Cenné informácie pre mzdové účtovníčky
Regionálne poľnohospodárske a potravinárske komory Trnava, Senica a Galanta zorganizovali začiatkom februára v spolupráci s daňovým poradcom Martinom Čačalom v Jaslovských Bohuniciach školenie pre mzdové účtovníčky.
Stanovisko stavovských organizácií k pripravovanému zákonu o odbornom vzdelávaní a príprave
Bratislava, 23. februára 2015 – Sedem stavovských a profesijných organizácii zastupujúcich zamestnávateľov sa dnes stretlo, aby vyjadrili svoje jednotné stanovisko k pripravovanému zákonu o odbornom vzdelávaní a príprave . Spája ich obava o vykonateľnosť zákona, konkrétne časti o praktickom vyučovaní žiakov u zamestnávateľov, ktoré nespĺňa dohodnutú filozofiu, koncepciu a princípy duálneho systému vzdelávania. Duálne vzdelávanie podľa zamestnávateľov musí byť vykonávané v úzkej súčinnosti štátu a stavovských a profesijných organizácii.
Zmena predsedu a štatutárneho zástupcu Slovenskej živnostenskej komory
6. februára 2015 sa v Rajeckých Tepliciach uskutočnilo Zhromaždenie delegátov Slovenskej živnostenskej komory, na ktorom bol odvolaný z&nb...
Transatlantické partnerstvo a dogma o všeobecnej prospešnosti neustáleho rastu medzinárodných obchodných výmen
Severoamerická dohoda o voľnom obchode vytvorí pracovné príležitosti s dobrými platmi vo všetkých troch krajinách, pretože otvorený trh stimuluje rast a vytvára nové produkty za konkurenčné ceny“. Toto sú slová amerického prezidenta George W. Busha staršieho, ktoré vyslovil 7. októbra 1992 pri príležitosti podpisu spomenutej dohody (NAFTA – North America Free Trade Agreement) najvyššími predstaviteľmi Kanady, USA a Mexika...
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2014
V roku 2014 pracovalo v potravinárskom priemysle 29 467 zamestnancov. Oproti roku 2013 sa stav zamestnancov znížil o ...
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2014
V roku 2014 priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle dosiahla úroveň 801 EUR. Oproti roku 2013 to predstavuje nárast o ...
Zasadanie samosprávnych organizácií krajín V-4
Vo štvrtok 11. decembra 2014 sa stretli zástupcovia poľnohospodárskych komôr krajín V-4. Podľa programu rokovali zástupcovia o situácii na trhoch v jednotlivých krajinách.
Ing. Jarmila Dubravská, PhD.
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK)
Členmi SPPK sú fyzické a právnické osoby, ktoré vykonávajú podnikateľskú činnosť v poľnohospodárstve, potravinárstve a v biologických, technických a obchodných službách pre poľnoh...
Prezidentom Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR) opätovne Tomáš Malatinský
Prezídium a Valné zhromaždenie AZZZ SR vzalo na vedomie odstúpenie pána Rastislava Machunku z funkcie prezidenta AZZZ SR a na post prezidenta AZZZ SR opätovne zvolili pána Tomáša Malatinského...
Situácia v slovenskom potravinárstve nie je dobrá
Vysoká sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny v porovnaní s okolitými krajinami podporuje nákupnú turistiku a v konečnom dôsledku poškodzuje vnútornú ekonomiku.
TASR
Do pozornosti
Štátny rozpočet počíta s podporou 50 mil. eur pre poľnohospodárov a potravinárov
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR dostalo na rok 2019 zo štátneho rozpočtu na podporu v oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva finančné prostriedky vo výške 50 mil eur.
Jesenný monitoring - 47. týždeň
V 46. – 47. týždni vrcholí zber kukurice a slnečnice, zber cukrovej repy je vykonaný na dvoch tretinách výmery, zber zemiakov je ukončený. Poľnohospodári upozorňujú na škody na ornej pôde a trvalých trávnych porastoch následkom premnoženej poľovnej zveri.
Európsky deň povedomia o antibiotikách 2018
Európsky deň povedomia o antibiotikách je každý rok datovaný na 18. novembra. Cieľom je zvýšiť povedomie o tom, aké ohrozenie verejného zdravia predstavuje antibiotická rezistencia a tiež o dôležitosti obozretného používania antibiotík.
Bezpečnosť potravín: zjednodušenie darovania potravín
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vyvinul nový prístup k riadeniu bezpečnosti potravín, ktorý je určený na zjednodušenie darovania potravín maloobchodníkmi.
Bezpečnosť a účinnosť L-treonínu pre všetky druhy zvierat
Predmetom tohto vedeckého stanoviska Panelu pre doplnkové látky (FEEDAP) Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) je L-treonín produkovaný fermentáciou geneticky modifikovaného kmeňa Escherichia coli (CGMCC 7.232). Takýto L-treonín je určený na použitie ako kŕmna doplnková látka (KDL) do krmív a pitnej vody, a to pre všetky druhy a kategórie zvierat.