Priemerná mesačná mzda zamestnancov v odvetviach potravinárstva v 1. štvrťroku 2015
V prvom štvrťroku 2015 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 799 EUR. Oproti prvému štvrťroku 2014 to predstavuje mierny nárast o 4,3 %.
Ing. Henrieta Vrábľová
Správa z COPA COGECA - máj 1/2015
Prečítajte si rozšírenú správu z májových zasadnutí COPA COGECA.
Ing. Marianna Čertíková
SPPK: Sme za oficiálny monitoring marží v potravinovom reťazci
Oficiálne štatistiky potravinových marží by mohli konečne priniesť ucelený a jednoznačný pohľad na to, aký podiel z ceny potraviny ide prvovýrobcom, spracovateľom a obchodníkom. Dnes takéto hodnoverné dáta na Slovensku chýbajú.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Štatistika dovozu a vývozu výrobkov agropriemyslu - január a február 2015
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január a február 2015 bolo pasívne v objeme – 133,7 mil. EUR. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa znížilo o 10,4 mil. EUR /7,2 %/.
Ing. Henrieta Vrábľová
Priemerný počet zamestnancov v odvetviach potravinárstva v 1. štvrťroku 2015
V prvom štvrťroku 2015 v potravinárskom priemysle pracovalo 29 260 zamestnancov. Oproti prvému štvrťroku 2014 sa stav zamestnancov znížil o 444, teda o 1,5 %.
Ing. Henrieta Vrábľová
Zdravotné riziká konzumácie potravín vyrobených na báze geneticky modifikovaných plodín
Za posledných asi 20 rokov bol pre Európanov iba máloktorej téme vlastný taký emotívny náboj ako je to v prípade geneticky modifikovaných organizmov (GMO).
RNDr. Igor Šarmír, PhD.
Odpovede MPRV SR na otázky SPPK ohľadom priamych platieb
Oslovili sme generálneho riaditeľa sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb MPRV SR so žiadosťou o objasnenie niektorých otázok, ktoré nie sú zrejmé ani po preštudovaní usmernenia, ktoré je zverejnené na webovom sídle PPA. Odpovede ministerstva sú uvedené v prílohe k tomuto príspevku.
Ing. Ján Baršváry
Bezpečnosť potravín a dodávok potravín v EÚ a možnosti na jeho zlepšenie
Prečítajte si stanovisko Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru na tému dnešného systému určenému na garantovanie bezpečnosti potravín a dodávok potravín v EÚ a možnosťami na jeho zlepšenie.
RNDr. Igor Šarmír, PhD.

POTRAVINY A OBCHOD 2015/ FOOD & TRADE 2015
V poradí druhý ročník Medzinárodnej konferencie POTRAVINY A OBCHOD 2015 / FOOD & TRADE 2015 sa uskutočnil 12. mája 2015 v Bratislave. Jej hlavnou témou bolo prerozdelenie marží v potravinovom reťazci.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Jarné práce pokračujú
Poľnohospodári v minulom týždni pokračovali v jarných prácach a postupne končia osevy jarín. V 19. týždni boli na východe Slovenska prudké búrky a krupobitie, odhadované škody prevyšujú milión eur.
Ing. Jarmila Dubravská, PhD.
Do pozornosti
Rok 2018 považujeme za prelomový
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora hodnotí rok 2018 ako kľúčový, počas ktorého sa podarilo presadiť viaceré zásadné témy súvisiace s ozdravením slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva.
Priemerná inflácia dosiahla v minulom roku 2,5 %
Štatistický úrad Slovenskej republiky vydal potvrdenie o miere inflácie v SR v roku 2018. Potvrdil, že miera inflácie meraná indexom spotrebiteľských cien, dosiahla v roku 2018 oproti predchádzajúcemu roku v priemere 2,5 %.
V roku 2018 svetové ceny mierne stúpli
Index cien FAO dosiahol v decembri 2018 v priemere 161,7 bodu. V porovnaní s novembrom bol index takmer na rovnakej úrovni. V roku 2018 najviac klesli ceny cukru, opätovne klesali aj ceny mäsa a mlieka. Rastúcu tendenciu sme zaznamenali pri olejoch aj všetkých hlavných podskupinách obilnín.
Rozvoj vidieka a agropotravinárstva v súčasnosti a budúcnosti
Cieľom seminára je poukázať na potrebu spolupráce podnikateľov, územnej samosprávy a neziskového sektora pri zlepšovaní životných podmienok a zamestnanosti obyvateľov slovenského vidieka.
Povinnosti zamestnávateľov v oblasti ochrany zdravia pri práci
Úrad verejného zdravotníctva zverejnil na svojom webovom sídle informácie k povinnostiam zamestnávateľov v oblasti ochrany zdravia pri práci.