Svetové ceny potravín po dvanástich mesiacoch rastu prvýkrát poklesli

Index cien potravín FAO dosiahol v júni 2021 priemernú hodnotu 124,6 bodu, čo predstavuje pokles oproti predošlému mesiacu o 3,2 bodu (2,5 %). V porovnaní s minulým rokom je však hodnota indexu o 31,5 bodu (33,9 %) vyššia. Júnový pokles je prvý po dvanástich po sebe idúcich mesiacoch rastu. Pokles spôsobili najmä ceny rastlinných olejov, obilnín a v menšej miere aj zníženie cien mliečnych výrobkov. Ceny stúpali pri mäse a cukre.
 
 
»Index cien obilnín FAO dosiahol v júni v priemere 129,4 bodu, čo je medzimesačný pokles o 3,5 bodu (2,6%). Index je však oproti rovnakému obdobiu z minulého roka vyšší až o 32,7 bodu (33,8%). Medzinárodné ceny kukurice po dosiahnutí najvyššej úrovne v máji (od januára 2013) poklesli v júni o 5 %. Medziročne sú však stále vyššie až o 72 %. Ceny klesali pre vyššie než očakávané výnosy v Argentíne a tlak na ceny vytvára aj aktuálna úroda v Brazílii. Ceny kukurice klesali aj v USA, pretože dážď pomohol aktuálnym úrodám v niektorých oblastiach.
 
V júni sa okrem iných hrubých zŕn zmiernili aj medzinárodné ceny jačmeňa a ciroku, ktoré poklesli o 2,2%, respektíve 4,9%. Ceny medzinárodnej pšenice v júni poklesli len mierne (o 0,8 %). Medziročne však stúpli až o 31 %. V júni tiež klesli medzinárodné ceny ryže, ktoré dosiahli pätnásťmesačné minimá. Zníženie cien spôsobujú vysoké náklady na prepravu a nedostatok kontajnerov naďalej znižuje tržby za vývoz.
 
»Index cien rastlinných olejov FAO poklesol oproti máju o 17,2 bodu (9,8 %) a zaznamenal v priemere 157,5 bodu. Dosiahol tak štvormesačné minimum. Výrazný medzimesačný pokles odráža predovšetkým nižšie ceny palmového, sójového a slnečnicového oleja. Po raste dvanástich po sebe nasledujúcich mesiacov medzinárodné cenové ponuky palmového oleja v júni ustúpili, čo bolo ovplyvnené predovšetkým predpokladaným rastom sezónnej produkcie v popredných producentských krajinách a nedostatkom nového dopytu po dovoze. Tlmený globálny dopyt po dovoze medzitým vyvíjal tlak na pokles cien sóje a slnečnicového oleja. Medzinárodné cenové ponuky repkového oleja naopak obstáli v klesajúcom trende cien rastlinných olejov, ktorý bol podporený vyhliadkami oživenia dopytu v Európskej únii po uvoľnení pandemických opatrení.
 
 
»Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO zaznamenal v júni hodnotu 119,9 bodu, čo je pokles oproti predošlému mesiacu o 1,2 bodu (1,0 %). Týmto poklesom sa skončilo nepretržité dvanásťmesačné zvyšovanie hodnoty indexu. Medziročne je hodnota vyššia o 21,6 bodu (22,0%). V júni klesli medzinárodné ceny pre všetky mliečne výrobky zastúpené v indexe, pričom najväčší pokles zaznamenalo maslo. Ceny sušeného plnotučného mlieka klesli v dôsledku zníženia nákupov Číny a nižšieho dopytu po spotových dodávkach. Dostupnosť globálneho vývozu zostala priemerná. Medzinárodné cenové ponuky na syr a sušené odstredené mlieko mierne poklesli. Došlo k zníženiu globálneho dopytu po dovoze, a to pri mierne vyšších vývozných dodávkach z hlavných produkčných oblastí.
 
»Index cien mäsa FAO v júni narástol o 2,2 bodu (2,1 %) a zaznamenal v priemere 109,6 bodu. Index zároveň rastie už 9 mesiac po sebe a aktuálne je o 15,6 % vyšší ako v rovnakom mesiaci minulého roka. V júni rástli cenové ponuky pre všetky druhy mäsa zastúpené v indexe a to najmä z dôvodu silného globálneho dopytu po dovoze. Zvýšenie dovozu niektorými východoázijskými krajinami kompenzovalo spomalenie nákupu čínskeho mäsa (najmä bravčového).
 
»Index cien cukru FAO dosiahol v júni priemerne 107,7 bodu, čo predstavuje mierny nárast o 0,9 bodu (0,9%). Aktuálna hodnota predstavuje viacročné maximum. Neistoty týkajúce sa vplyvu nepriaznivých poveternostných podmienok na úrody v Brazílii, ktorá je najväčším vývozcom cukru na svete, vyvíjali tlak na rast cien. Nedávny rast cien ropy a zhodnotenie brazílskeho realu voči americkému doláru rovnako poskytli podporu svetovým cenovým ponukám. Vyššie ceny energie majú tendenciu nabádať producentov v Brazílii, aby odklonili produkciu na výrobu etanolu. Silnejšia brazílska mena má zase tendenciu negatívne ovplyvňovať vývoz. Dobré vyhliadky na výrobu a vývoz v Indii čiastočne vyrovnali celkový tlak na rast medzinárodných cien cukru a zabránili väčšiemu mesačnému nárastu.
 
Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce