Princíp opatrnosti: vymoženosť alebo prekážka?
Princíp opatrnosti sa vzťahuje na stav vedeckej neistoty, keď ohľadom škodlivosti nejakej látky síce existuje dôvodné podozrenie, ale názor príslušnej vedeckej komunity je nejednotný. Jeho uplatňovanie potom znamená, že uvádzanie podozrivej látky na trh sa predbežne zakáže pokiaľ sa vedecký spor nevyrieši a bude možné prijať konečné rozhodnutie.
RNDr. Igor Šarmír, PhD., odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Dovoz a vývoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov za mesiace január až november 2015 a 2014
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január až november 2015 bolo pasívne v objeme – 977,3 mil. eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa zvýšilo o 8,6 mil. eur (0,9 %).
Ing. Milan Semančík, odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Milan Semančík na Agrokonfere v Beladiciach: Podnikanie v agrosektore sa zmenilo na podnikanie s dotáciami
Desiatky odborníkov z agrosektora prišli 18. a 19. februára 2016 do Beladíc pri Nitre, aby spoločne diskutovali o nových výzvach v poľnohospodárstve a bilancovali aktuálny stav.
Peter Cyprich, tlačový odbor SPPK
Pozvánka na informačný seminár
MPRV SR a ÚKSÚP organizujú informačný seminár Riziká zavlečenia a rozšírenia Xylella fastidiosa, ktorá spôsobuje Pierceovu chorobu rastlín a opatrenie proti jej zavlečeniu a rozšíreniu v SR.
MPRV SR, ÚKSÚP
Pozvánka na poradu
Predseda SPPK Milan Semančík pozýva predsedov, podpredsedov, riaditeľov RPPK a RKŠ 3. marca 2016 na poradu do Nitry.
tlačový odbor SPPK
Na návšteve: V PD Buková
„Všetko je o vysokých stavoch zveri. Pokiaľ ich nikto nebude riešiť, tak nepomôžu ani ochranné opatrenia, repelenty, oplôtky", hovorí predseda PD Buková Peter Duran.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2015
V roku 2015 pracovalo v potravinárskom priemysle 29 814 zamestnancov. Oproti roku 2014 sa stav zvýšil o 347 zamestnancov, čo predstavuje 1,2 %.
Ing. Milan Semančík, Odbor potravinárstva a obchodu
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2015
V roku 2015 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 827 EUR. Oproti roku 2014 to predstavuje zvýšenie o 3,3 %.
Ing. Milan Semančík, Odbor potravinárstva a obchodu
Únia potravinárov: zbytočne importujeme cudziu pridanú hodnotu
Ani rok 2015 nezmení pasívne saldo zahraničného obchodu s agropotravinárskymi výrobkami. Vyplynulo to z Valného zhromaždenia Únie potravinárov Slovenska, ktoré sa uskutočnilo 17. februára 2016 v Bratislave.
Únia potravinárov Slovenska
Ministri rozhodnú o mliečnom sektore v EÚ
Európsky komisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan a ministri európskych štátov chcú riešiť zlú situáciu v mliečnom a bravčovom sektore.
Copa-Cogeca, tlačový odbor SPPK
Do pozornosti
Vyhlásenie Únie potravinárov Slovenska
Posledný škandál s pochybným poľským mäsom, ako aj všetky doterajšie potravinové škandály jednoznačne preukázali, ako je z hľadiska bezpečnosti slovenských spotrebiteľov dôležité podporovať domácu potravinársku výrobu.
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2018
V roku 2018 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 963 EUR. Oproti roku 2017 to predstavuje nárast o 6,4 %.
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2018
V roku 2018 pracovalo v potravinárskom priemysle 32 070 zamestnancov. Oproti roku 2017 sa stav zvýšil o 862 zamestnancov, čo predstavuje nárast o 2,8 %.
Prípady salmonelóz u ľudí: hodnotenie súčasných cieľov EÚ pre ich redukciu
Po niekoľkých rokoch poklesu sa počet prípadov salmonelóz v EÚ vyrovnal. Vedci Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín tvrdia, že k zníženiu počtov salmonelóz by mohlo pomôcť stanovenie prísnejších cieľov pre Salmonella u nosníc na úrovni farmy.
Údaje o chorobách zvierat (SIGMA projekt): Národné karty členských štátov
Jednou z aktivít SIGMA projektu Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) je mapovanie dostupných zdrojov údajov o chorobách zvierat v každom členskom štáte (ČŠ) Európskej únie.