Spoločná poľnohospodárska politika stále bez dohody

Poľnohospodársky zväz ČR, Agrárna komora ČR a Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora sú sklamané z neuzatvorenia dohody o budúcich pravidlách Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP). Považujeme to predovšetkým za zlyhanie európskych orgánov, ktoré nepochopili realitu súčasného európskeho poľnohospodárstva a jeho úlohu pri udržaní rovnováhy medzi produkciou potravín a ochranou životného prostredia. 25. – 27. mája 2021 sa totiž uskutočnili rokovania všetkých troch spoluzákonodarcov /Európska komisia, Európsky parlament, Rada EÚ/ pod vedením portugalského predsedníctva EÚ v tzv. „jumbotrialógu“, ktoré, ako už bolo vopred avizované, mali dospieť ku kompromisu a otvoriť cestu legislatívnemu procesu.
 
 
“O pravidlách novej SPP sa diskutuje viac ako 4 roky. Poľnohospodári sa oprávnene pýtajú, odkedy sa začne hrať podľa nových pravidiel? Európski politici na únijnej a národnej úrovni čelia výzve na dokončenie reformy SPP, ktorá na jednej strane nájde rovnováhu medzi vyššími ambíciami v súvislosti s ochranou prírody a krajiny a na strane druhej znižujúcimi sa podporami a rastúcimi nákladmi u samotných poľnohospodárov tak, aby zároveň nedošlo k zdraženiu potravín pre spotrebiteľov. O to bude záverečná fáza rokovaní komplikovanejšia,” hovorí prezident Agrárnej komory ČR Jan Doležal.
 
Súčasná SPP kladie na poľnohospodárov obrovské požiadavky v súvislosti s ochranou životného prostredia, ktoré vysoko prekračujú nároky na poľnohospodárov v iných častiach sveta. Poľnohospodári sa aj napriek tomu zaviazali, že sa ich produkcia potravín stane udržateľnejšou a tieto záväzky plnia. Aj napriek tvrdeniam niektorých mimovládnych organizácií, ktoré o poľnohospodárskom hospodárení veľa nevedia, sa hlásime k zodpovednosti za ochranu životného prostredia a rovnako si tak uvedomujeme nutnosť adaptovať sa na zmenu klímy.
 
„Poľnohospodári sú prví, ktorí na vlastnej koži pociťujú klimatické zmeny alebo pokles biologickej rôznorodosti. Aj napriek tomu sa na nich kladú ďalšie požiadavky, ktorých dopady sú prinajmenšom sporné a v mnohých prípadoch prinesú ďalšiu byrokratickú záťaž,“ tvrdí predseda Poľnohospodárskeho zväzu ČR Martin Pýcha. Sila európskeho poľnohospodárstva spočíva v jeho rozmanitosti a jadrom akejkoľvek stratégie musia byť predovšetkým poľnohospodári, ktorí sú schopní do zmien investovať. V opačnom prípade rastie riziko, že sa budú vidiecke oblasti vyľudňovať oveľa vyšším tempom ako doteraz. Neprimerané opatrenia a nedostatok vhodných alternatív vrátane globálneho posúdenia dopadov budú mať negatívny vplyv na zabezpečenie a dostupnosť potravín a na udržateľnosť celého odvetvia bez reálneho zhodnotenia skutočných prínosov.
 
 
Pretože doteraz sa neukončili trojstranné rokovania o budúcej podobe SPP, prijímajú sa rozhodnutia, ktoré prinášajú ďalšie nároky a celá vyjednávacia pozícia sa nanovo komplikuje. Opäť čelíme návrhom, ktoré sú vo veľkom rozpore so skutočnou realitou. Sme znepokojení dogmatickým prístupom, ktorý spochybňuje samotnú koncepciu udržateľnosti. Obzvlášť u nás máme bohaté skúsenosti s tým, keď sa v poľnohospodárstve uprednostní ideológia pred odbornosťou. Toho sme však svedkami aj pri súčasnej tvorbe Spoločnej poľnohospodárskej politiky do roku 2027.
 
„Je už 5 minút po dvanástej. Úprimne sme sa spoliehali na to, že sa v týchto dňoch dozvieme, ako bude vyzerať kompromisná dohoda o novej Spoločnej poľnohospodárskej politike po roku 2023. Aj slovenskí poľnohospodári sa potrebujú na zásadné zmeny pripraviť. Poľnohospodárstvo je beh na dlhé trate. Strategické plány SPP majú členské štáty predložiť do Bruselu za necelých 7 mesiacov. Stále však nepoznáme niektoré ich základné východiská. Navyše, pred nami stoja nielen výzvy v oblasti výroby potravín, ale aj ekologické výzvy, ktoré sú častokrát z nášho pohľadu pripravované úradníkmi a politikmi, ktorí nepoznajú realitu poľnohospodárskej výroby a pripravujú ich bez akejkoľvek analýzy dopadov na produkciu potravín na jednotnom európskom trhu. Preto je podľa nás neprijateľné, že sa úradníci a politici tri roky nevedeli dohodnúť na kompromisných návrhoch k novej európskej politike“, zakončil predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.
 
Pozrite si záznam zo spoločnej tlačovej besedy
 

 

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora
Agrárna komora ČR
Poľnohospodársky zväz ČR

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce