Pracovná skupina pre víno, 4. mája 2022

Zhrnutie správy zo zasadnutia

Predsedal Luca Rigotti (IT).

Okrúhly stôl o situácii na trhu a v obchode

Sekretariát prezentoval údaje, ktoré obdržal od členských organizácií z IT, ES, FR, DE, PT, AT, EL, HR. Dotazník zisťoval spotrebu vína v 1. štvrťroku 2022, percentuálny rozdiel oproti predchádzajúcim rokom, vývozy v roku 2022 a problémy, ktorým sektor čelí.

 

 

Podľa sekretariátu všeobecne v 2021 vzrástol export vín z EÚ o 23 %, do USA o 29 %. Podiel vývozu do Ruska predstavoval 15 % celkového exportu EÚ. V súvislosti s vojnou na UA bolo prijaté nariadenie (EÚ) 2022/428 o obmedzujúcich opatreniach vzhľadom na činnosti Ruska. Nariadenie obsahuje zoznam tovaru, ktorý nemôže byť predávaný osobe, subjektu alebo orgánu v Rusku, tento zoznam zahŕňa aj vína (vrátane šumivých), pivá, destiláty a liehové nápoje.

 Diskusia:

IT reprezentantka referovala o stabilnej spotrebe v IT, pokles predaja do obchodných reťazcov bol kompenzovaný nárastom spotreby v HORECA sektore. Trend vývozu je relatívne pozitívny, údaje sú podobné ako minulý rok. Bielorusko a Rusko predstavujú 2-3 % IT exportu. Problémom sú vysoké náklady a negatívny trend strát marží producentov. Ďalšie komplikácie sa týkajú dostupnosti základných surovín a materiálu (sklo, korok). V IT boli zavedené rôzne podpory pre rodiny.

DE reprezentant referoval o podobnej situácii ako v IT, náklady signifikantne rastú, ceny energií, zemného plynu, PPPs a aj cena skla tiež.

FR reprezentant  referoval o celkovom poklese objemu produkcie vo FR v dôsledku mrazov v roku 2021. Dopad na vinohradníctvo je zložité kvantifikovať a aj predpovedať dopad na budúcu úrodu. Spotreba stagnuje, po pandémii sa nezotavuje, významne však rastie vývoz. Dopady vojny na UA nie sú veľmi zásadné, ide skôr o nepriamy dopad – nárast nákladov na pracovníkov, PPPs, vstupov a materiálu. Nedostatok je najmä sezónnych pracovníkov.

ES reprezentantka referovala o rovnakých ťažkostiach s dostupnosťou surovín a materiálov, cena fliaš vzrástla za veľmi krátke obdobie o 45 %. Pozitívny je rast spotreby v HORECA sektore, trend vývozu je pozitívny, aj výhľad tohtoročnej produkcie.

EL reprezentant referoval o náraste produkcie oproti predchádzajúcemu roku o 8 %. V roku 2021 došlo k veľkému zvýšeniu skladových zásob z dôvodu silného zasiahnutia trhu v rokoch 2020 a 2021 pandémiou.

Predsedajúci za najväčší aktuálny problém odvetvia označil vysoké produkčné náklady, vysoké ceny energií, ktoré zvyšujú ceny všetkých vstupov, vrátane sklenených fliaš. Odporučil preto žiadať intervencie na kompenzácie vysokých cien energií.

 

Odvetvové intervencie a pripravovaná sekundárna legislatíva

Dňa 31. 3. 2022 zaslala Komisia hodnotiace listy k návrhom strategických plánov 19 štátom a publikovala ich na webe. Ostatné hodnotiace listy by mala zverejniť v polovici mája. Sekretariát teraz analyzuje navrhované typy intervencií v strategických plánoch, vyzval preto členské organizácie na vyplnenie dotazníku. Informácie od IT, PT, FR, ES, AT, HU a SI sú nasledovné:

  

Sekundárna legislatíva: Sekretariát informoval o verejnej konzultácii Komisie k zálohovým platbám na odvetvové intervencie, ktorá je otvorená do 23. 5. 2022. Komisia dňa 29. 4. 2022 prezentovala návrh delegovaného aktu k systému povolení na výsadbu révy doplňujúce delegované nariadenie (EÚ) 2018/273 a vykonávacie nariadenie (EÚ) 2018/274. Sekretariát vyzval členské organizácie na zaslanie pripomienok do 11. 5. 2022.

 

Revízia pravidiel označovania alkoholických nápojov

Európska komisia pristúpila k revízii nariadenia (EÚ) č. 1169/2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom, ktoré stanovuje povinnosť poskytnúť informácie o zozname zložiek a nutričné údaje. Alkoholické  nápoje, ktorých skutočný obsah alkoholu presahuje 1,2 % objemových jednotiek, sú z tejto povinnosti vyňaté. Komisia v rámci revízie navrhuje 3 možnosti: 0 – zachovať súčasnú výnimku, 1 –  revidovať pravidlá pre všetky alkoholické nápoje s cieľom zrušiť výnimku a povoliť niektoré údaje mimo etikety alebo 2 – revidovať pravidlá pre všetky alkoholické nápoje s cieľom zrušiť výnimku a žiadať všetky údaje na etikete.

C-C by uprednostnila variant podobný možnosti 1, v tomto zmysle bola pripravená odpoveď do verejnej konzultácie, ktorá bola prístupná do 7. 3. 2022. Legislatívny návrh revidovaného nariadenia by Komisia mala preložiť na konci tohto roka. To by malo vstúpiť do platnosti v rokoch 2027/2028 spolu s pravidlami novej SPP.

Diskusia:

DE reprezentant referoval o svojej účasti na rokovaní s DG SANTE, kde boli členom Komisie objasnené špecifiká označovania vín, diskusiu označil za pozitívnu. Ďalej uviedol, že súčasná DE vláda požaduje uvádzanie zoznamu prísad na etikete.

IT reprezentant odporučil premyslieť možné zjednodušenie terminológie najmä pre  spotrebiteľov.

 

Prieskum európskych politík propagácie a systému zemepisných označení (ZO)

Sekretariát informoval o legislatívnom návrhu systémov zemepisných označení (ZO) EÚ pre poľnohospodárske produkty a potraviny, vína a liehoviny, ktorý zahŕňa možnosť dobrovoľného začlenenia konceptu udržateľnosti produktov/produkcie do systému ZO, pričom Komisia by mala zverejniť delegovaný akt definujúci štandardy udržateľnosti a kritériá na uznanie súčasných štandardov udržateľnosti. Pozícia C-C je proti ďalšiemu zapájaniu úradu EUIPO  a aj proti preneseniu právomocí na Komisiu v tom, aby v budúcnosti mohla stanoviť kritériá udržateľnosti – tie musia byť definované teraz.

Diskusia:

DE reprezentant odporučil zdôrazniť Komisii počas rokovania CDG špecifiká odvetvia vína, odvetvie nesmie byť zahrnuté do nejakej horizontálnej kategórie. Podľa neho správa ZO musí zostať v kompetencii DG AGRI.

FR reprezentant upozornil, že vo FR už existujú kritériá udržateľnosti, ide však o dobrovoľný prístup.

 

EZD: udržateľné postupy v odvetví vína a prezentácia FR a AT reprezentantov

FR reprezentantka prezentovala aktivity FR pestovateľov vínnej révy vedúce k väčšej udržateľnosti ako reakciu na rastúci záujem spotrebiteľov o zdravé a k prírode šetrné  produkty. FR zákon EGALIM v roku 2019 stanovil, že na výrobky s označením kvality musia byť spoločnosti schopné poskytnúť záruky z hľadiska ohľaduplnosti k životnému prostrediu. Dobrovoľný systém certifikácie má 3 úrovne:

  • úroveň 1 znamená dobre ovládať predpisy v oblasti životného prostredia aj podmienenosti v rámci SPP
  • úroveň 2  sa týka nakladania so vstupmi, obsahuje 16 požiadaviek zoskupených do 4 cieľov: zachovať biologickú rozmanitosť, prispôsobiť používanie PPPs, aplikácia a skladovanie hnojív, optimalizované používanie vody
  • úroveň 3 je založená na plnení záväzkov meraných ukazovateľmi environmentálnej výkonnosti.

Certifikáciu vykonáva certifikačný orgán schválený FR ministerstvom poľnohospodárstva, platnosť certifikátu je 3 roky. Viac informácií je na webe ministerstva poľnohospodárstva. FR reprezentantka uviedla, že odvetvie vína sa zaviazalo do roku 2025 dosiahnuť 50 % certifikovaných producentov.

AT reprezentant predstavil svoju prezentáciu s názvom „Udržateľné Rakúsko“. Udržateľnosť je chápaná z pohľadu environmentálneho, ekonomického aj sociálneho. Kritériá udržateľnosti a ich hodnotenia sú stanovené na vedeckej úrovni, predmetom certifikácie sú všetky činnosti od práce vo vinici až po „vínnu pivnicu“, spolu asi 360 činností. Aktivity sú hodnotené v bodovom rozmedzí -10 do +10, z pohľadu ich vplyvu. Hodnotenie prebieha formou online aplikácie, kam sa zadávajú jednotlivé parametre, výsledkom procesu je lúčový graf, pričom stanovené limity sa každoročne menia:

                                              

Pokiaľ je výstup pozitívny, je možné požiadať o audit a vystavenie certifikátu „Udržateľné Rakúsko“. V roku 2020 bolo takto certifikovaných 360 spoločností s celkovou plochou 8 196,07 ha (asi 18 % AT pestovateľskej plochy). Logo certifikácie, ktoré producent dostane, je možné používať, ide teda aj o prínos v podobe informovania spotrebiteľov. Na to je určená aj samostatná webová stránka, kde sú uvedené vysvetľujúce informácie o certifikácii spotrebiteľom, tí si môžu tým pádom informovane vyberať medzi produktmi.

 

Diskusia:

DE reprezentant informoval o konferencii Udržateľnosť v odvetví produkcie vína, ktorá sa uskutočnila v apríli v DE. Medzi hlavnými zisteniami konferencie bolo, že odvetvie vína musí byť proaktívnejšie, treba však zohľadňovať aj ekonomickú a sociálnu stránku udržateľnosti.

IT reprezentantka referovala o marcovom zahájení práce na štandardoch udržateľnosti v odvetví vína. Certifikácia bude zahŕňať nielen poľnohospodárov, ale aj spracovateľov a obchodníkov, vrátane  obalov, apod.

Zástupca Komisie na záver uviedol, že prakticky existujú 2 typy udržateľnosti – jedna je zaistená plnením pravidiel SPP a druhá, ktorá je predmetom dobrovoľných systémov certifikácie, ktorú označil za úspešné riešenie ako pre producentov, tak aj pre spotrebiteľov.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce