štátnu pomoc na platby poistného v poľnohospodárskej výrobe „POISTNÉ“.
MPRV SR
Ovenálie 2019: Sviatok ovčiarstva
Východná si opäť po roku uctila sviatok ovčiarstva a tradícií našich predkov.
Z Východnej: Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Deň zemiakového poľa – Privítanie novej úrody
Pozývame Vás na 15. ročník podujatia Deň zemiakového poľa – Privítanie novej úrody, ktorý sa uskutoční 21. júna 2019 vo Veľkom Bieli. Stretnutia sa okrem predstaviteľov slovenských producentov zúčastnia aj zástupcovia popredných európskych zemiakarov z Holandska, Nemecka, Rakúska a Českej republiky.
LPPK Liptovský Mikuláš
Svetové ceny mlieka a mliečnych výrobkov sa priblížili k päťročnému maximu
Index cien potravín FAO pokračuje v raste už piaty mesiac po sebe. Zatiaľ čo ceny cukru a olejov poklesli, ostatné subindexy zaznamenali v máji nárast. Najviac rástli ceny mliečnych výrobkov a obilnín.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. štvrťroku 2019
V 1. štvrťroku 2019 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 981 EUR. Oproti 1. štvrťroku 2018 to predstavuje nárast o 8,4 %.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. štvrťroku 2019
V 1. štvrťroku 2019 v potravinárskom priemysle pracovalo 32 086 zamestnancov. Oproti 1. štvrťroku 2018 sa stav zamestnancov znížil o 66, čo predstavuje 0,2 %.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Tradičná chuť Podpoľania
Pozývame Vás na 8. ročník Tradičnej chuti Podpoľania, ktorý sa uskutoční 15. júna 2019 v obci Slatinské Lazy. Tešíme sa na vás!
RPPK Zvolen
Monitoring jarných prác - 22. týždeň
K záveru 22. týždňa boli ukončené jarné práce vo všetkých regiónoch s výnimkou tých, v ktorých museli byť jarné práce prerušené z dôvodu daždivého počasia v máji.
Odbor poľnohospodárstva a služieb
Do pozornosti
Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
Naši starí rodičia si pamätajú časy, keď bolo Slovensko v pestovaní zemiakov plne sebestačnou krajinou. Zemiaky patrili k základným potravinám každej slovenskej rodiny.
Prečo sa poľnohospodári a potravinári hnevajú?
Nie je pravdou, že spor s politickým vedením ministerstva majú iba takzvaní „agrobaróni“ a veľkí podnikatelia v poľnohospodárstve a potravinárstve. Čítajte viac v blogu predsedu SPPK Emila Macha.
SME potravinovo (ne)sebestační?
Potravinová sebestačnosť Slovenska – všetci o nej počuli, ale nikto ju nevidel. Nový projekt Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) „SME sebestační“ prináša vysvetlenia. Čítajte viac v blogu predsedu SPPK Emila Macha.
V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
Mlieko patrí k základným potravinám a na Slovensku má jeho produkcia aj spracovanie dlhú tradíciu. Novodobá história na ňu však nenadväzuje.
Nemáme dosť mlieka ani zemiakov. Prečo?
V rubrike SME SEBESTAČNÍ začíname upozorňovať na príčiny poklesu našej sebestačnosti v produkcii tých najzákladnejších potravín. Nie je to vina našich poľnohospodárov ani potravinárov. Čítajte viac v blogu predsedu SPPK Emila Macha.