Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 3. štvrťroku 2022
V 3. štvrťroku 2022 pracovalo v potravinárskom priemysle 32 087 zamestnancov. Oproti 3. štvrťroku 2021 sa stav zamestnancov zvýšil o 652, čo predstavuje zvýšenie o 2,1 %.
Veronika Vigašová, Odbor potravinárstva a obchodu
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 3. štvrťroku 2022
V 3. štvrťroku 2022 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 1 203 EUR, čo predstavuje zvýšenie priemernej mesačnej mzdy o 74 EUR oproti sledovanému obdobiu v roku 2021.
Veronika Vigašová, Odbor potravinárstva a obchodu
Monitoring jesenných prác (aktuálne k 16.11.2022)
K záveru 45. týždňa bol vo väčšine regiónov ukončený zber slnečnice (100 %), zemiakov (99 %), sóje (99 %) a kukurice na siláž (103 %).
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Poľnohospodári a potravinári vítajú možnosti väčšej podpory
Pýtali sme sa našich členov, ako hodnotia navýšenie zdrojov do agropotravinárstva. Kam nasmerujú svoje projekty? Dozviete sa v ankete.
Jana Holéciová, Matej Korpáš, SPPK
V Dámskom klube RTVS o sóji
V Dámskom klube RTVS sme hovorili tentokrát o benefitoch sóje.
Tlačový odbor SPPK
Zahraničný obchod s agropotravinárskymi výrobkami - január až august 2022
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v januári až auguste 2022 bolo pasívne v objeme – 1 286,0 mil. EUR, v porovnaní s minulým rokom sa zvýšilo o 95,7 mil. EUR /8,0 %/.
Veronika Vigašová, Odbor potravinárstva a obchodu
Oznámenie pre žiadateľov vo veci uzatvorenia aplikácie GSAA pre rok 2022
Pôdohospodárska platobná agentúra oznamuje žiadateľom, že aplikácia GSAA pre rok 2022 bude pre žiadateľov prístupná na vykonávanie úprav hraníc užívania do 22.11.2022.
PPA
Región s výrazným vkladom poľnohospodárov
Na návšteve vo Veľkých Teriakovciach v rodinnej firme Keľo a synovia: teriakovskí poľnohospodári dokazujú, že každá zmysluplná aktivita smerujúca k zatraktívneniu regiónu je mimoriadne cenená.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Pozvánka na seminár Budúcnosť špeciálnej rastlinnej výroby
Pozývame Vás na tradičný seminár Budúcnosť špeciálnej rastlinnej výroby na Slovensku, ktorý sa uskutoční za účasti rezortného ministra Samuela Vlčana 1. - 2. decembra 2022 v Mojmírovciach.
ZZZ SR
Alokácia v podopatrení 4.2 sa navyšuje o 70 mil. eur
Alokácia investičnej výzvy pre potravinárov sa zvyšuje zo súčasných 170 na 240 miliónov eur. Agrorezort chystá aj výzvu pre špeciálnu rastlinnú výrobu vo výške 50 miliónov eur.
TASR, Tlačový odbor SPPK
Do pozornosti
Výzva MH SR - dotácia na kompenzáciu vysokých cien energie
Dotácia je určená na kompenzáciu vysokých cien energie pre všetky subjekty vykonávajúce hospodársku činnosť. Lehota na predkladanie žiadostí je do 22.12.2022.
Informačné dni ku schválenému Strategickému plánu SPP 2023 - 2027
MPRV SR organizuje pri príležitosti oficiálneho schválenia Strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky 2023 - 2027 (SPP) informačné dni v regiónoch. Cieľom bude prezentácia schváleného Strategického plánu a jeho jednotlivých intervencií.
Sadzobník platieb na rok 2022
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vydalo vo vestníku oznámenie o sumách sadzieb viazaných a oddelených priamych platieb na rok 2022.
List predsedu SPPK k návrhu nariadenia o udržateľnom používaní prípravkov na ochranu rastlín
Ochrana rastlín v dnešnej dobe slúži potravinovej bezpečnosti. Najmä v súčasnej krízovej situácii by zásobovanie cenovo dostupnými potravinami malo mať najvyššiu prioritu, aby občania nestáli pred rozhodnutím či sa najesť alebo si zakúriť (eat or heat). Prečítajte si list predsedu SPPK rezortnému ministrovi, v ktorom upozorňujeme na minimálne tri závažné oblasti návrhu nariadenia SUR.
MPRV SR pripravuje cielenú pomoc pre subjekty poľnohospodárskej prvovýroby, rybolovu a akvakultúry
NPPC v rámci príprav na realizáciu schémy štátnej pomoci vypracovalo pre potenciálnych žiadateľov INFORMATÍVNU KALKULAČKU, ktorá umožňuje vypočítať indikatívnu výšku pomoci na základe vstupných údajov zadaných žiadateľom.