SPPK: Sme za oficiálny monitoring marží v potravinovom reťazci
Oficiálne štatistiky potravinových marží by mohli konečne priniesť ucelený a jednoznačný pohľad na to, aký podiel z ceny potraviny ide prvovýrobcom, spracovateľom a obchodníkom. Dnes takéto hodnoverné dáta na Slovensku chýbajú.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Štatistika dovozu a vývozu výrobkov agropriemyslu - január a február 2015
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január a február 2015 bolo pasívne v objeme – 133,7 mil. EUR. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa znížilo o 10,4 mil. EUR /7,2 %/.
Ing. Henrieta Vrábľová
Priemerný počet zamestnancov v odvetviach potravinárstva v 1. štvrťroku 2015
V prvom štvrťroku 2015 v potravinárskom priemysle pracovalo 29 260 zamestnancov. Oproti prvému štvrťroku 2014 sa stav zamestnancov znížil o 444, teda o 1,5 %.
Ing. Henrieta Vrábľová
Zdravotné riziká konzumácie potravín vyrobených na báze geneticky modifikovaných plodín
Za posledných asi 20 rokov bol pre Európanov iba máloktorej téme vlastný taký emotívny náboj ako je to v prípade geneticky modifikovaných organizmov (GMO).
RNDr. Igor Šarmír, PhD.
Odpovede MPRV SR na otázky SPPK ohľadom priamych platieb
Oslovili sme generálneho riaditeľa sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb MPRV SR so žiadosťou o objasnenie niektorých otázok, ktoré nie sú zrejmé ani po preštudovaní usmernenia, ktoré je zverejnené na webovom sídle PPA. Odpovede ministerstva sú uvedené v prílohe k tomuto príspevku.
Ing. Ján Baršváry
Bezpečnosť potravín a dodávok potravín v EÚ a možnosti na jeho zlepšenie
Prečítajte si stanovisko Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru na tému dnešného systému určenému na garantovanie bezpečnosti potravín a dodávok potravín v EÚ a možnosťami na jeho zlepšenie.
RNDr. Igor Šarmír, PhD.

POTRAVINY A OBCHOD 2015/ FOOD & TRADE 2015
V poradí druhý ročník Medzinárodnej konferencie POTRAVINY A OBCHOD 2015 / FOOD & TRADE 2015 sa uskutočnil 12. mája 2015 v Bratislave. Jej hlavnou témou bolo prerozdelenie marží v potravinovom reťazci.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Jarné práce pokračujú
Poľnohospodári v minulom týždni pokračovali v jarných prácach a postupne končia osevy jarín. V 19. týždni boli na východe Slovenska prudké búrky a krupobitie, odhadované škody prevyšujú milión eur.
Ing. Jarmila Dubravská, PhD.
Prvovýrobcovia mlieka Žilinského kraja: Produkcie mlieka sa nechceme vzdať!
Taký je záver stretnutia zástupcov Krajskej rady Regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr Žilinského samosprávneho kraja (ďalej KR RPPK ŽSK), ktoré sa uskutočnilo v Blatnici v okrese Martin 11. mája 2015.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Ovčiarsky deň v Brzotíne na Konskom dvore
V piatok 8. mája 2015 sa uskutočnil už štvrtý ročník podujatia Ovčiarsky deň. Okrem súťaže vo varení halušiek, súťaže ovčích syrov, videli návštevníci aj strihanie a dojenie oviec, deti využili možnosť zajazdiť si na koňoch.
Ing. Jarmila Dubravská, PhD.
Do pozornosti
Výstava poľnohospodárskych produktov z Gemera
Pozývame Vás na výstavu poľnohospodárskych produktov z Gemera, ktoré sa uskutoční 28. - 29. septembra v priestoroch Domu Kultúry a jeho okolia v Rimavskej Sobote.
Diskusné fórum Farmárske potraviny na slovenský stôl
Pozývame Vás na diskusné fórum spojené s premietaním filmov na tému Farmárske potraviny na slovenský stôl, ktoré sa uskutoční 3. októbra 2018 počas 34. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Agrofilm 2018.
Bánovecký MňamFest s viacerými novinkami
Úspešný projekt „Adoptuj kravičku“, do ktorého je zapojených mnoho fariem aj z okolia Bánoviec prináša na festival okrem Veľkej ochutnávky slovenských mliečnych výrobkov aj NOVINKU – Mobilnú aplikáciu Skener, ktorú si budú môcť návštevníci stiahnuť priamo na podujatí.
Úprava v súčasnosti platných maximálnych limitov rezíduí pre flonicamid v rozličných koreňových plodinách
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín vydal vedecké stanovisko k úprave v súčasnosti platných maximálnych limitov rezíduí pre flonicamid v rozličných koreňových plodinách.
Úprava v súčasnosti platných maximálnych limitov pre rezíduá fosfonátov draslíka v určitých bobuliach a drobnom ovocí
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín vydal vedecké stanovisko k úprave v súčasnosti platných maximálnych limitov pre rezíduá fosfonátov draslíka v určitých bobuliach a drobnom ovocí.