Pracovná skupina pre bravčové mäso, 4. apríla 2022

Zhrnutie správy zo zasadnutia:

Predsedal António Tavares (PT).

Situácia na trhu

Predsedajúci na úvod referoval o náraste výkupných cien od začiatku marca naprieč celou Európou, pričom rastú aj produkčné náklady. Komisia v reakcii na situáciu na UA zverejnila mimoriadne opatrenia na podporu trhu a produkcie, sektoru bravčového mäsa sa špecificky týka podpora súkromného skladovania. Aktuálne je v skladoch 12 000 ton bravčového, tento režim ale situáciu na trhu príliš nezmení, t. j. ceny a náklady budú ďalej rásť.

Podľa predsedajúceho sú v PT aktuálne ceny nedostatočné, mali by dosahovať aspoň 2,25 €/kg jatočne upravených tiel (JUT). Ceny obilnín sú síce stabilizovanejšie, ale na veľmi vysokej úrovni.

ES reprezentant referoval o podobnej situácii, prognózy cien – do leta by mohli dosahovať 2,20 €/kg JUT, na zotavenie sektoru by však bolo potrebných 2,50 €/kg JUT.

DE reprezentantka referovala o ťažkostiach odvetvia v posledných 2 rokoch, aktuálna cena bravčového je 1,94 €/kg JUT, cena krmív aktuálne dosahuje 400 €/t, preto by bolo potrebné dosiahnuť cenu aspoň 2,60 €/kg JUT na pokrytie produkčných nákladov. Klesá aj počet  porážok.

NL reprezentant referoval o podobnej situácii ako v DE, na pokrytie nákladov by bolo potrebné dosiahnuť minimálne 1,90 €/kg JUT. Cena krmív je stabilizovaná, ale na vysokej úrovni.

DK reprezentant tiež referoval o vysokých cenách energií a krmív, aktuálne je v DK cena 1,60 €/kg JUT, ďalšou otázkou je situácia v Číne, či vplyvom vysokých cien krmív dôjde k prepadu produkcie.

PL reprezentantka referovala o aktuálnej cene 1,80 €/kg JUT. Situácia kŕmnych surovín je v PL v porovnaní s inými štátmi pomerne stabilná, krmivá sú viac-menej dostupné, ich cena je však dramaticky vysoká. Problémom je rastúca inflácia, vyššie ceny pohonných hmôt a nestabilná situácia na východnej hranici PL. To je tiež dôvod, prečo niektorí producenti obilnín/krmív uchovávajú tovar v skladoch, pokiaľ sa cena ešte viac nezvýši.

FR reprezentant tiež referoval o rastúcich cenách počas posledných týždňov. Tiež došlo k poklesu porážok a produkcii bravčového mäsa.

BE reprezentant referoval o aktuálnej cene 1,83 €/kg JUT, produkčné náklady sú stále veľmi vysoké, počet porážok tiež klesá.

IT reprezentantka referovala o rastúcich cenách (aktuálne 1,62 €/kg JUT), čo však nie je dostatočné na pokrytie nákladov, ktoré dosahujú 2 €/kg JUT. Je patrný pokles produkcie.

HU reprezentant uviedol, že situácia je podobná ako v iných krajinách.  Dôležitou témou je AMO, v tejto súvislosti zdôraznil pozitívne efekty riadenia populácie diviakov v HU.

Aktuálne ceny vo FI sa pohybujú okolo 1,81 €/kg JUT, dramaticky klesá počet fariem, klesá produkcia. Ceny krmiva sú veľmi vysoké, do žatvy bude problémom ich dostupnosť.

AT reprezentant upozornil, že ceny vstupov sa oproti vlaňajšiemu roku zdvojnásobili, za výhodu označil vlastnú produkciu kukurice a obilnín ako krmiva, ale minerálne a proteínové krmivá, ktoré nakupovať musia, sú veľmi drahé. Počas posledných týždňov došlo k poklesu porážok o 10 %. Ceny rastú, v súčasnosti 2,20 €/kg JUT.

LV reprezentant informoval o rovnakej situácii na trhu ako v iných krajinách.

RO reprezentant referoval o aktuálnej cene 1,85 €/kg JUT, produkčné náklady sú o 20 % vyššie ako ceny. Problémom je šírenie AMO aj z UA, keďže  RO susedí s UA. Ministerstvo poľnohospodárstva uisťuje, že zásoby obilnín sú dostatočné do septembra/októbra.

Predsedajúci okrúhly stôl zhrnul konštatovaním, že poľnohospodári dotujú produkciu svojimi finančnými prostriedkami, otázkou je správanie spotrebiteľov, do akej miery akceptujú rast spotrebiteľských cien. Tieto argumenty treba zdôrazniť Komisii počas rokovania CDG.

 

Diskusia o AMO so zástupcom Európskej komisie

Zástupca DG SANTE referoval o aktuálnej situácii AMO vo svete aj v EÚ. Od februára   2021 sa AMO vyskytuje v Malajzii, od júna v Dominikánskej republike, od septembra na Haiti a od januára 2022 v Thajsku. V EÚ sú zasiahnuté najmä štáty východnej Európy, vývoj v Pobaltí ale označil za pozitívny:

Prehľad potvrdených prípadov u domácich/divých prasiat v jednotlivých štátoch EÚ v rokoch 2019-2022 (údaje k 29. 3. 2022):

Ďalej referoval o prebiehajúcej revízii vykonávacieho nariadenia Komisie (EÚ) 2021/605, ktorým sa stanovuje zvláštne opatrenie na tlmenie AMO. Komisia sa takisto finančne podieľa na výskume vhodnej vakcíny, v EÚ aktuálne existujú 2 hlavné výskumné projekty (DEFEND a VACDIVA). Zatiaľ ale žiaden z kandidátov nespĺňa všetky požiadavky na bezpečnosť, účinnosť a genetickú stabilitu. Komisia preto sleduje aj vývoj iných techník, na to je potrebný ďalší výskum. Problematike AMO je venovaná samostatná webová stránka Komisie.

Diskusia:

Predsedajúci označil AMO za veľký problém, upozornil, že FR dosiahlo dohodu s Čínou o uznaní regionalizácie v prípade vypuknutia AMO vo FR. Informoval sa, či Komisia plánuje podobné opatrenia ako v HU na znižovanie počtu diviakov.

Podľa zástupcu Komisie každá postihnutá krajina pristupuje k rovnakým opatreniam a vždy treba prijať konkrétne rozhodnutia na národnej úrovni. Za najväčší problém pri snahe vykoreniť AMO označil oneskorené vykonávanie odporúčaných opatrení. Riadenie populácie diviakov bude pre členské štáty povinné – budú musieť vypracovať plány obsahujúce špecifické opatrenia a ciele.

Predsedajúci na záver zdôraznil dôležitosť aktualizovaných informácií, zástupca DG SANTE bude preto opäť prizvaný na niektoré z budúcich zasadnutí skupiny.

Diskusia o dokumente o budúcnosti odvetvia bravčového mäsa

Predsedajúci referoval o výstupoch zasadnutia reflexnej skupiny na vysokej úrovni pre budúcnosť odvetvia bravčového mäsa. Sekretariát hlavné výstupy zhrnul do dokumentu, ktorý je priložený v samostatnej prílohe k zápisu v českom jazyku.

Predsedajúci na záver odporučil zdôrazniť počas rokovania CDG niekoľko tém: potrebu zachovať vývozy EÚ na zaistenie rovnováhy na trhu, upozorniť na väčšiu konkurencieschopnosť konkurentov EÚ producentov, zdôrazniť najvyššie EÚ štandardy bezpečnosti potravín na svete, ktoré predstavujú aj vyššie náklady a zdôrazniť extrémnu dôležitosť propagačnej politiky EÚ a misií na vysokej úrovni.

Rôzne

Predsedajúci upozornil na plánované zverejnenie návrhu (5. 4. 2022) aktualizovanej smernice o priemyselných emisiách, za riziko označil rozšírenie pôsobnosti nových pravidiel na veľké poľnohospodárske podniky s intenzívnym chovom hospodárskych zvierat.

V diskusii FI reprezentantka upozornila, že návrh Komisie iba zvýši administratívu a byrokraciu bez akéhokoľvek prínosu pre poľnohospodárstvo.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce